Celleprøve og vevsprøve

Celleprøve

Celleprøver er en enkel måte å undersøke hva slags celler som befinner seg for eksempel i en kul, i et ledd eller andre steder i kroppen. Gjennom en nåleprøve eller en bomullspinne, tas det ut prøvemateriale som sees på under mikroskopet. Noen ganger kan prøven undersøkes på dyreklinikkens laboratorium, andre ganger sendes den ut til et av våre samarbeidende laboratorier.

Den store fordelen med celleprøver er at det er en enkel og rimelig metode som oftest ikke krever bedøvelse av dyret. Det som kan være negativt med celleprøver er at det ikke alltid gir en endelig diagnose. I så fall må man gå videre med vevsprøver.

En celleprøve kan si noe om det foreligger en betennelse- eller svulsttilstand, og om en svulst er ondartet (kreft) eller godartet.

Celleprøver kan også kalles også kalt cytologisk undersøkelse, eller finnålsaspirat.

Vevsprøve

Vevsprøver kalles også for biopsier. Vi tar ut en liten bit av det vevet som skal undersøkes, og sender prøven til et av våre samarbeidende laboratorier i inn- eller utland. Vevsprøver krever vanligvis bedøvelse eller anestesi. Det blir et lite sår som må gro, og det tar flere dager å få svar på prøven. Vevsprøver vil ofte gi en endelig diagnose.

Vevsprøver kan også tas fra indre organer som magesekk og tarm via et endoskop.

Dyreklinikker som tilbyr denne tjenesten

Vennligst vent mens vi laster inn våre dyreklinikker