Onkologi er læren om kreftsykdommer.
En høy andel av hundene / kattene utvikler svulster eller systemiske kreftsykdommer i løpet av levetiden. Mange av kreftsykdommene som påvises er av samme type som vi kjenner fra mennesker. De fleste kulene/svulstene som opptrer i huden er heldigvis godartede. Dette kan fastslåes med en vevsprøve, og svulsten behøver da ikke en gang alltid behandles.
Den vanligste måten å behandle kreftsykdommer er å fjerne svulsten ved operasjon. Noen ondartede kreftsykdommer kan imidlertid kreve annen behandling. Hunder og katter kan behandles med cellegift med det formål å holde sykdommen i sjakk, og hindre spredninger til andre steder i kroppen.
Et onkologisk team bestående av en erfaren kirurg og en onkolog gir de beste muligheter for et vellykket resultat av eventuell behandling.
Kirurgi er vanligste behandling ved ulike former for kreftsvulster hos hund og katt. De fleste svulster er relativt enkle å fjerne kirurgisk, og kan gjøres som dagkirurgi hos din lokale veterinær. Innimellom forekommer imidlertid mer omfattende svulster, eller kreftformer som i sin karakter krever mer radikal kirurgi. Det kan da være behov for en kirurg med særlig kompetanse innen onkologisk kirurgi for å bedre prognosen for helbredelse, og for å redusere risiko for komplikasjoner.
Før man tar beslutning om eventuell cellegiftbehandling, må dyret undersøkes nøye for å vite hvor langt sykdommen er kommet. Cellegiftbehandlingen har som mål på å opprettholde dyrets livskvalitet, mens man prøver å slå kreftsykdommen tilbake. Dyrets levetid med god kvalitet forlenges, men dessverre vil cellegift bare i få tilfeller kurere dyret helt for sykdommen. Uavhengig av hvilken behandling man velger er det aller viktigste at dyret ikke lider unødig, det er alltid vårt viktigste fokusområde.
Lymfom er en av de vanligste kreftformene å behandle med cellegift.
Cellegiftbehandling av dyr bør kun gjøres av veterinærer med særskilt kompetanse innen kreftsykdommer (onkologi).