Kreft hos hund

Det viktigste du kan gjøre for å oppdage en kul på hunden din, er å undersøke den regelmessig. Hvis du også har kontroll på hva som er normal adferd hos hunden din, kan du oppdage forandringer tidligere. Middelaldrende og eldre hunder kan du ta med på en helsekontroll der veterinæren går over hele dyret, slik at det blir grundig undersøkt. Her får du vite mer om kreft hos hunder og om hvordan sykdommen behandles.

Forebyggende behandling mot kreft

Undersøk hunden din. Gå over hundens kropp regelmessig og grundig fra topp til tå. Klem og kjenn langs hele kroppen ned til hver labb. Kjenn mellom potene. Kikk inn i ører og munn, ikke glem å se under tungen og i ganen. Løft på halen og se på området rundt analåpningen. Kjenn på lymfekjertlene og pattene. Se hvordan dyret beveger seg. Halter den? Virker det som om dyret har vondt noe sted?

Hvis du oppdager en kul, begynn med å notere det, og følg deretter med på om den vokser. Kjenn på kulen hver uke. Hvis den vokser, kontakt veterinær. Det er viktig å stille en diagnose raskt. Kuler kan også være byller som har vokst, for eksempel dersom hunden har fått en rift eller har blitt bitt.

Når søker jeg hjelp?

Hvis hunden din har noen eller flere av følgende symptomer, kan det være en svulst:

• Unormale hevelser som vokser eller ikke går over.
• Sår som ikke vil gro.
• Blødning fra en kroppsåpning uten kjent årsak.
• Smerte.
• Motvilje til å bevege seg.
• Vedvarende halthet eller stivhet.
• Feber.
• Raskt eller ekstremt vekttap.
• Konstant trøtthet.
• Svakhet.
• Betydelig nedsatt appetitt.
• Problemer med å svelge eller spise.
• Vond lukt.
• Problemer med å puste, urinere eller med avføring.

Hva gjør veterinæren?

Alle klinikker kan hjelpe deg med å undersøke kuler hos hund, og du kan få en henvisning til et større dyresykehus som tilbyr avansert diagnostikk, kirurgi og flere typer behandling med cellegifter.

Å behandle kreft hos hund er alltid et etisk spørsmål. Selv om det er mulig å behandle kreft, er det en sammensetning av ulike faktorer som påvirker beslutningen for akkurat ditt dyr. Kreft kan ikke alltid kureres, men i mange tilfeller kan hunden få forbedret livskvaliteten og et lengre liv. Målet er at hunden skal få det bedre under og etter behandlingen enn den hadde det før. Hunden skal også kunne leve sitt normale liv under behandlingen. Du har en tett dialog med veterinæren om hva de ulike stegene innebærer, og du kan velge å avbryte en behandling når du vil. 

Slik foregår undersøkelsen

  1. Diagnose stilles ved hjelp av undersøkelse, blodprøver, celleprøver, røntgen, ultralyd, CT, MRI, vevsprøver med mer.
  2. Når man vet hvilken svulsttype det er snakk om, gjøres det av og til tilleggsundersøkelser for å kunne bestemme den beste behandlingen. De tanker, ønsker og betingelser du som dyreeier har, påvirker selvfølgelig også valget.
  3. Når diagnose er stilt, kan behandlingen begynne. I veterinærmedisinen brukes kirurgi, medisiner og evt stråling mot kreft. Metodene brukes hver for seg eller i kombinasjon og avhengig av svulsttypen, tidspunkt for diagnosen samt alder og allmenntilstand hos katten eller hunden. Formålet kan være å kurere dyret, holde svulsten under kontroll eller å forsinke symptomene og øke eller beholde dyrets livskvalitet.

Kreft og etikk

Å behandle kreft hos hund og katt innebærer alltid å ta et etisk valg. Selv om det er mulig å behandle kreft, må man veie ulike faktorer opp mot hverandre, som påvirker beslutningen for akkurat ditt dyr. Kreft kan man ikke alltid kurere, men i mange tilfeller kan dyret få en forbedret livskvalitet og et lengre liv. Målet er at dyret skal ha det bedre under og etter behandlingen enn hva den hadde før. Det skal også kunne leve sitt vanlige liv under behandlingen. Du vil ha en tett dialog med veterinæren om hva de forskjellige tiltakene innebærer, og du kan velge å avbryte behandlingen når du vil.

Få hjelp

Om du ønsker å bestille en time for råd eller undersøkelse av din hund, finner du din nærmeste av Evidensias dyreklinikker her.