Pelsstell av katt

Kjæledyr fortjener å ha det bra på innsiden, men også på utsiden. Kattens pels skal ikke bare være myk og fin å se på, men den kan faktisk si noe om helsetilstanden også. Kattens pels skal blant annet sørge for et godt immunforsvar og være varmeregulerende. Særlig katter med lang pels trenger ekstra omsorg og pelsstell for å unngå floker.
 


Katter er naturlig renslige, og bruker mye av dagen sin på å vaske og pleie pelsen sin. De trenger som regel aldri å bades, men kan trenge litt ekstra hjelp dersom de røyter mye eller pelsen blir tilgriset.

Hvorfor er pelsstell viktig?

Riktig pelsstell bidrar til kattens generelle helse og velvære, og kan forebygge problemer som hårballer og hudinfeksjoner. Særlig langhårede katter, og katter som røyter mye, kan trenge litt ekstra hjelp til å stelle pelsen sin. Pelsstell kan i tillegg være med og styrke båndet mellom deg og katten din.
Fordeler med pelsstell:
  • Forebygging av hårballer: Regelmessig børsting, spesielt i røyteperiodene (våren og høsten), fjerner løse hår før katten rekker å svelge dem under sin egenvask.
  • Hudhelse: Når du børste katten din bidrar du til å fjerne skitt, støv og døde hudceller, og stimulerer produksjonen av naturlige oljer som holder huden sunn.
  • Forebygger tover: Langhårede katter har lettere for å få floker i pelsen sin. Floker kan lett tove seg og skape ubehag eller smerter for katten din.
  • Tidlig oppdagelse av problemer: Regelmessig pelsstell gir deg muligheten til å oppdage parasitter, sår eller hudproblemer tidlig.

Pelsen forteller deg mye om kattens helsestatus

Regelmessig pelsstell er viktig for å holde katten din sunn og smertefri. Oppdager du endringer i kattens adferd, f.eks. at den ikke liker å bli tatt på lenger, eller at den kun rengjør deler av pelsen som er enkle å nå, kan det være tegn på at katten er syk eller har vondt noe sted. Overdreven slikking som fører til pelsstap og hårløse områder, kan også være tegn på at noe er galt, og du bør ta kontakt med en veterinær for å finne ut underliggende årsak.


Regelmessig pelsstell forebygger blant annet hårballer og flokete pels.

Vanskelige områder og pelsfloker

Selv med regelmessig børsting kan noen katter utvikle vanskelige floker, spesielt de med lang pels. Floker kan være smertefulle for katten og kan føre til hudproblemer hvis de ikke behandles. Områdene bak ørene, på brystet, på buken mellom bakbena og under haleroten er særlig utsatt områder som lett floker seg, og som kan være vanskelige å gre ut.
Har katten først fått pelsfloker kan det være vanskelig, og smertefullt for katten, å gre dem ut. Et godt alternativ er å få hjelp av en veterinær til å barbere bort flokene under narkose, slik at katten ikke får vondt når flokene fjernes. Løveklipp er en vanlig form for klipp, hvor all pelsen barberes kort på kroppen, men får beholde pels på beina, halen og rundt hodet.
Samtlige av våre dyreklinikker kan gi deg gode råd om hvordan du bør stelle kattens pels, og kan hjelpe deg med klipp dersom flokene har blitt mange og vanskelig å gre ut selv.

Dyreklinikker som tilbyr denne tjenesten

Vennligst vent mens vi laster inn våre dyreklinikker