Flåttbårne sykdommer på hund eller katt

Pleier hunden eller katten din å få flåttbitt? Er du urolig for at dyret ditt skal få en flåttbåren sykdom. De fleste kjenner til farene ved flått. Men man skal også huske på at det skal mye til for å rammes av en sykdom. De fleste flåttene bærer ikke på smitte. Dessuten trenger ikke dyret ditt å bli syk selv om den har blitt smittet.

Hvis du finner en flått på hunden eller katten din, er det viktig å fjerne den så fort som mulig. Gjør det til en vane å undersøke hunden eller katten regelmessig i flåttsesongen. Her får du vite mer om flått og symptomer på flåttbårne sykdommer som kan ramme hunder og katter.


Undersøk katten din jevnlig for flått
 

Flåttbårne sykdommer

De fleste flått bærer ikke på noen smitte, og selv om de gjør det, trenger ikke smitten nødvendigvis å overføres til dyret ditt. Men det er selvsagt en risiko, og dersom hunden blir smittet, kan det være alvorlig. Sykdommene hunden din først og fremst kan få, er borreliose og en infeksjon som heter anaplasmose. TBE er svært uvanlig blant hunder.

Anaplasmose

En bakteriell infeksjon som kan gi akutte symptomer som feber, trøtthet, slapphet, dårlig appetitt, mage- og tarmforstyrrelser, tegn på smerte eller ømhet samt mangel på blodplater. For å overføre sykdommen må flåtten ha sugd blod i minst ett døgn. Selv om hunden din blir smittet, trenger den ikke nødvendigvis å bli syk. Men hunden kan også bli dårlig. Det tar rundt 1–2 uker fra hunden har blitt bitt til den viser symptomer. Hunden kommer seg som regel svært fort når man har behandlet anaplasmose.

Borrelia

Forårsaket av en bakterie som finnes i flåttens tarmer. For å kunne smitte hunden må flåtten ha sugd blod i minst ett døgn. De tar to til fem måneder før sykdommen viser seg. De aller fleste hunder blir ikke syke selv om de har blitt smittet av en flått. Symptomene er nedsatt allmenntilstand, feber, trøtthet, ømhet, stive ledd og halthet som av og til forflytter seg mellom ulike bein, såkalt vandrende halthet. Det finnes vaksine mot borrelia hos hund. Man grunnvaksinerer to ganger med tre ukers mellomrom, deretter vaksinerer man årlig i god tid før flåttsesongen.

Eksem

Flåttbitt kan, akkurat som andre småsår i huden, utløse fukteksem, såkalte hotspots, og gi klissete hud og pels samt smerte.

Forebygging av flåttbåren sykdom

Undersøk hunden eller katten din regelmessig. 

Flått kan sette seg overalt på dyret. De liker å sitte framme ved ansiktet, bak ørene, på halsen eller ved armhulene. Der dyret ikke kommer til selv, kan de sitte lenger.

Flåttmiddel

Det finnes ulike former for flåttmidler for dyr på apotek, de fleste er reseptbelagte. Din veterinær kan gi deg råd om hva som passer best for ditt dyr. Dersom du har katt, bruk alltid kun flåttmiddel godkjent for katter, aldri middel for hunder. Katten kan bli syk og i verste fall få kramper og dø av disse. For alle dyr er det viktig at du er klar over mulige bivirkninger. Hunden kan for eksempel slikke i seg flåttdråper fra pelsen om man har gitt dem for langt bak på kroppen, eller fra andre hunder som nylig er behandlet, og kan få i seg giften. Dersom hunden blir dårlig, dusj og sjamponer pelsen og skyll nøye. Blir hunden din svært dårlig, kontakt veterinær. Også flåtthalsbånd kan gjøre at hunder blir dårlige og vinglete.

Når søker jeg hjelp?

Som regel er det ikke akkurat flåttbårne sykdommer dyreeiere søker veterinær for når de kommer inn. Siden inkubasjonstiden for borrelia er flere måneder, kobler man kanskje ikke sammen symptomene med at hunden har hatt flått. Kontakt alltid veterinær ved den minste mistanke om at hunden din ikke har det bra.

Flått om vinteren?

Hvis du finner flått på hunden din om vinteren, bør du spare på den og sende den til analyse. Spør veterinæren din om hjelp. Det finnes flåttarter som vi vanligvis ikke har i Norge. Har du fått inn utenlandske flåttarter, må dette tas hånd om med behandling.

Hva gjør veterinæren?

Slik foregår undersøkelsen:

  1. Veterinæren stiller spørsmål. I sykdomsbeskrivelsen inkluderes blant annet:
    – Hvor lenge symptomene har vært til stede.
    – Hvilken del av kroppen det gjelder.
    – Om det finnes andre dyr i familien med problemer.
    – Om problemene er sesongavhengige.
    – Hvordan hunden spiser og drikker.
  2. Veterinæren undersøker hunden.
  3. Ut fra hva veterinæren mistenker at feiler hunden, tas det prøver
  4. En diagnose eller preliminær diagnose stilles.
  5. En behandlingsplan legges opp, inkludert eventuelle gjenbesøk for oppfølging.

Behandling av flåttbåren sykdom

Behandlingen skjer ut fra sykdom. Ved anaplasmose samt borrelia fungerer som regel antibiotika godt. Når det gjelder eksem forårsaket av hudsår etter en flått, barberer man bort den klissete pelsen og vasker rent. Avhengig av problemets omfang kan man også gi medisiner.