Atferd hos katt

Uønsket atferd hos katt kan ha mange årsaker. Dyrlegens oppgave vil i første omgang være å utelukke fysisk sykdom. En samtale med dyrlegen og grundige kliniske undersøkelser er nødvendig for å stille riktig diagnose og foreslå videre behandling/terapi.

Smerter, hormonell ubalanse og nedsatt syn kan være noen av flere årsaker som påvirke dyrets væremåte. Vi vet at også arv og miljø spiller en stor rolle.

Om en katt plutselig endrer atferd og begynner å flekke tenner når du skal ta på den kan dette være et tegn på at katten er syk eller har vondt noe sted

Har atferden til katten din endret seg?

Én ting er sikkert, katter liker å hvile. Faktisk liker de å hvile masse. Men uansett om de lever utendørs eller innendørs, så er bevegelse viktig for mange ting.Bevegelse gjør at katten får gjort livets nødvendigheter, som å gå på do, spise, oppleve og erfare livet.

Og selv om at katter ikke forblir kattunger for alltid, at de endrer atferd med årene, kan det at katten ikke leker og beveger seg like mye som den gjorde før, faktisk ha andre årsaker enn alder isolert. For katter er flinke til å skjule smerte.

I tillegg kan katter helt klart ha forskjellige personligheter og måter å oppføre seg på. Det som er normalt eller unormalt for én katt, behøver ikke å være det samme for en annen. Men dersom du ser endringer i katten sine bevegelser, aktivitet eller atferd, så kan det være en indikasjon på smerter i bevegelsesapparatet.

Normal eller unormal atferd hos katt?

Adferd man kan være oppmerksom på er om katten hopper rett opp til høyre nivå uten å nøle, eller om den nøler eller unngår å hoppe høyt. Hopper den ned uten nøling, eller bruker den andre gjenstander som «trapp»?

Leker katten energisk og med interesse, eller er det ingen lyst til lek og «tullejakte» på gjenstander? Beveger den seg raskt og smidig opp og ned trappen, eller beveger den seg klossete og sakte?

Er pelsen glatt og ren, eller er den glansløs og sammenfiltret på enkelte steder? Er katten fleksibel når den vasker seg eller steller den kun områder som er lette å nå? Er katten avslappet med pelsstell eller overdriver den slik at den får sår og områder uten pels?

Er toalettbesøkende uten problem, eller strever katten med å komme seg i toalettkassa si?

Til sist kan omgjengelighet og personlighet nevnes. Er katten like sosial som den bestandig har vært, eller trekker den seg unna og gjemmer seg? Er den rolig og kan den klappes uten negativ respons?

De fleste katter er eksperter på å skjule smerter, dette er del av deres naturlig forsvar. Vær derfor oppmerksom på kattens koppsspråk, bevegelsesmønster og oppførsel. Det kan være tegn på at den har smerter og behøver hjelp.

Uønsket atferd hos katt

Her er en oversikt over mange væremåter hos katt veterinæren ofte får spørsmål om:

 • Prøver katten å gjemme seg eller beskytte et smertefullt område? Slikker eller biter den på en spesiell del av kroppen?
 • Er katten mindre interessert i omgivelsene enn den bruker å være?
 • Sover eller hviler katten mer enn den pleier eller virker den mer tilbaketrukken enn vanlig?
 • Er kattens appetitt redusert?
 • Bruker katten en stol eller en annen gjenstand som hjelpemiddel for å hoppe opp på steder den tidligere lett hoppet opp på?
 • Oppfører katten seg aggressivt når du håndterer den eller virker den irritert når andre dyr (som den kjenner) kommer i nærheten?
 • Har katten begynt å tisse eller gjøre fra seg på upassende steder eller har den vanskeligheter med å bruke kattekassen?
 • Knurrer, freser, stønner eller skriker katten din når den tror den er alene?
 • Kvesser katten klørne sine mer enn normalt eller har overdrevent pelsstell?
 • Sutter katten på tøy/stoffer eller spiser på for eksempel stueplanter?

Endret utseende hos katt

 • Er øynene mattere?
 • Kniper katten med øynene?
 • Er pupillene forstørret?
 • Ser pelsen ustelt eller rufsete ut?
 • Har katten et sår eller en skade? Dersom den har gjennomgått et kirurgisk inngrep, ser snittstedet rødt eller betent ut?

Dersom du svarte ja på et av disse spørsmålene er det mulig at katten din opplever ubehag eller smerte. Dette og annen unormal oppførsel kan være indikasjoner på at din katt trenger hjelp. Rådfør deg alltid med veterinær om du mistenker at din katt har smerter eller er syk.

 

Hunder har lignende måter å fortelle oss at de er syke eller har vondt. Finn ut mer om hundens adferd!