Når du gir dyret ditt et sunt kosthold med fôr av høy kvalitet, forebygger du dårlig helse. 
Du øker samtidig dyrets muligheter til å leve et langt og godt liv.

Dyrs kosthold skal være balansert, og fôret skal gis i mengder som passer til dyrets art, rase, alder og livsstil.

IVC Evidensia

1 av 3 hunder og katter er overvektige

Overvekt er et helseproblem. Overvekt oppstår hos alle dyr når energiinntaket er høyere enn forbruket. Fedme regnes nå som en kronisk sykdom, og vi vet at det fører til en rekke uheldige prosesser i dyrekroppen.

Vi ser en økt forekomst av en rekke ulike sykdommer som følge av overvekt hos hunder. Eksempler er hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, insulinresistens, nyreproblemer, urinstein, bukspyttkjertelbetennelse, pusteproblemer, dårlig immunforsvar og ulike leddsykdommer som artrose og korsbåndskade. I tillegg vil overvekt og økt risiko for komplikasjoner ved anestesi, noe hunder trenger hver gang de skal ha tannrens for eksempel.

Les mer om overvekt hos hund

Les mer om overvekt hos kattIVC Evidensia

Årlig vektkontroll

Hver gang du er inne hos dyreklinikken, veies dyret ditt. Hensikten med vektkontrollen er å tilpasse medisinering og behandling til ditt dyr. Men like viktig er det å plukke opp om hunden eller katten har en sunn og normal vekt i forhold til deres kropp. Er du usikker på om hunden eller katten din har en normal vekt, kan du alltid komme innom for en gratis vektkontroll hos våre dyreklinikker.

FINN DIN LOKALE DYREKLINIKK

Visste du at?

Dyr skal ikke få mer enn

5% av sitt daglige kaloribehov dekket av godbiter?


Mengde godbiter til dyr hver dag


(dyrets vekt x 30) + 70

er en formel for å regne ut hvor mange kalorier dyret ditt trenger per dag?

Så mange kalorier trenger dyret per dag


Vektdiagram

Veterinærer bruker vektdiagram for å bestemme om dyr har riktig vekt. Dyr finnes jo i alle former og størrelser, akkurat som mennesker. Så vekt er ikke et tilstrekkelig mål på helse. Du kan bruke diagrammene nedenfor for å foreta en vektkontroll av dyret ditt.

Slik lykkes du med slanking av katt eller hund 

   Hund

Ribbein, ryggrad og hoftebein er utstikkende og lett synlig. Det er lite eller ikke noe fett eller muskler. Det ser nesten ut som om hunden trekker pusten dypt.

Det er lett å kjenne ribbeina, ryggraden og hoftebeina. Ribbeina synes når hunden vrir seg eller beveger seg på andre måter. Litt midje er synlig hvis man ser etter. 
Hunden veier 10–20 % mer enn sin ideale vekt. Det er vanskelig å kjenne ribbeina, og det er en del fett på kroppen. Ryggen er bred, og det er ikke noe synlig midje.

Hunden er 20 % eller mer over sin ideale vekt. Ribbeina er umulige å finne. Det er fett over ryggen, rundt nakken, på brystet, magen og haleroten. 

  Katt

Du kan se ribbeina fra alle sider. De er lette å kjenne, fordi fettlaget er fraværende eller veldig tynt. Buken er betydelig innsunken bak brystkassen.
Du kan kjenne ribbeina. De er dekket av et tynt, men betydelig fettlag. Katten har midje hvis du ser etter, men den er ikke så tydelig.
Katten er 10–20 % over sin ideale vekt. Det er vanskelig å kjenne ribbeina. Ryggen er bred, og du ser ikke lenger en midje – magen er rund.
Katten er 20 % eller mer over sin ideale vekt. Ribbeina er vanskelige å finne. Hele kroppsfasongen er bred, magen henger. Det er fett rundt nakken og på beina.
IVC Evidensia

Valg av fôr

  • Velg et vedlikeholdsfôr eller veterinærfôr som passer til dyrets alder og helse
  • Kjøp et fôr som er komplett og balansert fra en produsent med høy kvalitetssikring og smaksgaranti – spør gjerne din veterinær for veiledning
  • Vei dyret ditt regelmessig, og påse at du gir riktig porsjonsstørrelse. Mengdeangivelser bør være angitt på fôremballasjen, men alle dyr er forskjellige så bruk din egen dømmekraft med hvor mye fôr ditt dyr trenger
  • Kontakt veterinær om dyret ditt mister vekt/legger på seg
  • Hvis du endrer dyrets fôr bør du gjøre det gradvis, med mindre veterinæren anbefaler noe annet

I vår veiledning finner du alt du trenger å vite om valg av fôr

IVC Evidensia

Purina Pro Plan Expert Care Nutrition

Dette er et vedlikeholdsfôr som kun selges hos din lokale Evidensia dyreklinikk.

  • Komplett balansert fôr til hund og katt
  • Passer til alle faser av livet
  • Inneholder råmelk
  • Smaksgaranti
  • Du får alltid hver 7. sekk gratis

Har hunden eller katten din et spesielt behov har vi også Purina Pro Plan Veterinary Diets i vårt sortiment med samme fordeler som vedlikeholdsfôret.

FINN DIN LOKALE DYREKLINIKK

IVC Evidensia

Riktig ernæring for sunn vekt

Vårt faktaark for ernæring gir deg gode tips til hva du bør tenke på når du fôrer din katt eller hund! Hvordan finner jeg idealvekten? Hvor mye godbiter kan jeg gi?

LAST NED VÅRT FAKTAARK OM ERNÆRING


Valp ligger og tygger på leke

Vil du vite mer?

I Dyrehelseguiden finner du mange artikler, gode råd og tips.