Kreft hos katt

Symptomene på kreft er ofte uspesifikke og diffuse. Det kan være alt fra en kul i huden til krampeanfall, trøtthet, brekninger, diaré eller hoste. Visse kreftsykdommer har symptomer som økt tørste og urinering samt mindre matlyst, trøtthet og forstoppelse. Men dette er også vanlige symptomer på andre sykdommer, og behøver altså ikke å bety at ditt dyr er rammet av nettopp kreft. Symptomene skal likevel tas alvorlig, og du bør kontakte veterinær.
Moderat Moderat

Moderat

Om du er usikker på om dyret ditt føler seg bra, bør du booke time til veterinær hos din nærmeste dyreklinikk.

Her får du vite mer om kreft hos katter, og om hvordan sykdommen behandles.

Symptomer på kreft hos katt

  • unormale hevelser som vokser eller ikke går over.
  • sår som ikke gror.
  • blødning fra en kroppsåpning uten kjent årsak.
  • smerte.
  • uvilje mot å bevege seg.
  • varig halting eller stivhet.
  • feber.
  • hurtig eller ekstrem vektreduksjon.
  • konstant trøtthet.
  • svakhet.
  • tydelig dårligere matlyst.
  • problemer med å svelge eller spise.
  • vond lukt.
  • vanskeligheter med å puste, tisse eller bæsje.

Forebyggende

Det viktigste du kan gjøre for å oppdage en kul hos katten din, er å undersøke den regelmessig. Har du dessuten oversikt over din katts normale oppførsel, kan du oppdage forandringer tidligere. Middelaldrende og eldre katter kan du ta med til en helsekontroll der veterinæren går over hele katten, og den blir grundig undersøkt.

Undersøk katten din

Gå over kattens kropp regelmessig og nøye, fra topp til tå. Klem og kjenn langs hele kroppen, ned til hver pote. Kjenn mellom hver potepute. Se i ører og munn, glem ikke å kikke under tungen og i gommen. Løft på halen og se på området rundt analåpningen. Kjenn på lymfekjertler og jur. Se hvordan katten beveger seg. Halter den? Virker det som om den har vondt noe sted?

Oppdager du en kul, begynn bare med å notere det ned, og ha siden kontroll på om den vokser. Kjenn på kulen hver uke. Vokser den, kontakt veterinær. Det gjelder å stille diagnose raskt. En kul kan også være en byll som har vokst, f.eks. om katten har revet seg opp eller blitt bitt.

Hva gjør veterinæren?

Alle klinikker kan hjelpe deg med å undersøke kuler hos katt, og du kan få en henvisning til et større dyresykehus som tilbyr avansert diagnostikk, kirurgi og flere typer behandling med cellegifter.

Diagnose

Diagnose på kreft hos katt stilles gjennom undersøkelser, blodprøver, celleprøver, røntgen, ultralyd, CT, MR, vevsprøver m.m. Når man vet hvilken type svulst det dreier seg om, gjøres av og til kompletterende undersøkelser for å kunne foreslå den beste behandlingen. De tanker, ønsker og forutsetninger du som dyreeier har, påvirker naturligvis valget.

Behandling av kreft

Innen veterinærmedisin anvendes kirurgi og medisin og evt stråling mot kreft hos katt. Metodene benyttes for seg eller i kombinasjon. Det er avhengig av svulsttypen, tidspunktet for diagnosen samt alder og allmenntilstand hos katten eller hunden. Målet kan være å kurere dyret, holde svulsten under kontroll, å forsinke symptomer og å øke eller beholde kattens livskvalitet.

Å behandle kreft hos katt innebærer alltid å ta et etisk valg. Selv om det er mulig å behandle kreft, må man veie ulike faktorer opp mot hverandre, som påvirker beslutningen for akkurat ditt dyr. Kreft kan man ikke alltid kurere, men i mange tilfeller kan katten få en forbedret livskvalitet og et lengre liv. Målet er at katten skal ha det bedre under og etter behandlingen enn hva den hadde før. Katten skal også kunne leve sitt vanlige liv under behandlingen. Du vil ha en tett dialog med veterinæren om hva de forskjellige tiltakene innebærer, og du kan velge å avbryte behandlingen når du vil.

Kreft og etikk

Å behandle kreft hos hund eller katt innebærer alltid å ta et etisk valg. Selv om det er mulig å behandle kreft, må man veie ulike faktorer opp mot hverandre, som påvirker beslutningen for akkurat ditt dyr. Kreft kan man ikke alltid kurere, men i mange tilfeller kan dyret få en forbedret livskvalitet og et lengre liv. Målet er at dyret skal ha det bedre under og etter behandlingen enn hva den hadde før. Det skal også kunne leve sitt vanlige liv under behandlingen. Du vil ha en tett dialog med veterinæren om hva de forskjellige tiltakene innebærer, og du kan velge å avbryte behandlingen når du vil.

Få hjelp

Om du ønsker å bestille en time for råd eller undersøkelse av din hund, finner du din nærmeste av Evidensias dyreklinikker her.