BOAS-gradering

Kortsnutede hunder og katter er trivelige dyr, men at de snorker, peser og puster med åpen munn gjør de fordi de ikke får nok luft. Flere av våre klinikker tilbyr BOAS-gradering av kortsnutede hunder og katter.

Hunder som snorker, peser og puster med åpen munn, bør vuderes for korrigerende operasjon

Hva er BOAS?

BOAS står for Brachyocephalic Obstructive Airway Syndrome og er en patologisk tilstand som påvirker hunder og katter med korte snuter og som kan føre til alvorlige pusteproblemer. Felles for slike raser er at de nesten ikke har nese, har et flatt og bredt ansikt, og øynene er mer fremtredende.

Raser inkluderer bulldog, mops, pekingneser, fransk bulldog, boston terrier, affenpinscher, cavalier king charles spaniel, brussels griffon, shih tzu, chihuahua, perserkatter med flere.

Den spesielle hodeformen til disse rasene gjør at de er mer utsatte for medfødte pusteproblemer. De kan ha trange nesebor, lang og tykk bløt gane (som kan blokkere strupehodet), kollaps av strupehodet eller underutviklet luftrør.

 

 

På grunn av hundenes sedate natur, kan det være vanskelig for en eier å evaluere hvor affisert hunden er. Utredning for BOAS og operasjon av nesebor/bløt gane i ung alder kan gi brachycephale hunder en bedre livskvalitet, samt virke forebyggende på alvorlige sekundære lidelser som kollaps av strupehode og heteslag.


 

Symptomer

Det er mange symptomer som kan tyde på at hunden eller katten ikke har det bra. De kortsnutede rasene har ikke bare problemer med pusting, men også med bakterier, infeksjoner og feilstilte tenner. Viser dyret ditt noen av følgende symptomene bør du oppsøke veterinær for å se om dyret ditt bør vurderes for operasjon. Kun ett av symptomene er nok for å ta dette alvorlig.

 • Snøfting og lyder når dyret puster
 • Snorking når den sover
 • Rask pust
 • Nedsatt kondisjon / tåler lite aktivitet
 • Tåler lite varme
 • Problemer med å spise eller svelge
 • Brekninger
 • Kollaps (hvis dyret ikke får nok oksygen)

Over 90% av BOAS affiserte hunder får en markant bedring i livskvalitet og energinivå etter operasjon. Ofte er det ikke før etter operasjonen at eierne forstår hvor plaget hunden har vært.

Hvordan foregår BOAS-graderingen

Når du kommer inn til en BOAS-gradering vil en av våre veterinærer lytte til hundens eller kattens pust og foreta en funksjonstest. Testen består av en 3 minutters gange i lett trav, der den måler hvor langt hunden eller katten greier å gå, hva hjertefrekvensen er før og etter, samt temperaturen til dyret. Vi ser også etter hvor lang tid det tar før dyret normaliseres etter anstrengelsen. Du får også en grundig innføring i hva BOAS er.

Graderingen gjøres på grunnlag av Norsk Kennel Klub sitt program. Last ned eierinformasjon om BOAS her (PDF).

Hva kan du selv gjøre?

 • Begrens turer og aktivitet når det er varmt
 • Kjøle ned hunden eller katten på varme dager. Dette kan innebære kalde bad eller fuktige, kalde omslag.
 • Ikke la dyret brukes i avl
 • Oppsøk veterinær og få ditt dyr funksjonstestet for BOAS
 • Vurder operasjon for å lette plagene

Bestill tid for BOAS-gradering ved en av våre dyreklinikker eller dyresykehus

Dyreklinikker som tilbyr denne tjenesten

Vennligst vent mens vi laster inn våre dyreklinikker