Hund i varm bil

Forlat ikke hunden i bilen – det blir varmere enn du tror. Nå som vår- og sommervarmen kommer til store deler av Norge finnes det en viktig ting å tenke på. Forlat aldri dyret ditt i varm bil! Varmen stiger raskere enn du tror, og kommer fort opp i en livsfarlig temperatur. Hvert år får mange hunder heteslag etter at de blir forlatt i en bil uten tilsyn. Så nyt varmen utendørs, men tenk på at bilen blir varmere enn du tror – også på dager hvor det er overskyet.

Tips til forebygging av heteslag

  • Forsøk å gå tur med hunden tidlig på morgen og sent på kvelden, slik at man unngår aktivitet i den varmeste tiden på dagen.
  • Hold hunden i skyggen eller innendørs.
  • Om hunden liker å være ute, kjøl ned hunden i lunkent vann (spesielt på buken).
  • Ha alltid tilgang til friskt vann og gjerne sett frem en vifte.
  • Hold hunden unna bilturer og tenk over hvilke aktiviteter du tar hunden din med på.

Hva gjør du om du ser en hund i varm bil?

Finn eieren

Du kan sende en sms til Statens Vegvesen for å få navnet på eieren av bilen. Dette gjelder kun for biler med norsk registreringsnummer. Send sms til 2282 og skriv REGNR og bilens registreringsnummer (eks. REGNR AB00000). Når du har fått navnet på eieren, må du søke opp telefonnummer eller ringe nummeropplysningen for å få tak i telefonnummeret til personen.

Ring politiet

Om bileier ikke kommer, ring politiet på telefon 02800. Be dem komme for å hente ut hunden.

Knus ruten

Hvis det står om livet: knus ruten, lås opp bilen innenfra og ta ut hunden. Du kan ikke straffes, og får ikke erstatningsansvar. Det er viktig at hunden umiddelbart blir nedkjølt med kaldt vann. Ta den med til nærmeste veterinær. En hund som får heteslag kan i ettertid får hjerneskader og problemer med bevegeligheten.

Tenk på din hund i sommer - ikke forlat hunden i varm bil

Temperaturen i bilen stiger raskere enn du tror – også når det er overskyet

Skjematisk oversikt over forhold mellom temperatur utenfor og inne i bilen
Skjematisk oversikt over forhold mellom temperatur utenfor og inne i bilen

 

 

 

 

 

Del gjerne slik at ingen hunder dør i bilen denne sommeren!

Om du skal reise med hund i sommer er det mye som må på plass i forkant. Les mer om hva du bør tenke på før du tar med din hund på utenlandsreise.