Kastrering av hund

I henhold til norsk lovverk, er det ikke tillatt å kastrere tispe eller hannhund uten helsemessig eller bruksmessig grunn. Snakk med veterinæren din om dette dersom det er noe du lurer på om er hensiktsmessig for din hund.

Kastrering av hunder kan ha både ulemper og fordeler

Kastrering av tispe

Kastrering innebærer at veterinæren går inn i buken og opererer bort tispas eggstokker (ovariektomi), noen ganger tas også livmoren ut i samme inngrep (ovariehysterektomi). Inngrepet utføres som regel gjennom et snitt i buken fra navlen og bakover.

Kastrering av en frisk tispe er et inngrep som kan utføres som dagkirurgi. Det er også mulig å utføre dette som kikkehullsoperasjon ved en av våre klinikker.

Kjemisk kastrasjon av tispe

Som et alternativ til kirurgisk kastrering kan man behandle tisper med forskjellige legemiddel, såkalt kjemisk kastrering. Kjemisk kastrering brukes mest for å styre løpetiden til tispa.

Gjentatt hormonbehandling kan medføre risiko for sykdommer, for eksempel jursvulst og livmorbetennelse. En tispe kan brukes til avl etter en avsluttet kjemisk kastrering.

Kastrering hannhund

Ved kastreringen opereres testiklene bort via et snitt foran på pungen. Selve pungen er igjen etter inngrepet, men er betydelig mindre.

Kjemisk kastrering hannhund

Som et alternativ til kirurgisk kastrering kan man behandle hanhunder med forskjellige legemiddel, såkalt kjemisk kastrering. Det kan gi en indikasjon på hvordan hunden vil bli etter en eventuell kirurgisk kastrering. Kjemisk kastrering er normalt sett reversibelt etter en tid. Det benyttes også til behandling av blant annet ulike prostataproblemer.

 

 

Dyreklinikker som tilbyr denne tjenesten

Vennligst vent mens vi laster inn våre dyreklinikker