IVC Evidensia støtter opptreningen av hunder som skal snuse seg frem til Covid-19

lørdag 26. september 2020
Anssi Tast Susanna Paavilainen koirat Miina ja Kössi kuvaaja Kari Pullinen

Anssi Tast og Susanna Paavilainen med hundene Miina og Kössi. Foto: Kari Pullinen

Hunder som er trent opp til å snuse seg frem til Covid-19 er nå på plass ved flyplassen i Helsinki. Dette markerer starten på et fire måneder langt pilotprosjekt.  

En foreløpig studie viser lovende resultater for potensielt å redusere COVID-19-testen til ti sekunder og i tillegg spare millioner av euro. På bakgrunn av dette jobber nå en gruppe trente hunder på flyplassen i Helsinki for å hjelpe til med å identifisere mulige COVID-19-positive pasienter.

IVC Evidensia og Nestlé Purina støtter prosjektet

I et forsøk på å finne nye løsninger i å håndteringen COVID-19-pandemien, har IVC Evidensia i Finland sponset Wise Nose Oy-foreningen for å gjøre det mulig for Universitetet i Helsingfors å fortsette sin forskning. Evidensia i Finland gir også helsetjenester til de seksten hundene som er under opplæring. I tillegg blir hundene sponset med fôr av merket Purina Expert Care, som er et eksklusivt vedlikeholdsfôr for IVC Evidensia.

Partnerne som deltar i dette banebrytende prosjektet er Universitetet i Helsinki, som driver forskning, og Wise Nose Oy, som er ansvarlig for opplæring av hundene. Helse- og sikkerhetsmyndigheten på Helsingfors Vantaa lufthavn er Vantaas by- og sosialsektor, så nært samarbeid med Vantaa har gjort det mulig for pilotprogrammet å starte på flyplassen.

Finavia bidrar med testanlegg og resultater av piloten vil bli rapportert til tollvesenet.

Status som servicehund

Målet er at hundene skal få status som servicehunder. Og at en slik lukttest fra opplærte COVID-19 hunder skal bli standard prosedyre under sikkerhetskontrollen på flyplassen.

Vi ønsker alle hundene lykke til i deres flotte arbeid!

Miina og Kössi er to av hundene som er trent opp til å snuse seg frem til Covid-19 positive pasienter på flyplassen i Helsinki.