Hoste hos hund

Hunden min hoster, hva skal jeg gjøre? Etter at koronaviruset ble førstesidestoff for et år siden, har hoste blitt noe vi er veldig oppmerksomme på. Men hva med hunder; Hva betyr det når de hoster og hvordan skal vi forholde oss til det?
Moderat Moderat

Moderat

Om du er usikker på om dyret ditt føler seg bra, bør du booke time til veterinær hos din nærmeste dyreklinikk.

Det er finnes mange ulike årsaker til hoste hos hund; virusinfeksjoner, lungebetennelse, parasitter, fremmedlegemer, anatomiske unormalheter og hjertesvikt er noen vanlige årsaker.

Hva forårsaker hoste?

Innsiden av luftrøret og de små luftveiene har en veldig følsom overflate. Selv små irritasjoner eller betennelser her fører til hosting. Det er en viktig del av forsvaret mot fremmedlegemer og slim i luftveiene. Et par host nå og da er helt normalt. Dersom du merker en markert økning, er det et tegn på at noe kan være galt.

Årsaker til at hunder hoster

Hos unge hunder kan hoste ofte være forårsaket av en infeksjon, eller at de har pustet inn et lite fremmedlegeme som for eksempel et lite gressfrø. Det er ikke uvanlig med luftveisinfeksjoner hos hunder, og vi ser både virus og bakterier. Ofte kalles slike infeksjoner for «Kennelhoste» som en sekkebetegnelse, og som mange hunder vaksineres mot. Det finnes også parasitter som gir hoste.

Enkelte hunder hoster fordi de har en uheldig anatomi i form av at luftrøret lett klapper sammen (trakeal-kollaps), eller som et resultat av at de er kortsnutede med trange luftveier. Mange eiere tenker da at hunden «alltid» har hostet, men at det kanskje blir gradvis verre (uten at det nødvendigvis er lett å merke for eier som lever med dette hver dag).

Hos eldre hunder kan andre årsaker til hoste som hjertesvikt eller svulster være mer vanlig. Den gamle hunden kan også ha kroniske sykdommer som for eksempel kronisk bronkitt.

Ulike årsaker til hoste hos hund:

  • Virusinfeksjoner
  • Lungebetennelse
  • Parasitter
  • Fremmedlegemer
  • Anatomiske unormalheter
  • Hjertesvikt

Røntgenundersøkelse av hund. Det er viktig at den ligger helt rett på ryggen for å få et godt bilde.

Hva skal jeg som hundeeier gjøre?

Hvis hunden din hoster mer enn ellers, bør den som hovedregel undersøkes av veterinær. Det anbefales ikke å bruke ulike «reseptfrie» medisiner slik vi gjerne gjør det til mennesker med hoste. Det er viktig å være klar over at medisiner kan virke helt ulikt på dyr og mennesker, og at også «reseptfrie» medisiner faktisk er reseptbelagte om de skal brukes til dyr. Kanskje vil dyrlegen likevel skrive resept på en menneske-medisin, men da er det etter undersøkelse og diagnostikk, og med tilpasset dosering.

Legg gjerne merke til om det er noen andre symptomer utover hostingen. Er hunden din like kvikk som før? Spiser og drikker den normalt? Mål temperaturen rektalt; Har hunden feber?

Dersom hunden er kvikk, spiser og drikker normalt, og ikke har feber, kan man avvente 1 – 2 uker før veterinær kontaktes. Særlig hos unge hunder kan dette være en virusinfeksjon som går over av seg selv. Unngå store fysiske anstrengelser mens hunden hoster. Av smittevernhensyn bør heller ikke hunden din hilse på andre hunder i perioden. Hvis hosten blir verre, hunden virker allment påkjent eller det ikke går over i løpet av et par uker, er det på tide å bestille time hos dyrlegen. På dyreklinikken er det anbefalt at dere venter i bilen dersom det er mulig (og ikke for kaldt) slik at eventuelle smitte ikke spres på venteværelset.

Når skal jeg ta med min hostende hund til dyrlegen?

  • Dersom den virker syk utover selve hosten
  • Ved mer enn 2 ukers varighet
  • Ved tiltagende alvorlighetsgrad

Undersøkelse hos veterinær

Når du kommer med den hostende hunden din til dyrlegen, vil du få diverse spørsmål som kan hjelpe til med å lokalisere hvilke deler av luftveiene som er affisert, og som også ofte kan si litt mer om mulige årsaker. Så vil veterinæren undersøke hele hunden generelt, og luftveiene spesielt. Luftrør, lunger og hjerte lyttes på med stetoskop, og temperaturen måles.

Det vil det noen ganger være behov for å gå videre med ytterligere undersøkelser. Det kan dreie seg om røntgen, blodprøver, CRP-måling og kanskje undersøkelse av strupe / svelg med bedøvelse. Ved mistanke om parasitter kan en avføringsprøve være aktuelt. Avhengig av hva resultatene viser så langt, kan det noen ganger anbefales ekstra diagnostikk med endoskop (fiberoptisk kamera), bakterieprøver, celleprøver, CT eller gjennomlysning (fluoroskopi).

Dyrepleieren tar ut en blodprøve for å måle CRP. Blodprøven undersøkes på laboratoriet mens du venter.

Hvordan behandles hoste?

Som du har skjønt, kan hoste hos hund ha veldig mange årsaker. Tilsvarende vil behandlingen variere. I en del tilfeller, for eksempel med virusinfeksjoner, kan kroppen fint ordne opp i det selv uten behandling. Medisinsk behandling kan være aktuelt, som antibiotika til lungebetennelse, hostedempende ved særlig kraftig hoste, hjertemedisiner og vanndrivende ved hjertesvikt og parasittbehandling ved lungeorm. I mer sjeldne tilfelles kan også kirurgi være aktuelt, som ved trakealkollaps og lammelser av strupen. I verste fall kan det være at det ikke finnes noen god behandling, som ved ulike kreftsykdommer.