7 tips for en god sommer med dine firbente venner

tirsdag 25. juni 2019
B Evi_sommertips
De fleste er enige om at sommeren er en herlig årstid. For våre firbente venner er det imidlertid en del utfordringer som ikke er like fremtredende resten av året. Her kommer en rekke sommertips og råd som bidrar til en god sommer for deg og kjæledyret ditt.

Sommertips 1: Hund i varm bil

Hvert år dør det hunder i Norge som et resultat av at de er etterlatt i en bil som blir for varm. Selv i overskyet vær er faren stor for overoppheting. Solen flytter seg, og biler som ikke står direkte i solen kan også bli for varme. La heller hunden bli hjemme, eller ta den alltid med ut av bilen.

Bilen kan bli en badstue


 

Få mer informasjon om hva du bør gjøre om du kommer over en hund i varm bil

Sommertips 2: Hvordan takle heteslag hos hund

Bring alltid friskt vann til hunden, det er helt essensielt for å redde en hund som har fått heteslag. Hunden bør vætes fullstendig, enten ved å bli lagt i et badekar, dusjes med kaldt vann eller tildekkes med et vått håndkle. Husk særlig å kjøle ned labber, under buken og i lysken. Pass på at ikke vannet er for kaldt, da kan hunden få sjokk. Ikke fortsett nedkjølingen for lenge, kjenn på huden underveis. Ved det minste tvil om alvorlighetsgrad, bør hunden få oppfølging av veterinær.

Sommertips 3: Dehydrering

Lavt vanninntak kombinert med varme kan føre til dehydrering hos hund. Du kan selv vurdere noen tegn på om hunden din kan være dehydrert; slapphet, mindre elastisk hud og tørrere tannkjøtt. Grip et stykke hud i nakken med tommel og pekefinger og slipp. Hvis huden ikke faller tilbake i normal stilling umiddelbart er det tegn på at hunden kan være dehydrert. Sjekk det gjerne på din egen hund under normale forhold, så vet du hvordan det bør være. Husk alltid å ha med friskt vann i varmen, og at valper i vekst trenger mer vann enn voksne hunder.

Les mer om den viktige væskebalansen

Sommertips 4: Huggorm

Ved huggormbitt bør veterinær kontaktes snarest. Veterinæren vil gi deg råd og veiledning. Dyret blir ofte trettere enn normalt, og området der bittet fant sted vil normalt bli hovent innen få timer. Allmenntilstanden kan forverres i løpet av det første døgnet og derfor bør veterinæren besøkes ganske snart. Når uhellet er ute, pass på å beholde roen og bær hunden om mulig.

Få mer informasjon om huggormbitt

Sommertips 5: Flått

Dersom du oppdager flått på dyret bør den fjernes så fort som mulig ettersom den kan bære på sykdom. Det er enklest ved hjelp av en flåttpinsett, men det er ikke avgjørende. Unngå å klemme på kroppen til flåtten, ta tak helt nede ved huden og vri rundt. Det er ikke farlig om det sitter igjen noen munndeler. Flåtten liker å sitte fremme ved ansiktet, bak ørene, på halsen eller ved armhulene. Dersom du oppholder deg i områder med mye flått, bør forebyggende behandling vurderes Det finnes en rekke ulike reseptbelagte produkter, både dråper, halsbånd og tabletter. Veterinæren vil foreskrive det som passer ditt dyr best. Bruk aldri flåttmiddel for hunder til din katt, eller omvendt.

Les mer om flått

Sommertips 6: Solbrenthet og varm asfalt

Hunder og katter kan også bli solbrent. Jo kortere, lysere og tynnere pels, jo mer utsatt er dyret. Det er spesielt neseryggen, ører og øyelokk som er mest utsatt. Tegn på solbrenthet er at dyret blir ømt, varm, flasser, mister pels og klør seg. Det er viktig å sørge for at hunden ikke oppholder seg for lenge i solen og har jevnlig tilgang til skygge og avkjøling. For å forhindre solbrenthet kan solkrem benyttes på spesielt sårbare områder. Alternativt kan man benytte et beskyttende dekken. For lindring av en allerede solbrent hund kan man legge på et avkjølende omslag. Er hunden alvorlig solbrent bør veterinær oppsøkes umiddelbart. Varm asfalt kan være smertefullt for dyrepoter. I spesielt varmt vær bør man forsøke å unngå asfalten og heller velge en vei hvor hunden kan gå i gress eller annet kjølig underlag.

Sommertips 7: Reisesyke

Hunder og katter kan bli kvalme i bil akkurat som mennesker. Selv om reisesyketabletter til menneske er reseptfritt, kan man ikke uten videre kjøpe de samme medisinene over disk til dyr. Det finnes egne kvalmestillende legemidler til dyr, du kan få resept på dette etter en samtale med din veterinær.

Få enda flere tips og råd i sommeren fra A til Å