Helseundersøkelse på katt – trenger vi det?

Selv om katten er et selvstendig dyr, er det viktig å følge med på helsetilstand og trivsel. I tillegg til faste rutiner når det gjelder å beskytte mot parasitter som flått og innvollsorm, anbefales en helseundersøkelse hos veterinær minst en gang i året. Siden det er anbefalt å vaksinere katten årlig mot kattepest og katteinfluensa, kan dette fint kombineres med den årlige helsesjekken.
Moderat Moderat

Moderat

Om du er usikker på om dyret ditt føler seg bra, bør du booke time til veterinær hos din nærmeste dyreklinikk.

Veterinær undersøker katt fra snute til haletipp

Den årlige helseundersøkelsen er din mulighet til å stille veterinæren alle spørsmålene du lurer på, være seg fôring, atferd eller helserelaterte spørsmål.

Hva innebærer helseundersøkelsen?

Helseundersøkelsen er en slags EU-kontroll på katten hvor veterinæren sjekker katten fra nese til haletipp. Man har med dette mulighet til å avdekke eventuelle gryende sykdommer og behandle disse på et tidlig stadium. Hele dyret blir undersøkt, slik at veterinæren kan danne seg et godt bilde av hvordan katten har det.

Dette undersøkes ved en årlig helseundersøkelse på katt

  • Øyne og ører undersøkes for tegn på betennelser
  • Tenner sjekkes for tannsten og gommen sjekkes for tegn på betennelse. Kanskje katten trenger en tannrens?
  • Vekt; trenger katten en spesiell diett? Overvekt kan gi de samme livsstilssykdommene som hos mennesker
  • Lymfeknuter undersøkes for hevelse
  • Slimhinner undersøkes for fuktighet og blodgjennomstrømning
  • Lunger og hjerte undersøkes ved hjelp av et stetoskop. Veterinæren hører blant annet etter uregelmessigheter i hjerteslagene og ruhet i lungene
  • Magen kjennes på for å avdekke eventuelle smerter eller andre uregelmessigheter, som for eksempel forstørrede organer
  • Kjønnsorganer sjekkes for utflod eller andre uregelmessigheter

Hvis det avdekkes tegn på sykdom, kan veterinæren anbefale videre undersøkelser for å få et mer detaljert bilde av kattens helsetilstand. Disse undersøkelsene kan innbefatte for eksempel urin- og blodprøver, røntgenbilder eller ultralyd.

Den årlige vaksinen

Fordelene ved å vaksinere katten overskygger risikoen for en eventuell vaksinereaksjon.  Hvis du vurderer å levere katten din på et kattepensjonat mens du er på ferie, krever disse at katten er vaksinert.

Sist, men ikke minst, er den årlige helseundersøkelsen din mulighet til å stille veterinæren alle spørsmålene du lurer på, være seg fôring, atferd eller helserelaterte spørsmål.