Borreliose etter flåttbitt – symptomer og behandling

Borreliose er en alvorlig sykdom som overføres av flått – ubehagelige leddyr som finnes i langt gress og som fester seg på forbipasserende hunder, andre dyr eller mennesker. Heldigvis forekommer borreliose ikke så ofte hos hund selv om flått er vanlig.
Moderat Moderat

Moderat

Om du er usikker på om dyret ditt føler seg bra, bør du booke time til veterinær hos din nærmeste dyreklinikk.

Borreliose kan være vanskelig å diagnostisere hos hund, og kan føre til vedvarende sykdomsproblemer. Dersom du mistenker at din hund har blitt syk etter et flåttbitt, bør du få den undersøkt av din lokale veterinær.

Flåtten må fjernes så raskt som mulig for å unngå at hunden blir smittet av borreliose. Flått fjernes best ved bruk av en flåttpinsett

Symptomer på borreliose hos hund

De mest iøyenfallende symptomene på borreliose hos hund er feber, halthet og forstørrende lymfeknuter.

Hunder med borreliose blir gjerne halte pga betennelse i ledd. Andre kan utvikle nyreproblemer – noen ganger merkes dette ved oppkast, diaré, redusert appetitt, vekttap, og økt tørst og urinering.

Ta alltid kontakt med din dyrlege dersom hunden din viser noen av disse symptomene.

Symptomer inkluderer:

  • Leddstivhet pga inflammasjon
  • Feber
  • Redusert apetitt
  • Smerter ved berøring
  • Hovne lymfeknuter
  • Pustevansker

Fakta

Borreliose er en bakteriell sykdom som smitter gjennom flått. Bakterien heter Borrelia burgdorferi, og kommer over i hundens blod når den blir bitt av en flått.

Larve, nymfe eller voksen flått? I alle stadier trenger flåtten å suge blod for å utvikles. Flått kan sette seg overalt på kroppen, så undersøk hele hunden nøye i flåttsesongen.

Les mer om flått

Forebygging av borreliose

Det finnes mange flåttforebyggende legemidler, alt fra dråper og spray som skal påføres, til impregnerte halsbånd og tabletter. Dyrlegen din kan komme med en anbefaling til hva som passer best for deg og din hund. Du kan også få hjelp til å fjerne flått på dyreklinikken, eller kjøpe flåttpinsett som gjør det lettere å fjerne flåtten selv.

Vaksine mot borreliose er ikke vanlig å bruke, da effekten er usikker og forekomsten av sykdom er lav.

Hvis hunden din har gått i langt gress, eller i buskvegetasjon, anbefales det å sjekke dem for flått etter turen. Å børste mothårs kan gjøre det enklere å finne flåtten. Sjekk også særlig inni ørene, i ansiktet, I lysken og mellom tærne.

Flått finnes oftest på enger og i skoger, der de sitter på høye gresstrå og venter på å slippe seg ned på forbipasserende dyr, eller mennesker.

Hvordan oppdager jeg en flått?

Flåtten er liten, og kan derfor være vanskelig å finne. De er vanligvis ovale eller flate, men svulmer til ertestørrelse når de er fulle av blod. På samme måte som edderkoppene de er i familie med, har de åtte ben. Du kan kanskje se bena dersom du ser nøye etter. Flått kan være vanskelig å fjerne, spør gjerne din lokale dyreklinikk om råd og hjelp første gang.

Borreliose – behandling

Hvis du mistenker at hunden din har borreliose, må du kontakte din lokale dyrlege med en gang.

Hva gjør veterinæren?

Som regel kommer ikke hundeeiere inn til veterinæren fordi de tror at hunden har fått en flåttbåren sykdom. Ettersom inkubasjonstiden for borreliose er flere måneder, kobler man sjeldent sammen symptomene med at hunden eller katten har hatt flått. Kontakt alltid veterinær når du mistenker at dyet ditt ikke har det bra.

Slik foregår undersøkelsen:

Behandling1. Veterinæren lytter og stiller spørsmål. I sykdomsbeskrivelsen inngår blant annet:
– Hvor lenge har du sett symptomer?
– Hvilken del av kroppen gjelder det?
– Er det andre dyr i familien som er plaget? – Er plagene sesongavhengige?
– Hvordan er mat- og drikkelyst?
2. Veterinæren undersøker hunden eller katten.
3. Det tas prøver ut ifra hva veterinæren mistenker.
4. En foreløpig diagnose stilles.
5. En behandlingsplan legges opp, inkludert eventuelle oppfølgingsbesøk.

Behandlingen velges ut i fra sykdommen. Ved anaplasmainfeksjon samt borreliose fungerer antibiotika som regel godt.
Når det gjelder evt. eksem som kommer av flåttbitt, barberes pelsen vekk og man vasker rent. Avhengig av problemets omfang kan man også gi medisin.