Ultralyd

Hva er ultralyd?

En ultralydmaskin sender lydbølger av svært kort bølgelengde ut i vevet som skal undersøkes. Når lydbølgene treffer vevsceller, sendes det ekko. Ekkobølgene omdannes i maskinen til et synlig bilde på skjermen. Fordi ulike organer i kroppen ikke har samme celle-tetthet, vil skjermbildet variere avhengig av organet man undersøker.

Når bruker man ultralyd?

Ultralyd brukes ikke bare for å stille diagnoser på syke dyr. Det brukes også ved drektighetsundersøkelse. Drektighet kan ofte ses så tidlig som 20 dager etter parring, ofte er det lurt å vente noen dager lenger før sikker diagnose kan stilles. Ved store kull er det vanskelig å fastslå eksakt antall valper / kattunger med ultralyd.

Sykdomstilstander hvor ultralyd er et velegnet hjelpemiddel for å stille riktig diagnose er blant annet livmorbetennelse, urinsten, cyster i nyrer eller andre organer, svulster i indre organer (for eksempel lever og milt), gallegangsproblemer og fremmedlegemer i mage / tarm. En ultralydundersøkelse medfører ingen smerter for dyret. Det kan likevel være nødvendig med bedøvelse før undersøkelsen, da en grundig undersøkelse krever at pasienten ligger rolig og er avslappet. For å få god kontakt må man barbere bort pelsen på området som skal undersøkes.

Uttak av vevsprøver fra indre organer kan ofte gjøres ultralydguidet. Prøvetaking kan derfor gjøres uten at vi behøver å foreta noe kirurgisk inngrep.

Ved hjerteproblemer er ultralydundersøkelse ofte nødvendig for å avgjøre om pasienten skal settes på medisiner, samt hvilke medisiner som skal benyttes. Ved ultralydundersøkelse av hjerte bør pasienten være våken. Les mer om ultralydundersøkelse av hjertet her.

 

 

Priser kan variere mellom våre dyreklinikker, finn din lokale prisoversikt her:

Finn prisliste

Klinikker som tilbyr denne tjenesten