Forebygging lønner seg - bestill time til tannrens

Ta vare på tannhelsen

Det beste du kan gjøre for tannhelsen er å forebygge

Er tannproblemer vanlig hos våre kjæledyr?

Det er få hunder og katter som klarer et helt liv uten noen form av tannproblem. Våre husdyr lever såpass lenge i dag at det stort sett er uunngåelig. Ser vi på hundens ville slektning ulven så lever den i gjennomsnitt 4 år, og vil derfor ikke utvikle samme symptomer og alvorlige problemer med tennene.

Det kan være vanskelig å oppdage at dyret har problemer med tennene. Derfor anbefaler vi alle hunder og katter å bestille time for tannrens eller i det minste en tannsjekk en gang per år.


Slik sjekker du tenner og munnhule hjemme

Hunden er avhengig av en frisk munn og sunne tenner for å få i seg mat. Det er en vanlig misforståelse at en hund vil slutte å spise hvis den har tannverk eller et annet munnhulerelatert problem. Tvert imot vil hunden som regel fortsette å spise til tross for kraftig tannverk, og til og med hvis den har en stor blødende svulst i munnen.

På videoen ser du hvordan du enkelt kan ta en tannsjekk på egen hund.

Dårlig ånde hos katt

Dårlig ånde hos hund

Det kan være mange årsaker til at det lukter vondt fra munnen til hunden din, og det er viktig å finne årsaken bak - det kan i verste fall skyldes en sykdom som trenger behandling. 

Du bør oppsøke veterinær hvis du er usikker på om den dårlige ånden er normal, om ånden er veldig dårlig/sterk eller om den forverres. Dette kan være et symptom på flere forskjellige sykdommer og tannproblemer.

Tannsykdommer

Hvilke tannsykdommer kan dyret mitt få?

Dyrenes tenner har mye til felles med våre egne tenner, og tannsykdommer er svært vanlig. De vanligste lidelsene i munnhulen er tannstein, betennelse i tannkjøttet, skadete og brukne tenner, tilbakeholdte melketenner og bittfeil. 

Daglig tannpuss anbefales, og det vil bidra til god tannhelse, behagelig ånde, og at dyret har det bra. Regelmessig tannrens hos dyrlegen i tillegg til daglig tannpuss er den beste måten å ta vare på ditt kjæledyrs tenner.

SLIK PUSSER DU TENNER


Når bør jeg oppsøke veterinær?

De fleste hunder og katter har behov for profesjonell utført tannrens hos dyrlege fra tre – fire års alder, men hos enkelte kan det være nødvendig langt tidligere. Det varierer mye hvor ofte din hund eller katt trenger tannrens. Noen hunder trenger tannbehandling hver fjerde til sjette måned mens andre hunder og de fleste katter er det nok med en gang i året eller sjeldnere.


Hvilke symptomer kan jeg se etter?

Betennelser i munnen kan gi ubehag og være meget smertefullt uten at dyret viser opplagte sykdomstegn. Endret spise- eller tyggemønster kan være vanskelig å oppdage, og er noen ganger de eneste symptomene dyret viser foruten dårlig ånde. Betennelse i munnhulen innebærer en potensiell helsefare ved at infeksjoner kan spre seg til hjerte, lever og nyre.