Endoskopi

Et endoskop er et fleksibelt rør med lyskilde og kamera som kan brukes til innvendig undersøkelse av ulike kroppshuler. Veterinæren kan ta vevsprøver via endoskopet, dette gjøres ofte ved undersøkelse av mage og tarm. Fra luftrør og lunger tas gjerne skylleprøver for å få ut prøver av celler og eventuelle bakterier. Vi kan også finne parasitter på denne måten.

På bakgrunn av hva vi finner blir videre behandling igangsatt. Hvis det er en svulst som blir funnet vil en operasjon kunne være aktuelt, mens hvis det er en betennelse så kan en antibiotikakur  være neste skritt i behandlingen.

  • Før endoskopiundersøkelse må dyret fastes, dvs. at dyret kun får vann.
  • Ved undersøkelse av nese, svelg, luftrør, lunger eller urinveier må pasienten fastes i 12 timer.
  • Ved undersøkelse av magesekk må fasten vare i 24 timer.
  • Ved undersøkelse av bakre deler av tykktarmen må fasten vare i 48 timer og i tillegg gir vi klyster før undersøkelsen slik at tarmen er helt tom.

Dyret får full narkose før undersøkelsen. Det er nødvendig for at pasienten skal ligge helt i ro. Etter undersøkelsen beholder vi pasientene hos oss til de er helt våkne, men de vil som regel kunne reise hjem etter noen få timer. Bortsett fra at dyrene blir litt trøtte etter narkosen er endoskopi en skånsom undersøkelsesmetode som ikke påvirker pasientene nevneverdig.

Dyreklinikker som tilbyr denne tjenesten

Vennligst vent mens vi laster inn våre dyreklinikker