Evidensia Bodø Dyresykehus

Nordlands største enhet for veterinære tjenester for kjæledyr

I dag: 08:00–15:30
Se alle våre ansatte
Martin Aune Nilsen

Dyrepleier

Martin Aune Nilsen

Klinikk:

Evidensia Bodø Dyresykehus

– Gleden ligger i å jobbe med dyr

Dyrepleier og verneombud Martin Aune Nilsen hos Evidensia Dyresykehus i Bodø finner stor glede i å jobbe med dyr. Og møter du han på klinikken, så har han bestandig et smil på lur.

– Som dyrepleier har jeg en veldig variert jobb og samarbeider tett med veterinærene. Jeg får egne ansvarsoppgaver ut i fra hva en hver pasient behøver. Det kan være alt fra forberedelser før en operasjon til tannstell, eller det å assistere under inngrep og ivaretakelse av dyrene etter operasjonen til det er våkent, og kan reise hjem igjen. Ofte bidrar jeg i laboratoriet for å finne ut av hva som feiler en pasient når det er tatt blodprøver eller urinprøver, forteller Marin.

Selv om han for det meste bruker arbeidstiden som dyrepleier, er han også verneombud og har ansvar for at de ansattes sikkerhet blir ivaretatt her på klinikken.

– Det handler om å finne gode rutiner og arbeidsmetoder som skal gi de ansatte en trygg og trivelig arbeidshverdag, sier dyrepleieren som opprinnelig kommer fra Brønnøysund.

I tillegg har Martin valpekurs hver onsdag sammen med klinikkleder Hanne Myrnes.

– Mye av tiden min går til valpekurset som holdes hver onsdag ettermiddag hele året. Dette kurset er noe av det jeg trives aller best med i løpet av min arbeidsuke. Jeg elsker å jobbe med atferd og trening av hund, og på fritiden er jeg engasjert som hundefører i forsvaret, forteller Martin.

 

Martin har vært interessert i dyr hele livet, spesielt hunder etter en oppvekst med schæfere. Målet har alltid vært å bli en flink hundeeier og trener. Og da sjansen bydde seg for å jobbe med hunder under førstegangstjenesten skjønte Martin raskt at det å jobbe med dyr skulle bli veien videre.

–  Jeg husker pappas schæfertispe som jeg vokste opp sammen med. Jeg hadde et fantastisk forhold til denne hunden, en flott tispe som fulgte etter oss barna over alt. Hun var ofte med når vi skulle bade, og kunne gjerne stikke i forveien, smiler Martin.

I dag er han eier av to malinoistisper, Diva og Diza – som begge er del av Martins jobbing i innsatsstyrken Heron i forsvaret.

– Den eldste tispen er 13 år og har nylig blitt pensjonist, mens jeg jobber mye for å trene opp hun som er 1,5 år gammel. Drømmen er at Diza skal kunne ta over den fantastiske jobben som Diva har gjort.

For Martin er det utrolig artig, men også tidkrevende å trene opp hunder.

– Jeg bruker mye av fritiden min til trening og er mye sammen med hundene mine, sier dyrepleieren, som egentlig har viet livet sitt til dyr – både på hjemmebane og på jobb.

– Jobben min gjør at jeg tenker mye på dyr. For meg bringer de stor glede, men helt klart også utfordringer. Likevel er det utfordringene som gjør at jeg blir flinkere og utvikler meg både på jobb og privat. Målet med jobben er å kunne hjelpe så mange dyr som mulig, sier Martin.

 

Martin omtales av kolleger som veldig hjelpsom. Selv mener han at han er en slags «allsidig potet», en med veldig varierte arbeidsoppgaver.

– Jeg stiller opp der det trengs, og forsøker å bidra på de fleste områder ved klinikken. Jeg liker teknologi og trør gjerne til når et apparat svikter for å få det til å fungere igjen. Er det behov, så snakker jeg gjerne med hundeeiere om atferd og oppdragelse, forteller Martin.

Men er det noe han virkelig gleder seg til, så er det valpekurset.

– Gleden av å få være med å se og holde på med valper er helt fantastisk, smiler Martin.

Likevel, selv om det stort sett er store gleder i det å jobbe med dyr – så er det også dager med utfordrende situasjoner.

– Noen ganger skjer det dessverre uforutsette ting, slik som at et dyr dør. Dette kan i noen tilfeller være veldig tungt. Både for oss her på Evidensia, men spesielt for dyreeieren. Vi jobber hardt for å prøve å redde dyr, men det er ikke alltid det går. For meg er det viktig å være forberedt på dette, samtidig som vi forsøker å gi dyret den beste behandlingen som er mulig å gi, sier Martin.

For det er det som er det aller viktigste – det å hjelpe dyr, hjelpe eiere til å ta vare på dyrene så godt de kan.

– Jeg har lært så utrolig mye om det å ta vare på dyr i jobben min på Evidensia. For meg er god dyrevelferd det aller viktigste. Om det dreier seg om trening av hund eller det å ta vare på dyr som trenger hjelp, sier dyrepleieren.