Kastrering av hund

Har du vurdert å få hannhunden din kastrert? Til forskjell fra hvordan det er i mange andre land, er rutinemessig kastrering av hunder er ikke tillatt etter den norske dyrevelferdsloven. I Norge er det bare lov å kastrere hunder når det er nødvendig ut fra hensynet til den enkelte hundens helse eller velferd, eller hvis andre særlige grunner gjør det nødvendig. Dette er noe du må diskutere med dyrlegen din.

Hvorfor kastrere?

Lov om dyrevelferd slår fast at det ikke er lov til å kastrere hunder i Norge så lenge det ikke er medisinske eller bruksmessige årsaker til at det er nødvendig. Blindehunder kastreres f.eks av bruksmessige årsaker. Medisinske årsaker kan være:

  • Kreft i testiklene
  • Prostataproblemer
  • Hyperseksuell atferd

Fordeler og ulemper

Bortsett fra det åpenbare, at en hund ikke kan produsere valper, kan kastrering også ha andre effekter. Noen ganger fører det til endringer i adferd, men det er ikke noen snarvei til en mildere hund.

Endringer i adferd

Hos hannhunder kan kastrering påvirke adferd som er hormonelt styrt. For eksempel kan aggressivitet mot andre hannhunder reduseres, så vel som stress ved kontakt med tisper med løpetid. Urinmarkering pleier å avta. Man skal likevel ikke se på kastrering som en enklere måte å få en roligere hund på. Det er bedre å trene hunden sin eller å velge en annen rase. Men det hender at hundeeiere spør veterinæren sin om kastrering dersom de har store problemer med hundens adferd og føler at de har prøvd alt annet. Da kan kastrering komme fram i diskusjonen.

Mindre risiko for prostataproblemer

Hos aldrende hunder er kastrerte hundre mindre utsatte for prostataproblemer, som er vanlige hos ikke-kastrerte hunder. I Norge kan man ikke kastrere hunden sin for å forebygge slike problemer, men det kan være en del av behandlingen dersom problemene har oppstått.

Risiko for overvekt

En ulempe ved å kastrere hannhunden sin er risikoen for at den skal bli overvektig. Hormonforandringene etter kastreringen gjør at hundens metabolisme synker, og at hundens appetitt øker. Det er lurt å trappe ned på fôret etter kastreringen og naturligvis øke mosjonen. Det vanligste problemet er likevel at en overvektig hund kan få diabetes og leddsykdommer i for eksempel kne- og hofteledd.

Risiko for inkontinens

Kastrering kan gi urininkontinens, men det er ikke så vanlig.

Kastrering ved sykdom

Ved noen sykdommer er kastrering inkludert som behandling. For eksempel ved visse krefttyper, problemer med prostata og brokk, og sykdommer som oppstår av kjønnshormonet testosteron.

Operasjonsprosedyre

Kastrering er et relativt enkelt inngrep. Hunden skal fastes i ca 12 timer før operasjonen, men skal ha tilgang til vann. Hunden bedøves for så å intuberes og legges i gassanestesi. Den får smertestillende lokalt i testiklene. I tillegg får den en sprøyte med smertestillende. Du vil få med deg smertestillende hjem som du skal gi den i en uke etter operasjonen.

Veterinæren legger et enkelt snitt i huden rett foran pungen og fjerner begge testiklene gjennom samme snitt. Såret sys igjen i tre lag med en sutur som oppløses i kroppen etter noen uker. Det kan hende du ser litt av suturen der knuten er satt. I tillegg vil det kunne være ujevnheter i huden, men de vil forsvinne etterhvert som suturen går i oppløsning.

Når hunden er ferdig operert vil den legges i et bur i et lunt og stille rom. Her overvåkes hunden til den er helt våken. Vi anbefaler at den blir ved dyreklinikken i 3-4 timer etter operasjonen før den sendes hjem.

Når hunden kommer hjem etter kastrering

Det er svært sjelden komplikasjoner i forbindelse med kastrering, men du som eier må være oppmerksom på følgende:

Selv om hunden er våken når du får den med hjem, er den fortsatt påvirket av bedøvelsen. Dette betyr at den har vanskelig for å regulere kroppstemperaturen selv. Den bør ligge på et lunt sted der den kan flytte seg bort fra varmekilden. Dyret kan ha vanskelig for å holde igjen urin og avføring. Du kan tilby den et lite måltid, men vær oppmerksom på at den kan være kvalm og da kaste opp maten den nettopp har spist. Fordel fôret på 3-4 måltider dagen etter operasjonen.

Det kan blø litt fra såret den første dagen etter operasjonen. Om dette vedvarer må du ta kontakt. Dersom hunden har plaster, bør det fjernes 1-2 dager etter operasjonen når såret er tørt. Det er normalt at huden er litt rød og hoven. Smør gjerne med litt sinksalve rundt såret når plasteret er fjernet for å lindre kløe. Det er viktig at hunden bruker skjerm eller body når den er alene til såret er grodd. Slikking vil forsinke sårhelingen og kan i verste fall gi betennelse. Hunden skal holdes i bånd i to uker etter operasjonen. Kontroll, evt fjerne sting etter 10 dager.

Livet som kastrert hund

Kastrering har sjelden noen negativ effekt på hunden senere i livet. Det er likevel noen forhold som endrer seg når hunden er kastrert; Energibehovet går ned på grunn av lavere aktivitetsnivå og mindre stress i forbindelse med løpetid. Enkelte erfarer også at brukshunder som trekk- og jakthunder kan miste ”det lille ekstra” i forhold til arbeidsvilje og utholdenhet.

Lavere forbrenning betyr at hunden lettere vil legge på seg. Enten kan du redusere fôringsmengden, eller så kan du kjøpe et fôr med mindre energi. Det er viktig at hunden holdes i god fysisk form slik at overvekt unngås.