BOAS-operasjon

Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS) affiserer brachycephale (kortsnutede) hunderaser med bred hodeskalle som for eksempel Fransk bulldog, Engelsk bulldog, mops, Boston terrier, Cavalier King Charles spaniel, Petit Brabancon osv.

I brachycephale raser er hodeskallen bred, men kort, samt at nesepartiet er kraftig forkortet. Dette fører til at det blir liten plass til bløtvevet i nesehule, munnhule og svelg, noe som fører til pusteproblemer, spesielt på varme dager.

Hunder med BOAS har som oftest meget trange nesebor (stenotiske nesebor), meget lang og tykk bløt gane, stor og tykk tunge, store mandler. Alt dette fører til økt luftmotstand når hunden puster og kan derfor føre til sekundære forandringer og kollaps av strupehode og luftrør.

Hunder som snorker, peser og puster med åpen munn, bør vurderes for korrigerende operasjon

Symptomer på BOAS

 • Trange nesebor
 • Snorking og økt lyd fra øvre luftveier (stertor)
 • Peser og lager mye lyd fra øvre luftveier når er stresset eller i varmt vær
 • Harking og raspete pust når peser
 • Nedsatt utholdenhet, blir fort sliten
 • Dårlig toleranse for varmt vær
 • Plaget av sure oppstøt gulping, spesielt etter mat og aktivitet

I alvorlige tilfeller kan hunden ha:

 • Søvn apnea
 • Blå/gråfarge på tungen (Cyanose, tegn på oxygenmangel)
 • Kollapser på tur
 • Pustebesvær

Hunder som er affisert av BOAS kan klare seg relativt greit gjennom vinteren og i kaldere perioder, men er ofte svære plaget i varmen og i stressede situasjoner.

Årsaken til at den varme årstiden er vanskelig for hunder med BOAS, er at hunder kvitter seg med varme ved å pese. Trange øvre luftveier fører til nedsatt varmeutveksling og oxygenutveksling for hunden. Dette fører igjen til mer overdreven og anstrengt pesing som igjen fører til hevelse i de øvre luftveiene og i verste fall kollaps av strupehodet. I veldige alvorlige tilfeller kan dette føre til at hunden ikke får puste eller får alvorlig heteslag, noe som ofte er dødelig.

I mange BOAS affiserte hunder er den bløte ganen så lang og tykk at den strekker seg langt ned i strupehodet og blokkerer for luftgjennomstrømningen. Da den bløte ganen består av muskler og slimhinner, blir den ofte både større og mer hoven med tiden.

Dersom hunden din har noen av de overnevnte symptomene bør hunden vurderes av en veterinær for kirurgisk korrigering av BOAS.

Lang og bløt gane er typisk hos hunder med BOAS

BOAS-operasjon

Ved konsultasjon hos en kirurg blir hunden undersøkt og vurdert for BOAS, samt at du og eier får en grundig innføring i hva BOAS er, diagnostikk, kirurgisk korrigering, mulige komplikasjoner og postoperativ pleie. Graderingen gjøres på grunnlaget av instruksjon fra SVF (Smådyrpraktiserende Veterinærers Forening). Skjema for gradering av BOAS (PDF).

På operasjonsdagen blir hundens øvre luftveier (bløte gane, mandler og strupehode) grundig evaluert av en kirurg. Vi vil ta røntgen (eventuelt CT hvis nødvendig) av nakke og brysthule for å evaluere lunger og luftrør.  Kirurgisk korrigering av øvre luftveier blir som regel utført samme dag for å unngå flere narkoser.

Type kirurgi avhenger av funn, men de fleste brachycephale hunder får åpnet opp neseborene sine (rhinoplasty) og korrigert den lange og tykke bløte ganen sin (palatoplasty). Enkelte ganger kan det i tillegg være nødvendig å fjerne mandler eller ha kirurgi på strupehodet for å åpne opp mest mulig i svelget. Over 90% av BOAS affiserte hunder får en bedre livskvalitet etter kirurgisk korrigering av luftveiene.

Brachycephale hunder er krevende pasienter og trenger ofte intensiv pleie postoperativt da det kan være fare for hevelse i svelget og pusteproblemer etter operasjonen. På Evidensia Oslo Dyresykehus vil hunden din få dedikert en egen dyrepleier som vil overvåke hunden din nøye under sykehusoppholdet. Vi beholder rutinemessig BOAS pasienter for monitorering over natten i vårt døgnbemannede hospital i tilfelle komplikasjoner skulle oppstå og hunden trenger akutt behandling.

Etter operasjon av BOAS

De fleste hunder drar hjem dagen etter operasjonen. Hunden må da holdes i ro i 3 uker for å forhindre hevelse i svelget. Hunden bør holdes på et kjølig sted, og på varme dager kun luftes på kvelden. Dersom hunden er varm kan den kjøles ned med kjølepakninger og vifte.

Vi anbefaler å bruke sele i stedet for halsbånd når du går tur for å unngå trykk på halsen, samt fôre bløtfôr i 3 uker postoperativt da hunden kan være sår i halsen etter operasjonen. De fleste hunder får resept på betennelsedempende medisiner (kortison) og syrenøytraliserende mot hevelse i svelget og sure oppstøt postoperativt.

Etter 3 uker vil eier få time hos kirurgen for kontroll. Etter dette kan hunden vende tilbake til normal diett og aktivitet.

Fransk Bulldog er en typisk rase som ofte har problemer med pust

Brosjyrer for nedlasting fra Den Norske Veterinærforeningen

DNV Brachyocephale dyr og helseproblemer – slides (PDF)

Eierinformasjon om brachycephale raser (PDF)

DNV Etisk valg ved kjøp av hund (PDF)

 

Nyttige linker

Les mer om BOAS og graderingen på NKK sine sider

 

Dyreklinikker som tilbyr denne tjenesten

Vennligst vent mens vi laster inn våre dyreklinikker