Evidensia Rogaland Dyresykehus

På lag med deg og kjæledyret ditt

I dag: 09:00–14:00

Bildediagnostikk

Røntgen

Vi har moderne digitalt røntgen på klinikken.

Røntgen kan være et godt hjelpemiddel når man skal stille diagnose. Ikke bare når det gjelder skader i skjelett, men også ved mistanker om indre skader, fremmedlegeme, eller sykdom. Røntgenteknologien bruker høyenergistråler som kan passere gjennom alle typer kroppsvev, men i varierende grad, og kan fremstille bilder som er avgjørende for diagnose og behandling.

Diagnostisk brukes røntgen ved mistanke om hjerte- og lungelidelser, ledd- og skjelettlidelser, beinbrudd samt sykdommer i bukorganer og fremmedlegeme (hunden eller katten har spist noe som har satt seg fast i tarmsystemet). Noen ganger brukes også kontrastmiddel til å vurdere især tarmsystemet. For å få best mulig bilder, holde best mulig strålehygiene, og ikke minst for å gjøre undersøkelsen så lite stressende for dyret som mulig, er det ofte best å sedere hunden eller katten før røntgenbildene tas.

Hoftedysplasi
Hoftedysplasi, forkortet til HD, oppstår når hofteskålen og lårhodet ikke passer til hverandre slik som de skal.

Det dannes sekundærforandringer rundt leddet i form av forkalkninger. Det finnes ulike grader av denne defekten, og hofteleddene graderes slik: fri (A, B), svak (C), middels (D) eller sterk (E) grad av HD.

AD/AA
AD er en feilutvikling i albueleddet hos hunder, mens AA er forkalkninger som oppstår som følge av slik feilutvikling.

AD er arvelig belastet og noen raseklubber har derfor innført krav om AD røntgen før hunden kan brukes i avl.

Hunden må være minimum 12 mnd. når røntgenbildene tas. Dette gjelder alle raser.

Før timen hos oss

  • Hunden må være merket med ID chip.
  • Hunden må være minimum 12 mnd. Større raser skal være minimum 18 mnd.
  • Vi anbefaler at du forhåndsbestill skjema hos Norsk Kennel Klubb før timen hos veterinæren. Logg inn på «Min Side». På venstre side finner du «Bestille rekvisisjon HD/AA røntgen».
  • Husk å ta med rekvisisjonen til timen hos veterinæren, da vil du få raskere svar fra NKK samt spare fakturagebyr.
  • Ta med stamtavlen.

Saksbehandlingstid er normalt 10 virkedager for HD røntgen og 3 uker for AD røntgen fra bildene ankommer NKK og betaling er registrert.

Ultralyd

Ultralyd er et godt hjelpemiddel når man skal stille diagnose.

Ved en ultralydundersøkelse sendes lydbølger gjennom vevet som et ekkolodd. Ultralydmaskinen sender lydbølger inn i kroppen. Når lydbølgene passerer ulike typer vev reflekterer noe av lyden tilbake som et ekko. Disse lydbølgene blir omdannet til bilder i ultralydmaskinen.

Denne undersøkelsen hjelper oss til å stille riktig diagnose eksempelvis ved livmorbetennelse eller urinveislidelser. Den kan også gi oss en oppfatning av tilstanden til andre indre organer som prostata, nyrer, binyrer, milt og lever.

Ultralyd bruker vi også i forbindelse med drektighetsundersøkelser. Drektighet kan oppdages 21 dager etter parring/inseminering, og etter 28 dager kan hjerteslagene ses.