Flåttsesongen er her - få resept på flåttmiddel nå

Flåttmiddel til hund og katt

Flåttsesongen har startet - er du klar?

Hvordan sjekker jeg dyret mitt for flått?

Flåttsesongen starter tidligere og tidligere på grunn av milde vintre. Allerede i februar kan man oppdage flått flere steder i landet. Når temperaturen overstiger 5°C blir flåtten aktiv og sesongen er i gang. 

Det er viktig å gå gjennom dyret ditt regelmessig hver gang dere har vært ute. Børst pelsen grundig før dere går inn slik at flåtten ikke blir med inn i huset. Da kan du risikere at flåtten setter seg på øvrige familiemedlemmer. 

Flått kan feste seg overalt på dyret, men liker seg best i varme og fuktige miljøer. Den liker ekstra godt å sitte der huden er tynnere og det finnes mindre pels. 

  • i ansiktet
  • bak eller inni ørene
  • på halsen
  • i armhulene eller i lysken

Oppdager du en flått må du fjerne den umiddelbart. Jo raskere du får fjernet flåtten jo mindre sannsynlig er det for at ditt dyr er smittet av en flåttbåren sykdom som borreliose eller anaplasma. Disse bakteriene overføres først rundt 1 døgn etter et flåttangrep. Kontakt veterinær om huden rundt flåttbittet blir irritert eller betent.

Flåtten biter oftest på hodet og i nakken/på halsen til katten

Vet Record i England har kartlagt hvor flåtten helst fester seg på katter - i hoderegionen og i nakken (halsen). Over ser du de mest utsatte stedene for flåttbitt på din katt.

Flåtten biter oftest i hoderegionen hos hund, ellers er beina, nakken og brystet med utsatt for flåttbitt

Vet Record i England har kartlagt hvor flåtten helst fester seg på hunder- i hoderegionen, på beina eller i nakken (halsen) og brystet. Over ser du de mest utsatte stedene for flåttbitt på din hund.

Slik fjerner du flått

I videoen ser du hvordan du enkelt fjerner flått som har festet seg. Flåtten fjerner du enten med fingrene ved å vri den rundt eller med en flåttpinsett. For hunder er det ikke farlig om munnstykket sitter igjen.

Om du merker at området rundt flåttbittet blir betent eller irritert bør du oppsøke veterinær. 

Flåtthalsbånd er et effektivt og forebyggende middel for hund

Flåttmiddel til hund og katt


Reseptfrie og reseptbelagte flåttmidler

Det finnes ulike forebyggende flåttmidler til hund og katt på markedet. Selv om du bruker en type flåttmiddel er det lurt å sjekke dyret ditt jevnlig slik at du oppdager flåtten før den kommer inn i huset og kan krabbe over på andre familiemedlemmer. 

Til hund kan du kjøpe enkelte flåttmidler reseptfritt på apoteket. Til katt må du få skrevet ut resept fra veterinær for alle typer av flåttmidler.

Tyggetabletter: rask virkning. Effekten varer i 8-12 uker. Tablettene er respetbelagt og finnes kun til hund.

Spot-on dråper: full virkning oppnås etter 2-3 dager og gir effekt i ca 4 uker. Dråpene dryppes på pelsen mellom skulderbladene. Dette er det vanligste flåttmiddelet til katt og er da kun å få på resept. Til hund finnes dråper både som reseptbelagt og reseptfritt. 

Flåtthalsbånd: full effekt etter ca en uke. Effekten varer i 5-8 måneder. Flåtthalsbånd fås til hund og katt på resept hos veterinær.

Faktorer som alder, pelstype og allergier spiller inn når man skal velge det best egnede flåttmiddelet til sin katt

Finn det riktige flåttmiddelet for ditt kjæledyr

Hvilket flåttmiddel som passer best er helt individuelt. Det som fungerer for et individ trenger ikke fungere for et annet.

Faktorer som spiller inn

  • eventuelle sykdommer
  • rase
  • pelskvalitet
  • tidligere bivirkninger
  • medisinske problemer
  • barn og/eller valper/kattunger i husholdningen

Disse faktorene bør tas i betrakning når man skal velge flåttmiddel. Hør derfor med veterinær hva som passer best for ditt dyr.

  bestill time via online booking 

Problemer med flåttbitt

De fleste flått bærer ikke på smitte, og når de gjør det overføres smitten sjeldent til hunden eller katten. Men risikoen er der likevel og hvis dyret blir smittet kan det være alvorlig. Sykdommene som dyret ditt kan få, er borreliose samt en infeksjon som heter anaplasmose. TBE er veldig uvanlig hos hund og katt.

Anaplasma

En bakteriell infeksjon som kan gi akutte symptomer som feber, trøtthet, nedsatt appetitt, mage- og tarmforstyrrelser, tegn på smerte eller ømhet samt blodplatemangel. 

Borreliose

Symptomene er nedsatt allmenntilstand, feber, trøtthet, halting som forflyttes mellom benene (vandrende halting) samt stive ledd. Det finnes vaksine mot borreliose hos hund. 

Eksem

Flåttbitt kan, akkurat som andre småsår i huden, utløse våteksem (hotspots). Dette fører til kløe og smerter.

Les mer om flått

Når bør jeg søke hjelp?

Som regel er ikke flåttbårne sykdommer som er hovedgrunnen til at dyreeiere oppsøker veterinær. Inkubasjonstiden for borreliose er flere måneder slik at man ofte ikke forbinder symptomene med at hunden har hatt flått. Kontakt alltid veterinær ved den minste mistanke om at din hund eller katt ikke er i form. 

Flåtten setter seg ofte fast i og rundt ører og på kinnet til katten

Flåtten setter seg ofte fast i og rundt ører og rundt øynene på hunden

i Dyrehelseguiden får du gode råd om friske og syke kjæledyr skrevet av våre veterinærer

Vil du lese mer?

I vår dyrehelseguide finner du flere gode råd om friske og syke kjæledyr. Artiklene er skrevet av våre veterinærer.

Søk i dyrehelseguiden

Flåttsesongen starter når temperaturen ute overstiger 5 grader