7 tips i forberedelsene til jul og nyttår.

lørdag 25. november 2017
shutterstock_514481638
Både jul og nyttår er høytider der mange av våre firbente familiemedlemmer blir alvorlig syke. Hvert år får vi hunder og katter inn til behandling etter å ha fått i seg julemat eller julepynt. I verste fall kan dyrene få livstruende skader.

Det kan være fristende å la kjæledyrene få smake på godsaker vi selv stapper i oss i førjulstiden, under jul og nyttår. Det hender også at de får tak i maten når vi ikke ser det, og både julemat og julepynt kan være livsfarlig. Det er derfor viktig å være ekstra oppmerksom i disse tider.

– Vi ser en økning av pasienter både før og etter jul der blant annet julematen har forårsaket sykdommer hos våre hunder og katter, noen ganger med svært alvorlige komplikasjoner, sier Mia Runnérus, Leg.veterinær, klinikkleder og spesialist i hundens og kattens sykdommer ved Evidensia Specialistsjukhuset Strømsholm.

Her gir vi syv råd til hva du bør passe på at dyret ikke får i seg:

  1. Sjokolade: Teobromin som finnes i kakao er giftig. Det betyr at desto mørkere sjokolade desto enda mer giftig. Dersom hunden din har spist sjokolade, undersøk hvor mye den kan ha fått i seg og hvor høyt kakaoinnhold det er i typen. Symptomer er brekninger, diaré, hjerteklapp og kramper.
  2. Juleplanter: Flere av de vanligste juleplantene er giftige. Vær spesielt obs på Amaryllis, Julestjerne, Misteltein og Tidløs. Typiske symptomer er brekninger og diaré, men også hevelse og svelgproblemer kan forekomme.
  3. Julebakst: Dersom hunden får i seg gjærbakst kan den bli alkoholforgiftet.
  4. Nøtter: Nøtter kan sette seg fast i tarmen og gi en livstruende tilstand. Makadamianøtter er giftig. Om hunden spiser den kan det gi problemer i muskler og nervesystem, brekninger, apati, svakhet, økt kroppstemperatur og skjelvinger.
  5. Glitter og gavebånd: Ofte liker kattunger og valper å tygge på nye spennende saker. Dersom dyret ditt får i seg glitter eller gavebånd kan det forårsake forstoppelse og skader i svelg, mage og tarmer.
  6. Julemat: Mye fet mat kan gi akutt betennelse i bukspyttkjertelen som fører til oppkast og magesmerter. Benrester kan gi store skader i tarmer.
  7. Druer og rosiner: Kan gi akutt nyresvikt. Symptomer er brekninger, diare, skjelvinger og smerte i buken kan oppstå.

Om skaden har skjedd eller du mistenker at dyret ditt har fått i seg noe det ikke burde, kontakt nærmeste veterinær for rådgivning.

Finn klinikk