Kastrering kanin og gnager

Kastrering kanin

Kaniner spiser høy

Hannkanin

Det finnes flere grunner til å kastrere hannkaniner: Å redusere risikoen for uønskede kaninunger om man også har en hunnkanin hjemme, redusere risikoen for at kaninen revirmarkerer innendørs og gjør det lettere for at to kastrerte hannkaniner kan leve sammen. Man kan ofte utføre kastreringen allerede fra 4 måneders alder. Vi bruker imidlertid å anbefale å vente til ca. 6 måneders alder for at kaninen skal takle narkose og rekonvalesens på best mulig måte.

Hunnkanin

Så langt har det ikke vært like vanlig å kastrere hunnkaniner. Det kan likevel være gode grunner til å gjøre det. Kaninhunner over 3 år har økt risiko for å få livmorkreft. Gjennom å fjerne livmoren på en ung hunnkanin, hindrer man altså at hun senere skal rammes av denne livstruende sykdommen. Også en kastrert hunnkanin anses å få et roligere og jevnere humør.

Kastrering gnagere

Kastrering av hanndyr

I dag er det fortsatt relativt uvanlig med kastrering av mindre gnagere. Det vanligste er kastrering av hannmarsvin og hannrotter.

Temperamentet hos marsvin påvirkes ikke spesielt mye av en kastrering, til forskjell fra hos andre dyrearter. I tilfelle to hanndyr ikke fungerer sammen er det altså ikke slik at en kastrering blir løsningen på problemet.

Kastrering av hunndyr

Det er per i dag uvanlig med rutinemessig kastrering av små gnagerhunner.

Dyreklinikker som tilbyr denne tjenesten

Vennligst vent mens vi laster inn våre dyreklinikker