Urinprøve

Vi har et eget laboratorium der en urinprøve raskt kan analyseres. Den vanligste grunnen til å ta en urinprøve vil være mistanke om urinveisinfeksjon («blærekatarr»). En urinprøve kan også være en del av en utvidet grundundersøkelse, og man får informasjon om blant annet nyrenes funksjon, om det kan være sukkersyke med mer.

Undersøkelsen består vanligvis i å ved hjelp av en urinstix se etter blod, proteiner, sukker, ketoner, pH med mer i urinen.Videre måler man urinens spesifikke vekt for å se på nyrenes konsentrasjonsevne. Til slutt undersøkes bunnfallet i mikroskopet for å se på celler, krystaller, bakterier med mer.

Hvordan får jeg som eier tatt urinprøve fra mitt dyr?

  • For hunder benyttes en vid boks med lave kanter for å samle opp urinen på en luftetur. Hos hanhunder bør forhuden skylles med fysiologisk saltvann først.
  • For katter finnes en egen type sand å få kjøpt til dette formålet, denne fås kjøpt i våre butikker. Pass på å ha ren og tørr kasse først, og at det kun er «pasienten» som kan tisse på kassen om du har flere katter.
  • Urinen overføres deretter til en ren boks, gjerne av den typen du får kjøpt på apoteket.
  • Ferske prøver er best, det skal helst ikke gå mer enn tre timer.
  • Prøven skal ikke oppbevares i kjøleskap om man skal undersøke for krystaller. I andre tilfeller kan det være ok, for eksempel ved undersøkelse av konsentrasjonevne.

Uttak av urinprøve på dyreklinikken

Noen ganger trenger vi å ta ut en urinprøve rett fra blæren, såkalt cystocentese. Dyrlegen tar da ut en prøve rett fra blæren ved hjelp av en tynn nål. Dette kan ofte gjøres uten bedøvelse.

Dyreklinikker som tilbyr denne tjenesten

Vennligst vent mens vi laster inn våre dyreklinikker