Kastrering hund og katt

Kastrering av katt

Kastering hunnkatt

Foruten å unngå uønskede kattunger, har kastrering av hunnkatter også andre effekter. En kastrert hunnkatt får ikke livmorbetennelse, eller svulster i eller på eggstokkene. Om man gjør det tidlig nok reduseres også risikoen for jursvulster.

Kastrering er et rutineinngrep. Inngrepet utføres i full anestesi.

Når skal man gjøre det?

Du kan kastrere katten tidligst når den er 4 måneder gammel. En passelig tid er når hun er 5-6 måneder gammel. Tenk på at en katt kan bli drektig allerede ved noen måneders alder.

P-piller

P-piller er et alternativ om hunnkatten skal brukes til avl en eller annen gang i fremtiden. P-piller øker risikoen for jursvulster, livmorbetennelse og sukkersyke. Derfor kan de gis over en kortere periode, men anbefales ikke som permanent løsning.

Kastering hannkatt

En passelig tid å kastrere en hannkatt på er når han er 4-6 måneder gammel. Kastrering av hannkatt er et relativt enkelt inngrep. Normalt restituerer katten seg kjapt etter operasjonen.

Ulemper

Den eneste påtagelige ulempen ved å kastrere en katt, enten det er en hunnkatt eller hannkatt, er mulig vektøkning. Som dyreeier må man være påpasselig med å kontrollere matinntak og vekt hos katten for å hindre at den blir overvektig. Fedme hos katt kan føre til ulike helseproblem, akkurat som hos mennesker.

Tips

Pass gjerne på å ID-merke og vaksinere katten din i sammenheng med kastreringen, om dette ikke allerede er gjort.

Kastrering av hund

I henhold til norsk lovverk, er det ikke tillatt å kastrere tispe eller hanhund uten helsemessig eller bruksmessig grunn. Snakk med dyrlegen din om dette dersom det er noe du lurer på om er hensiktsmessig for din hund.

Kastrering av tispe

Kastrering innebærer at veterinæren går inn i buken og opererer bort tispas eggstokker og livmor (ovariehysterektomi), eller kun eggstokkene (ovariektomi). Inngrepet utføres som regel gjennom et snitt i buken fra navlen og bakover.

Kastrering av en frisk tispe er et inngrep som kan utføres som dagkirurgi.

Kjemisk kastrasjon

Som et alternativ til kirurgisk kastrering kan man behandle tisper med forskjellige legemiddel, såkalt kjemisk kastrering. Kjemisk kastrering brukes mest for å styre løpetiden til tispa.

Gjentatt hormonbehandling kan medføre risiko for sykdommer, for eksempel jursvulst og livmorbetennelse. En tispe kan brukes til avl etter en avsluttet kjemisk kastrering.

Kastrering hannhund

Ved kastreringen opereres testiklene bort via et snitt foran på pungen. Selve pungen er igjen etter inngrepet, men er betydelig mindre.

Kjemisk kastrering hannhund

Som et alternativ til kirurgisk kastrering kan man behandle hanhunder med forskjellige legemiddel, såkalt kjemisk kastrering. Det kan gi en indikasjon på hvordan hunden vil bli etter en eventuell kirurgisk kastrering. Kjemisk kastrering er normalt sett reversibelt etter en tid. Det benyttes også til behandling av blant annet ulike prostataproblemer.