Velg ditt land

Ultralyd

Hva er ultralyd?

En ultralydmaskin sender lydbølger av svært kort bølgelengde ut i vevet som skal undersøkes. Når lydbølgene treffer vevsceller, sendes det ekko. Ekkobølgene omdannes i maskinen til et synlig bilde på skjermen. Fordi ulike organer i kroppen ikke har samme celle-tetthet, vil skjermbildet variere avhengig av organet man undersøker.

Når bruker man ultralyd?

Ultralyd brukes ikke bare for å stille diagnoser på syke dyr. Det brukes også ved drektighetsundersøkelse. Drektighet kan ofte ses så tidlig som 20 dager etter parring, ofte er det lurt å vente noen dager lenger før sikker diagnose kan stilles. Ved store kull er det vanskelig å fastslå eksakt antall valper / kattunger med ultralyd.

Sykdomstilstander hvor ultralyd er et velegnet hjelpemiddel for å stille riktig diagnose er blant annet livmorbetennelse, urinsten, cyster i nyrer eller andre organer, svulster i indre organer (for eksempel lever og milt), gallegangsproblemer og fremmedlegemer i mage / tarm. En ultralydundersøkelse medfører ingen smerter for dyret. Det kan likevel være nødvendig med bedøvelse før undersøkelsen, da en grundig undersøkelse krever at pasienten ligger rolig og er avslappet. For å få god kontakt må man barbere bort pelsen på området som skal undersøkes.

Uttak av vevsprøver fra indre organer kan ofte gjøres ultralydguidet. Prøvetaking kan derfor gjøres uten at vi behøver å foreta noe kirurgisk inngrep.

Ved hjerteproblemer er ultralydundersøkelse ofte nødvendig for å avgjøre om pasienten skal settes på medisiner, samt hvilke medisiner som skal benyttes. Ved ultralydundersøkelse av hjerte bør pasienten være våken. Les mer om ultralydundersøkelse av hjertet her.