Kastrering kanin og gnager

Det finnes ulike grunner til å kastrere kanin og andre gnagere. Her får du informasjon om hvorfor mange velger å kastrere kanin og hvordan dette foregår hos oss.

Kastrering av kanin

Kastrering av kaniner

Hannkanin

Det finnes flere grunner til å kastrere hannkaniner: Å redusere risikoen for uønskede kaninunger om man også har en hunnkanin hjemme, redusere risikoen for at kaninen revirmarkerer innendørs og gjør det lettere for at to kastrerte hannkaniner kan leve sammen. Man kan ofte utføre kastreringen allerede fra 4 måneders alder. Vi bruker imidlertid å anbefale å vente til ca. 6 måneders alder for at kaninen skal takle narkose og rekonvalesens på best mulig måte.

Hunnkanin

Så langt har det ikke vært like vanlig å kastrere hunnkaniner. Det kan likevel være gode grunner til å gjøre det. Kaninhunner over 3 år har økt risiko for å få livmorkreft. Gjennom å fjerne livmoren på en ung hunnkanin, hindrer man altså at hun senere skal rammes av denne livstruende sykdommen. Også en kastrert hunnkanin anses å få et roligere og jevnere humør.

Kastrering av andre gnagere

Kastrering av hanndyr

I dag er det fortsatt relativt uvanlig med kastrering av mindre gnagere. Det vanligste er kastrering av hannmarsvin og hannrotter.

Temperamentet hos marsvin påvirkes ikke spesielt mye av en kastrering, til forskjell fra hos andre dyrearter. I tilfelle to hanndyr ikke fungerer sammen er det altså ikke slik at en kastrering blir løsningen på problemet.

Kastrering av hunndyr

Det er per i dag uvanlig med rutinemessig kastrering av små gnagerhunner.

Før operasjonen

Kaniner skal ikke, i motsetning til katter og hunder, faste før en operasjon. I etterkant vil kaninen trenge tett oppfølging i noen dager. Du må være forberedt på å håndmate kaninen og holde den varm. Så forbered gjerne favorittmaten og ha en varmepute eller varmelampe klar til den kommer hjem. 

Pris på å kastrere kanin og gnagere

De fleste av våre dyreklinikker ufører kirurgisk kastrering av kanin og gnagere. Du finner oversikt over våre dyreklinikker under og kan klikke deg inn på nærmeste for å finne pris.

Dyreklinikker som tilbyr denne tjenesten

Vennligst vent mens vi laster inn våre dyreklinikker