Dyrepleiernes dag 2024

mandag 27. mai 2024
Dyrepleier og hund

Dyrepleier Julie Bech Nielsen liker at ingen dag er lik, og forklarer at man aldri blir helt ferdig utlært som dyrehelsepersonell.

27. mai feirer vi dyrepleiernes dag. Dette er en dag for å hedre en yrkesgruppe som betyr så mye for våre kjæledyr, men som veldig mange ikke har hørt om.
 

Dyrenes sykepleier

Du har helt sikkert møtt dem på klinikken og snakket med dem på telefonen, men vet du egentlig hvor viktig en dyrepleier er i hverdagen på en dyreklinikk? Dyrepleiere er dedikerte, de har høy faglig kompetanse og de setter alltid dyrene og deres eiere først.
- Det er en utrolig givende jobb, forteller Julie Bech Nielsen, autorisert dyrepleier og klinikkleder ved Evidensia Åssiden Dyreklinikk.

Julie har jobbet som dyrepleier i fem år, og trives med den varierte hverdagen. Julie har etterutdanning i anestesi og smertelindring, samt kurs i et av hennes interessefelt som er sårbehandling.
- Dette er et utrolig spennende og utfordrende yrke, hvor ingen dag er lik, og hvor du aldri blir ferdig utlært. Veterinærmedisinen er i konstant utvikling, og prosedyrer oppdateres jevnlig. Det er alltid noe nytt å lære!

En stor del av jobben er å snakke med dyreeier og svare på spørsmål rundt dagens behandling. I tillegg bidrar vi gjerne med kos og godbiter for at dyret får en trygg og fin opplevelse på dyreklinikken, sier Julie.

Frigjør tiden til veterinærer

Visste du at dyrepleierutdanningen startet opp som en 1-årig utdannelse i 1991, og nå er en 3-årig utdannelse med bachelorgrad? Dyrepleiernes oppgaver har utviklet seg mye de siste årene, og med den spesialiserte kompetansen dyrepleierne innehar kan mange av oppgavene som tidligere bifalt veterinærene delegeres til dyrepleierne. Dette frigjør mer tid og gjør at veterinær og dyrepleier som team kan behandle flere pasienter.
-Dyrepleierne er en så stor del av hverdagen på en dyreklinikk! Det er som regel oss som gjør blodprøveuttaking, kjører laboratorieanalyser, avleser mikroskopi og planlegger og tilrettelegger dagene til veterinærene. Det er vi som passer på dyret ditt i narkose, og mange har etterutdanning i tannbehandling og utfører tannrens.
Dyrepleiere har høy faglig kompetanse, og timeavtaler som etterkontroller, tannsjekker og vektkonsultasjoner er noen av konsultasjonene som gjerne utføres av en dyrepleier. I tillegg til å være en støtte for veterinærene, tror Julie at mange dyreeiere setter pris på den ekstra tiden og omsorgen en dyrepleier kan gi.
-Vi er flinke til å være der for eierne når de trenger det, og når de ikke tror de trenger det. Mange er blant annet veldig bekymret før en planlagt anestesi, og da kan vi ta en prat med eier, forklare hva som kommer til å skje og svare på de spørsmål som eier måtte ha. Vi vet at det er et familiemedlem og gjør alt vi kan for at dyret skal ha det så bra som mulig. Vi erkjenner at det er skummelt å levere fra seg dyret, smiler Julie.

Dyrepleierne er ofte dyreklinikkens ansikt utad, men også de som steller og gir kjærlighet til syke dyr og assisterer veterinæren med ulike oppgaver.

Varierte dager

Mengden oppgaver en dyrepleier gjør varierer i alt fra resepsjonsarbeid og fôrveiledning til røntgentakning og anestesi under operasjon. I tillegg skal en dyrepleier sørge for at pasientene mates, luftes og får kjærlighet og stell på oppstallingen. De svarer på telefoner, booker inn timebestillinger og desinfiserer operasjonsstuen etter hver operasjon. Det er ingen tvil om at yrket byr på varierte dager og unike utfordringer.
- En dyrepleier en veterinærens nærmeste hjelper. Vi er tett innpå pasientene, og opparbeider oss mye kunnskap gjennom undersøkelser og behandlinger vi utfører i samarbeid med veterinærene. Det, i tillegg til at vi jevnlig tar kurs og etterutdanninger, gjør at du som dyreeier kan føle deg trygg på at dyret ditt er i de beste hender hos en dyrepleier, avslutter Julie.