Unngå høstens fristende farer

torsdag 12. september 2024
Sopp, nedfallsfrukt og kastanjer
Nå er høsten offisielt kommet, med friskere luft og fuktigere vær. I takt med at høsten kommer, er det mange deilige vekster som begynner å bli modne i hagene våre og i skogen. Men vær obs, flere av vekstene som vi fryder oss over å sanke om høsten kan være giftige for hundene våre.
 
Nå som høsten er her, og båndtvangen er opphørt de fleste steder, er det fristende å la hunden din løpe fritt i skogen. Mange hunder vil la seg friste av godsakene, både i skogen og i hagen om du har frukttrær som har begynt å slippe moden frukt.
Det er en gjenganger at klinikkene våre får inn hunder og katter som har spist på noe de ikke burde. Her gir vi deg noen tips til hva du skal være ekstra oppmerksom på når du er ute med hunden din i høst:
  • Sopp: Hvor syk dyret ditt blir, avhenger helt av hvilken sopp det er snakk om og hvor store mengder som har blitt spist. Noen sopp vil gi milde til ingen symptomer ved lite inntak, og mer alvorlige symptomer ved større inntak. I verste fall kan soppforgiftning føre til organsvikt og død.
  • Kastanjer: Hestekastanjen, som er vanlig i Norge, inneholder giftstoffet aesculin. Ved inntak vil symptomer som regel inntreffe i løpet av noen timer, men kan komme opptil et par dager senere. Vær obs på symptomer som overdreven sikling, mage- og tarmsymptomer, økt drikkelyst, sjangling og feber.
  • Eikenøtter: Hunden kan bli fristet til å smake på eikenøttene som har falt ned på bakken, men eikenøtter inneholder store mengder av stoffet tannin, som hunden er svært følsom for. Forgiftning kan gi skader på indre organer som mage- og tarmsystemet, nyrer og lever, og ved store mengder kan forgiftning av eikenøtter i verste fall føre til død.
  • Nedfallsfrukt: Nedfallsfrukt som blir liggende på bakken og råtne vil raskt danne muggsopp, som skiller ut giftstoffer som kan gjøre hunden din syk. Typiske symptomer på forgiftning er sikling, kramper, skjelvinger og oppkast.
Den beste måten å unngå at dyret ditt blir syk, er å holde kontroll på hva den får i seg. Det kan være lurt å likevel holde hunden i bånd om du ferdes i et område der du er usikker på hva som finnes av sopp, nøtter og nedfallsfrukt.
Om du mistenker at dyret ditt har fått i seg noe den ikke burde, lønner det seg å kontakte veterinær så raskt som mulig. Jo raskere behandlingen kan settes i gang, jo bedre er prognosen.

Finn klinikk