Blodgiver

De fleste assosierer blodoverføring med alvorlige skader, men vel så ofte er det aktuelt ved ulike sykdommer eller forgiftninger. I mange tilfeller kan blodoverføring være direkte livreddende. Både hunder og katter kan få blodoverføring, selv om det er vanligst hos hund.

Din hund er i gode hender både før, under og etter en bloddonasjon hos Evidensia. Som bloddonor er din hund med på å redde liv!

For å kunne tilby blodoverføring, er vi avhengige av at snille dyreeiere som stiller opp med hunden eller katten sin som blodgiver. Vi trenger friske dyr til dette. Se flere kriterier lenger ned.

Høy sikkerhet

Vi gjennomfører blodoverføring med høy sikkerhet både for donor og mottaker. Når hunden kommer inn for blodtapping, får den en helseundersøkelse og en blodprøvestatus. Dette er en forsikring for at hunden er frisk, så den er egnet til å gi blod og at det er trygt å gi den en lav dose bedøvelse. Hunden får bedøvelse for å ligge rolig under blodtappingen og for ikke å kjenne noe ubehag.

Når tappingen er ferdig legger vi hunden på væske en stund før den vekkes og får mat. Væske og mat gis så hunden ikke skal få de store påkjenningene etter blodtapping. Hunden kan allikevel være litt sliten samme kveld og dagen etter. Det anbefales å ta det litt rolig i denne perioden.

Kan ditt kjæledyr bli blodgiver?

Alle hunder og katter kan motta blodoverføring, men det er spesielle kriterier som må oppfylles for å kunne gi blod. Her ser du hvilke:

Hvilke hunder kan bli blodgivere?

 • Hunden skal være frisk
 • Rolig temperament
 • 1-5 år gammel
 • Veie minst 28 kg
 • Tisper skal ikke ha vært drektige
 • Hunden skal ikke ha vært utenlands

Hvilke katter kan bli blodgivere?

 • Katten skal være frisk
 • Rolig temperament
 • 1-8 gammel (ev. eldre)
 • Veie minst 4 kg
 • Hunnkatter skal ikke ha vært drektig
 • Katten skal ikke ha vært utenlands

Som bloddonor skal hunden ligge stille i en halvtimes tid, mens det blir tappet 450 ml blod fra den.

Hunder og katter som blodgivere

Hunder kan gi blod så ofte som hver tredje uke. Katter kan gi blod 4-6 ganger per år. Fra hunder tappes det ca 450 ml blod per gang og hos katter ca 40 ml.

Flere av våre dyreklinikker setter opp potensielle blodgivere på en ringeliste som de kontakter ved behov. Ved Evidensia Oslo Dyresykehus har vi også blodbank. Dette for å ha blod tilgjengelig til enhver tid – også om natten, i helger og på helligdager. Blodgivere til blodbanken bør være innstilt på å gi blod ca hver tredje måned.

Les mer om blodbanken her

Gave til våre blodgivere

Som takk får dere en gave (fôrsekk, kr 500 å handle for i butikken, eller gratis vaksine) fordi vi er veldig takknemlig for alle blodgiverne vi har! Hunden eller katten får også masse godbiter og ros gjennom hele prosessen så det skal være en positiv opplevelse.

Hvordan bli blodgiver?

Oppfyller hunden din kravene? Under ser du hvilke av våre dyreklinikker du kan kontakte for å registrere ditt kjæledyr som bloddonor. Din innsats kan være med på å redde liv!

Vi takker alle våre superhelter!

Dyreklinikker som tilbyr denne tjenesten

Vennligst vent mens vi laster inn våre dyreklinikker