Avlivning av dyr – Et siste farvel

Avlivning av dyr, enten det er hund, katt eller andre kjæledyr vi er glad i er et tungt, men viktig ansvar. Selv om døden er den naturlige avslutning på livet, er den likevel vanskelig å akseptere for oss mennesker. Vi sikrer at ditt dyr får en verdig avslutning.

Mann holder rundt sin aldrende hund før avliving
 

Før besøket

Når den tunge beslutningen om avliving er tatt i samråd med din veterinær, er det på tide å bestille time for dette. Dersom det ikke har oppstått en akutt situasjon, er det fint å planlegge så mye som mulig i forkant. Å bestille selve timen kan være en vanskelig telefon å ta, men alle våre dyreklinikker tilbyr denne tjenesten via online booking slik at du stille og rolig kan finne en tid som passer. 

Hvor foregår avlivingen?

Det et viktig at selve avlivingen skjer i en så rolig og lite stresset atmosfære som mulig. Avliving kan enten foregå på dyreklinikken eller i vante omgivelser i hjemmet. Ta kontakt med din nærmeste veterinærklinikk for å høre om de har dette tilbudet.

Hvem kan være med?

Du som eier velger selv om du vil være til stede eller ikke. Det samme gjelder også om det er barn i familien med sterk tilknytning til dyret. Hvis du på forhånd har snakket med barna om hva som skal foregå, og hvorfor, håndterer de denne prosessen vel så godt som en voksen person.

Hvordan foregår en avliving?

Avliving av hund

Selve avlivningen foregår ved at dyret får en beroligende/smertestillende sprøyte. Vi oppfordrer eierne til å være hos hunden til den har sovnet av denne. Det tar fra et par minutter til et kvarters tid litt avhengig av hundens helsetilstand og adrenalinnivå, men det går som regel veldig stille og rolig for seg. 

Når hunden ligger i dyp søvn merker den ikke lenger om du er der eller ikke. Mange velger allikevel å bli værende under selve avlivingen. Dette er selvfølgelig opp til hver enkelt. Veterinæren setter så en overdose av et narkosemiddel som gjør at hjertet stopper. Dette tar som regel bare noen sekunder. Det er som å sovne inn og hunden føler ingen smerte. Veterinæren kontrollerer nøye at hjertet har sluttet å slå. 

Du kan selvfølgelig bli hos hunden din en stund etter avlivingen. 

Avliving av katt

Katten gis vanligvis først en beroligende sprøyte slik at den sovner raskt. Så vil veterinærer gi en større dose narkosemiddel som gjør at kattens hjerte etter kort tid slutter å slå. 

Når bedøvelsen trer i kraft, kan katten din puste litt tyngre. Dette er ganske normalt og ikke et tegn på smerter. Etter at katten har sovnet inn, kan den gi fra seg noen dype pust eller ha rykninger i noen av musklene. Det kan også lekke urin når kroppen slapper av. Dette er alle helt normale, ubevisste handlinger som katten din ikke vil være klar over. Veterinæren vil undersøke katten for å fastslå at døden har inntruffet.

Du kan alltid blir hos katten din en stund etter avlivingen om du ønsker det

Avliving av gnager

Hos mindre dyr, og i noen tilfeller hos katter, sprøytes det beroligende middelet direkte inn i buken. Dette er som regel raskt og smertefritt. Pusten og hjertet vil stoppe i løpet av kort tid. Veterinæren undersøker så dyret for å sjekke at hjertet har sluttet å slå.

Pris for avliving

Pris for avliving varierer avhengig av hvilken art og hvilken vekt dyret har. Det vil også variere mellom ulike dyreklinikker og avhenge av hva du velger skal skje med dyret i etterkant. Ta kontakt med din nærmeste klinikk for å få et prisoverslag.

Dødsattest

For kjæledyr som har livsforsikring skriver veterinæren ut en dødsattest som du kan sende til ditt forsikringsselskap. Er du usikker på om forsikringen vil gjelde, er det anbefalt å få klarhet i dette på forhånd slik at du unngår kjedelige diskusjoner i etterkant.

Hva skjer etter avliving?

De fleste dyreeiere ønsker at veterinæren skal sørge for at dyret blir kremert. Du kan velge mellom felles kremering eller separat kremering. Dersom du velger separat kremering, kan du få asken tilbake i egen urne  som du kan oppbevare innendørs eller grave ned ute. Det er også mulig å bestille ulike askesmykker.

Klinikker i Oslo, Viken, Innlandet, Agder, Rogaland og Vestland:   
Les mer om kremasjon og andre valg hos Smådyrkrematoriet

Klinikker i Trøndelag og Nordland: 
Les mer om kremasjon og andre valg hos Midt-Norsk Smådyrkrematorium 
Klinikker i Troms og Finnmark
Les mer om kremasjon og andre valg hos Ditt Smådyrkrematorium 

Våre dyreklinikker pleier også være behjelpelige med poteavtrykk av dyret dersom du ønsker det. 

Si ifra om det er noe vi kan gjøre slik at det blir lettere for deg!

Les mer om å ta farvel med kjæredyret ditt

Dyreklinikker som tilbyr denne tjenesten

Vennligst vent mens vi laster inn våre dyreklinikker