Evidensias tannskole for hund - avsnitt 7

Evidensias tannskole for hund - avsnitt 7

Tannundersøkelse av hund

IVC Evidensia
I åtte avsnitt av Evidensias tannskole kommer vår tannveterinær til å guide deg gjennom hva du behøver å vite om hundens munn og tenner. Vi vil gå igjennom ulike emner som enkel hjemmebehandling, vanlige symptomer og sykdommer, forebyggende arbeid og mye mer. Bli med å hjelp din hund til å få god munn- og tannhelse!

Hvordan foregår en tannundersøkelse på hund?

De som har fulgt tannskolen vet at vår tannveterinær anbefaler minst ett forebyggende besøk per år hos en veterinær med videreutdanning innen tannhelse. I dette avsnittet forteller vi om hvorfor det er så viktig å holde øye med sin hunds tenner, hvordan ett besøk og en undersøkelse av munn og tenner foregår, og hvordan en tannbehandling kan foregå.

Ved hvilke symptomer og hendelser bør man ta kontakt med veterinær?

Dårlig ånde, rødt/blødende tannkjøtt eller belegg på tennene er tydelige tegn på at det er på tide å besøke veterinær. Likeså gjelder dette tannskader og frakturer forårsaket av lek og ulykker. Ved hundeslagsmål er det heller ikke uvanlig med skader på tennene. Tennene bør alltid kontrolleres om hunden har vært innblandet i bråk med en annen hund. Vi anbefaler også at du besøker veterinær om du mistenker at hunden biter på en måte som gir den skader på grunn av sitt eget bitt. Les mer om hvilke tegn på dårlig tannhelse du bør se etter i avsnitt 4 av Evidensias Tannskole. 

Hvorfor bør man få en veterinær til å undersøke hundens munn og tenner årlig?

Det er fordi at det som hundeeier kan være veldig vanskelig å på egen hånd få ett overblikk av hele hundens munn. Det kan også være vanskelig å forstå hva man ser, samt å ta reelle konklusjoner. En veterinær kan vise og forklare samt anbefale pleie og eventuell behandling eller handling.

Kan hvilken som helst veterinær undersøke og behandle hundens munn og tenner?

Hvilken som hest veterinær kan selvfølgelig undersøke hundens munn, men for best mulig resultat bør undersøkelsen gjennomføres av en veterinær med videreutdanning innen tannhelse på dyr. Grunnutdanningen for veterinærer inneholder alt for lite fokus på tannhelse til at det er tilstrekkelig. Når du som hundeeier skal bestille tannundersøkelse hos veterinær bør minimumskravet være at veterinæren har mulighet til å ta røntgenbilder med et tannrøntgenapparat. Det holder ikke med et vanlig røntgenapparat ettersom røntgenplatene er for store til å få plass i munnen, og dermed gjør det umulig å ta bilder av god nok kvalitet.

Tannveterinæren anbefaler en årlig tannundersøkelse av hund. Hele 4 av 5 hunder over 3 år har tannproblemer. 

Hvordan foregår en tannundersøkelse og hvilke trinn bør inkluderes?

Man kan si at en komplett undersøkelse er inndelt i to ulike deler. Først gjør man en «våken» undersøkelse der man ser på alle tenner, vurderer bittet, kjenner på lymfeknuter og kraniets muskulatur. Man gjør også en vurdering av hele dyrets helsetilstand ettersom man må danne seg en oppfatning om muligheten for å bedøve hunden ved eventuelle behandlinger som kan tilkomme om man oppdager noen problemer som må behandles.

Hva gjør veterinæren om man finner problemer som må behandles?

I de tilfeller hvor hunden trenger behandling må hunden alltid bedøves. Det finnes det flere ulike grunner til. For å få ett komplett bilde av problemet må man ta røntgenbilder, og det kan man ikke gjøre på en våken hund. Ofte må man også intubere hunden, og det kan man heller ikke gjøre våken. Intuberingen (det å legge en tube ned i luftrøret) gjøres for å sikre frie luftveier, tilføre oksygen under bedøvelsen, og forhindre veske, tannbiter, tannsteinsklumper og annet å komme ned i lungene under behandlingen. Utover dette må også hunden bedøves når man fjerner tannstein og opererer bort tenner.

Hva er det verste som kan skje om jeg bortprioriterer den årlige tannundersøkelsen?

Det verste er at man som hundeeier risikerer å ikke oppdage symptomer og alvorlige sykdommer som tannløsning i tide, og dermed faktisk blir tvunget til å avlive hunden. Men fremfor alt risikerer du å utsette hunden for unødvendig lidelse. Konstant smerte som plager hunden, påvirker almenntilstand og hverdagen negativt (les gjerne om tannløsning i avsnitt 5).

Hvordan klarer ville hunder seg uten veterinærbesøk?

Først og fremst kan man konstatere at de ikke klarer seg bra. Ville hunder lever ikke like lenge som våre tamhunder og det er ikke uvanlig at de dør av tannrelaterte problemer. Det vet man basert på obduksjoner som gjøres på ville hunder.

Hvordan skal jeg som hundeeier huske når det er på tide med en sjekk? Kan jeg bli innkalt automatisk hvert år?

Selvfølgelig kan du det. Hos oss på Evidensia kan du få påminnelse via sms. Det er bare å snakke med din veterinær. Din veterinær kan også gi tips og råd om teknikk og utstyr for tannpuss så nøl ikke med å ta kontakt. For din hunds skyld.

Sammendrag av tannundersøkelse av hund

  1. Oppsøk alltid veterinær om du legger merke til rødt/blødende tannkjøtt, dårlig ånde, belegg på tennene eller tannfrakturer.
  2. Prioriter tid og penger til årlig tannundersøkelse hos veterinær som har videreutdanning innen tannhelse.
  3. Be din veterinær om årlig innkalling til undersøkelse av hundens tenner.

BESTILL GRATIS TANNSJEKK

I det siste avsnittet, avsnitt 8, i Evidensias tannskole handler det om traumatiske tannskader. Gå ikke glipp av det!

IVC Evidensia

I neste avsnitt: Min hund har fått tannskader – hva gjør jeg når uhellet er ute?

I det siste avsnittet av tannskolen fokuserer vi på traumatiske tannskader. Tannveterinæren svarer blant annet på hvilke skader på tennene som er de vanligste og hvordan man unngår dem.
IVC Evidensia

Evidensias Tannskole for katter

I åtte ulike avsnitt kommer vår tannveterinær til å gjennomgå alt du behøver å vite om kattens munn og tenner. Du får lære om enkel hjemmebehandling, vanlige symptomer og sykdommer, forebyggende tiltak og mye mer. Bli med å hjelp din katt til å få en god munn- og tannhelse!

Alle våre dyreklinikker og dyresykehus tilbyr gratis tannsjekk

Få sjekket tennene til ditt dyr – helt gratis! Hvem passer tannsjekken for? Valper som feller melketenner Alle hunder over 3 år Om det er over 1 år siden hunden fikk undersøkt tennene sist
BESTILL GRATIS TANNSJEKK