Dyrepleier – dyrenes sykepleier
Dyrepleier
De er en del av ryggraden i Norges dyreklinikker og dyresykehus, likevel har du kanskje ikke hørt om yrket deres. Dyrepleieren er den som tar i mot dyret ditt når det er sykt, steller og gir kjærlighet – i tillegg til å ha nok kunnskap til å utføre mange ulike diagnostiske tester, gi medisiner og hjelpe til i operasjon. De er også ofte dyreklinikkens kontakt med kundene.
– Jeg elsker jobben min, forteller Julie Larsen, autorisert dyrepleier ved Evidensia Oslo Dyresykehus. Hun har jobbet som dyrepleier i fem år og forklarer at hun ikke ville byttet bort jobben sin for noe annet.
– Det er noe veldig givende å hjelpe dyr som trenger det, sier Julie mens hun trekker opp medisiner i en sprøyte.
Men hva gjør en dyrepleier?
Det er en hel smørbrødliste over oppgaver de skal kunne og utføre med den høyeste presisjon. Dyrepleierne er ofte de som tar røntgen av dyret, kjører tester på laboratorium, hjelper veterinæren under operasjoner, setter bedøvelsen og passer på at dyret har det bra under narkose. Dyrepleieren kan også ha arbeidsoppgaver som rehabilitering av dyrene, utføre tannrens og tannsjekk, poliklinisk arbeid som fjerning av sting etter operasjon og sjekke at sårene gror som det skal. Ikke bare gir de pasientene kjærlighet og stell, men de er også hundeluftere, dyrevaskere og oppdaterer eiere om hvordan det går med dyret deres.
– Dyrepleieren er en viktig nøkkel når det kommer inn akutte skader og sykdommer på dyreklinikken. De får oversikt over situasjonen, tar status på dyret og kan sette i gang førstehjelp, smiler Charlotte Lydersen. Hun er utdannet dyrepleier ved NMBU Norges Veterinærhøgskole.
Charlotte forklarer at i tillegg er det dyrepleieren som oftest gjør resepsjonsarbeid som direkteoppgjøret, skriver inn og ut pasientene, svarer på telefonen og teller kassen.
– Trengs gulvene å vaskes, utstyret å renses eller operasjonssalen å desinfiseres? Det er det vi som gjør, sier den blide dyrepleieren.
– Så hva er en dyrepleier? Jo, en alt mulig- mann med høyt faglig kunnskapsnivå!
Noen vanlige arbeidsoppgaver for en dyrepleier
- Legge veneflon
- Regne ut, trekke opp og gi medisiner
- Ta blodtrykk og EKG
- Svare telefon og registrere pasienter
- Selge för og andre produkter
- Rydde, vaske og moppe gulv, samt sørge for en god hygiene
- Holde dyret rolig slik at veterinæren får undersøkt dyret
- Ta en helsestatus av dyret
- Ta blodprøver
- Kjøre blod- og urinprøver og lage produkter av dette som skal analyseres
- Ta røntgen-, CT- og MR-bilder.
- Hjelpe til i operasjoner
- Styre anestesien på dyr under operasjoner
- Skifte bandasjer
- Gi kjærlighet og trøst til dyr og eiere som trenger det
- Utføre tannrens
- Tappe blod fra hunder og katter og gi blodoverføring til pasienter som trenger det
- Fjerne sting og sjekke sår
- Kloklipp
- Gi råd om föring, ernæring og atferd
Hvor kan man utdanne seg?
I Norge har vi to universitet som tilbyr utdanningen: Nord Universitet i Bodø og NMBU Norges Veterinærhøgskole. Utdanningen er en bachelor på tre år. Det er også mange dyrepleiere som velger å ta utdannelsen i Danmark ved Hansenberg.
Finn ut mer om utdanningen og søknadsprosessen
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Er du mer eventyrlysten finnes også andre steder man kan ta utdanningen, blant annet på New Zealand, i USA, Canada, Sverige og i England ved deres mange universitet. Før du starter på utdannelsen er det likevel lurt å sjekke at du får norsk autorisasjon som dyrepleier ved å ta utdannelsen ved din valgte skole.
Ferskt yrke
Dyrepleieryrket er et relativt ferskt yrke og er en beskyttet tittel. Selv om det stadig øker i antall utdannede, er det et trengende behov for dyrepleiere i Norge. Dette er på grunn av at dyreklinikkene og dyresykehusene får stadig stigende nivå på kunnskap og medisin.
Selv om du er utdannet dyrepleier, må du ikke jobbe på dyreklinikk. Det er en attraktiv utdannelse for mange andre yrkesgrupper som involverer dyr, blant annet forsikringselskaper, forsøksdyrlaboratorium, dyrebutikker, ideelle dyreorganisasjoner, förprodusenter, dyrepensjonat, skoler med dyr- og naturlinjer, dyrehager og ledemiddelfirmaer. Det finnes mange karrieremuligheter!
Kanskje du har en dyrepleier i magen?
Ønsker du mer informasjon om dyrepleieryrket? Ta kontakt med Norges Dyrepleier og Assistentforbund (www.ndaf.no)
Evidensias dyrepleiere
Her ser du noen av våre fantastiske dyrepleiere rundt om i landet 💓