Evidensia Rogaland Dyresykehus

På lag med deg og kjæledyret ditt

I dag: 09:00–14:00

Forebyggende behandlinger

Poliklinikk

Ved poliklinikken utføres de første undersøkelsene av et sykt eller skadet dyr.

De aller fleste som kommer til oss blir behandlet i vår poliklinikk. Her gjør vi forebyggende behandlinger som helsekontroller, seniorsjekk, vaksiner, kloklipp og ID-merking. Ved poliklinikken utføres også de første undersøkelsene av et sykt eller skadet dyr. Vi behandler øreproblemer, øyeproblemer, småskader, halthet, diare/oppkast og annen sykdom.

Alle pasientene får en grundig helseundersøkelse hvor vi foretar en generell klinisk undersøkelse med måling av temperatur, sjekk av slimhinner og lymfeknuter, bukpalpasjon og lytting på hjerte og lunger. Videre undersøkes øyne og ører samt hud og hårlag.

Ved behov stalles dyret opp på klinikken for videre utredning, som f.eks. røntgen, blodprøver, urinprøve, ultralyd etc.  Dette er verdifulle diagnostiske hjelpemidler for å finne årsaken til sykdom. I noen tilfeller vil også kirurgi være en del av en videre utredning.

ID merking

Alle hunder og katter bør ID merkes. Vi anbefaler at alle hunder og katter ID merkes av flere årsaker:

 • Hvert år kommer flere hunder og katter bort fra sine hjem. ID merking gjør det enkelt å spore opp eier. ID-chippen kan leses av hos alle som har en avleser, bl.a. veterinærer, Falk, politiet og dyrebeskyttelsen. Vi prøver så langt det er mulig å ta hånd om bortkomne dyr, men i værste fall kan dyret bli avlivet dersom vi ikke klarer å finne eier.
 • ID merking er et krav ved HD/AD røntgen og i forbindelse med utenlandsreise.
 • ID merket følger dyret hele livet og kan ikke forfalskes. Å sikkert kunne identifisere dyret er en forutsetning i forbindelse med reise, forsikring, utstilling og avl, sykdomsbekjempelse, konkurranser, handel og avklaring av eierforhold. Før tegning av forsikring er det naturlig at dyret er ID-merket. I fremtiden vil dette sannsynligvis bli et krav.
 • NKK stiller krav at alle valper som skal registreres hos dem er ID merket før de forlater oppdretter for å kunne få stamtavle.

Du kan selv gå inn på dyreid.no for å sjekke ditt dyrs ID nummer, eller lese mer om fordelene av å ID merke.

Vaksinasjon og helsekontroll

Vaksinasjon og helsekontroll forebygger smittsomme sykdommer.

Takket være et effektivt vaksinasjonsprogram har vi i dag få tilfeller av smittsomme sykdommer som tidligere kunne være dødelige blant hunder og katter i Norge. Sykdommer det ikke finnes noen effektiv behandling mot. Derfor er det viktig at vi fortsetter å vaksinere hundene og kattene våre slik at disse sykdommene ikke dukker opp igjen.

Før hunden eller katten din får vaksine utføres en grundig helsekontroll. Vi lytter til lunger og hjerte, sjekker tenner, øyne, ører og lymfekjertler. Alle dyr blir veid når de kommer til klinikken.

Helsesjekk er viktig av flere grunner

 • Mange sykdommer har gode prognoser om de blir oppdaget tidlig. Både hunder og katter eldes raskere enn oss mennesker. På et kalenderår blir hunden din ca. 7 år, mens katten din ca. 4 år eldre.
 • Vi ser etter tannstein og eventuelle skader på tennene. Kjæledyrene våre gir ikke alltid uttrykk for sine plager, men tannverk er like smertefullt for hunder og katter som for oss mennesker.
 • Overvekt gir større risiko for sykdom og skader. Derfor kontrollerer vi alltid vekten når du er innom med kjæledyret ditt.
 • En årlig helsekontroll er en god mulighet for deg som eier å få tips og råd om f.eks. fôring, stell, kloklipp eller andre spørsmål man måtte ha.

Anbefalt vaksinasjonsprogram til hund

 • Ved 8 ukers alder.
 • Ved 12 ukers alder
 • Ved 16 ukers alder
 • En gang pr år, samtidig som det utføres en årlig helsekontroll.

Anbefalt vaksinasjonsprogram til katt

 • Ved 12 ukers alder
 • Ved 16 ukers alder
 • En gang pr år, samtidig som det utføres en årlig helsekontroll.