Dyrenes tenner har mye til felles med våre egne tenner, og tannsykdommer er svært vanlig. De vanligste lidelsene i munnhulen er tannstein, betennelse i tannkjøttet, skadete og brukne tenner, tilbakeholdte melketenner og bittfeil. Daglig tannpuss anbefales, og det vil bidra til god tannhelse, behagelig ånde, og at dyret har det bra. Regelmessig tannrens hos dyrlegen i tillegg til daglig tannpuss er den beste måten å ta vare på ditt kjæledyrs tenner.
De fleste hunder og katter har behov for profesjonell utført tannrens hos dyrlege fra tre – fire års alder, men hos enkelte kan det være nødvendig langt tidligere. Det varierer mye hvor ofte din hund eller katt trenger tannrens. Noen hunder trenger tannbehandling hver fjerde til sjette måned mens andre hunder og de fleste katter er det nok med en gang i året eller sjeldnere.
Betennelser i munnen kan gi ubehag og være meget smertefullt uten at dyret viser opplagte sykdomstegn. Endret spise- eller tyggemønster kan være vanskelig å oppdage, og er noen ganger de eneste symptomene dyret viser foruten dårlig ånde. Betennelse i munnhulen innebærer en potensiell helsefare ved at infeksjoner kan spre seg til hjerte, lever og nyre.
Tannpuss hjemme
Tennene børstes i sirkulære bevegelser eller fra side til side. For best å komme til like under tannkjøttranden settes børsten på tennene i ca 45 graders vinkel. Start med å pusse noen få tenner på ytterflaten mot leppa. Det er enklest å starte med jekslene og med munnen lukket, etterhvert løfter man også på leppa. Antall tenner økes etterhvert samtidig som man bruker mer tid. Når hunden eller katten er komfortabel med dette kan eier forsøke å pusse tyggeflatene og innsiden av tennene. Egnede tannbørster og tannpasta til hund eller katt kan du kjøpe i våre butikker.
Tannbehandling hos dyrlegen
En grundig undersøkelse av tenner og munnhule vil sammen med et digitalt tannrøntgenbilde avsløre om dyret har skjulte, smertefulle tilstander i munnhulen. Fjerning av tannstein gjøres ved hjelp av ultralyd. Tennene poleres deretter for å forhindre at det dannes nytt belegg. Enkelte ganger er det behov for tanntrekk. All behandling skjer i narkose.
Tilbakeholdte melketenner
Tannfelling hos hund pågår mellom 3-6 mnd alder. Det er viktig at eier i denne perioden regelmessig inspiserer munnen til valpen. Når de permanente tennene begynner å komme fram skal melketennene løsne og falle ut. I mange tilfeller skjer ikke dette, og spesielt små hunderaser er utsatt. Melketannen blir sittende og det gir «dobbelt» sett med tenner.
Slike tilbakeholdte melketenner kan føre til feilstilling av permanente tenner og disponere for bittfeil. De disponerer også for tannstein og plakkdannelse. Det er derfor viktig at disse tennene oppdages så tidlig som mulig slik at veterinæren kan iverksette behandling, noe som oftest består av trekking av den tilbakeholdte melketannen.