Tannpleie kanin

Tannproblemer hos kanin kan ikke behandles av dyreeiere alene. Et klart symptom på tannproblemer er at kaninen slutter å spise, og veterinær må derfor oppsøkes. En kanin som ikke har spist på 24 timer er å regne som et akutt tilfelle. Jo tidligere veterinær kontaktes, desto større forutsetninger har kaninen for å takle en eventuell narkose og behandling.

Tannsjekk på kanin utført av veterinær

Feil bitt

Dersom kaninen har bittfeil pleier veterinæren å slipe ned de lange fortennene. Disse skal aldri klippes ettersom det kan føre til sprekker i tenner og tannroten, noe som igjen kan gi plagsomme infeksjoner. Tennene vokser 2-3 mm i uken, og etter 4-6 uker må de slipes ned igjen. Dette pågår gjennom hele kaninens liv. Et alternativ er også å operere bort kaninens fortenner. Det høres ut som et drastisk alternativ, men kaninen klarer seg utmerket i ettertid.

Problemer med jekslene

Dersom kaninen har problemer med jekslene så må dette behandles under narkose. I flere tilfeller tas det røntgen av kjeven for å se hvor omfattende problemet er. Deretter bedøves kaninen og tennene slipes ned. Denne prosedyren alene kurerer ikke kaninen. Dersom man sørger for at kaninens kosthold innebærer rikelig med høy kan det være at problemet ikke gjentar seg ofte. En kanin som en gang har opplevd tannproblemer fortsetter ofte å tygge noe feil og behøver derfor hjelp fra veterinær opptil flere ganger i løpet av sin livstid.

Etterbehandling

Etter behandlingen hos veterinæren er det viktig å kontrollere at kaninen kommer i gang med å spise igjen. Den får smertelindrene medisiner ettersom den kan ha litt vondt etter tannslipingen. Dersom kaninen ikke spiser selv, må du hjelpe den med å komme i gang. På lang sikt er det også viktig å forsøke å endre kosten, og få kaninen til å spise mye høy.

Dyreklinikker som tilbyr denne tjenesten

Vennligst vent mens vi laster inn våre dyreklinikker