5 tips til aktivisering av hund i sommervarmen

onsdag 15. juni 2022
Hund bader
I den ekstreme sommervarmen hører vi gjerne om alt vi ikke skal gjøre med hundene våre. Ikke gå tur på varm asfalt, ikke la hundene være igjen i bilen og pass på at de ikke får heteslag i solsteken. Men hva kan man gjøre med hunden når solen steker som verst?

Hunder er arbeidsdyr og de trenger å røre på seg – store som små. Det er selvfølgelig variert behov i forhold til rase og individ, men alle har godt av mosjon og stimulerende aktiviteter. Her kommer derfor fem tips til hvordan du kan aktivisere din hund i sommervarmen!

Godbitsøk

Visste du at å bruke nesen er en av de beste former for hjernetrim for hunden? Alle hunder er født med evnen til å bruke nesen. I tillegg er det beroligende for dem å snuse og det er superenkelt for oss som eiere!

Du trenger ikke å legge avanserte spor for at hunden skal kunne bruke sin naturlige søkefunksjon. Ta med deg noen godbiter og finn et skyggefullt område. Gjerne en gressplen, et jorde eller i skogen. Spre godbitene utover og se hunden jobbe.

Hund snuser etter godbiter

Om hunden aldri har utført godbitsøk tidligere starter du enkelt ved å legge noen godbiter over et mindre område. La hunden gjerne snuse på godbitene før du slipper de på bakken. Når hunden har forstått konseptet kan du avansere og gjemme de bedre i ulike høyder og over et større område. Så er det bare å sette seg ned og observere hunden i sitt naturlige element!

Godbitsøk kan også gjøres innendørs. Men pass på at du ikke legger godbiter på steder du ikke ønsker at hunden din skal gå, f.eks. på bordet eller i sofaen.

Denne aktiviteten er positiv da hunden blir sliten og vil sove bedre. Den hjelper også til å bygge selvtillit og positive assosiasjoner til nye steder. Husk at så lenge hunden bruker snuten sin vil det til slutt føre til belønning når den finner godbiten som er lagt ut.

Bading

Liker hunden din å svømme er dette en perfekt aktivitet nå i sommervarmen. Svømming er utrolig god trening for hunden. Ved svømmetrening bygger hunden muskler på en helt annerledes måte, samtidig som det er en lite belastende treningsform.

Hund apporterer leke i vann

Hund apporterer leke i vannet

Har du en hund som er litt engstelig for vann eller en valp som skal oppleve vannet for første gang, er det viktig å ta tilvenningen gradvis. Lek gjerne litt i vannkanten og kast godbiter eller leker som den lett får tak i slik at du skaper en positiv assosiasjon til vann. Når hunden er klar for å svømme kan du gjerne ta på den en flytevest for at den skal føle seg sikrere i vannet. Ikke krev for mye av hunder som ikke er vant til å svømme. De blir fort slitne både fysisk og psykisk av en ny aktivitet.

Ta hensyn til andre når du tar med hunden for å bade. Husk at det fortsatt er båndtvang og i tillegg er det mange mennesker som ikke liker hunder som plasker rundt og rister den våte pelsen.

Om dere bader i saltvann er det spesielt viktig å skylle hunden godt i ferskvann etter bading. Da unngår du skader på pelsen eller at de klør i huden på grunn av saltvannet. Det er også lurt å tørke pelsen godt etter bading for å unngå eksem eller andre hudproblemer.

Ro-trening

Alle hunder har godt av å trene på å være i ro i ulike situasjoner. Dette kalles også for sosialisering. Sosialisering av hund betyr å gjøre hunden trygg og komfortabel i forskjellige miljøer den omgås til hverdags, men også å utvikle en trygg og mer stabil hund med økt livskvalitet.

Så hvorfor ikke bruke de varme dagene til å ta med hunden på nye steder og trene på å være rolig? Ta bussen, toget, t-banen eller trikken, gå til et sted med skygge og sett deg på en benk med en kaffekopp og en god bok, eller oppsøk steder hvor det er lov å ta med hunden innendørs. Mange utekafeer tillater å ha med hund som ligger rolig ved bordet. Husk vann!

Hund er med på kafé

Å ta med hunden på kafé er super ro-trening

Du kan med fordel trene inn at hunden skal ligge i ro på et teppe før du begir deg ut på uvante steder slik at den har en gjenstand som den forbinder med å være i ro. Bruk ulike underlag som teppe, håndkle, genser osv. På den måten er ikke hunden avhengig av en spesiell type underlag. Begynn med å vise hunden veien til teppe med en godbit og gi godbiten når hunden er relativt rolig på teppe. Gjenta helt til hunden skjønner hva øvelsen går ut på. Da kan du gradvis øke perioden hvor hunden skal forholde seg rolig på teppe.

Det er viktig at man tilpasser forstyrrelsene rundt etter hva hunden tåler – ikke gå for fort fram da for mange forstyrrelser kan føre til stress. Ved ro-trening er det også spesielt viktig at vi som eiere er rolige da hunden ofte speiler vår energi.

Stell og håndtering

Hvorfor ikke bruke de varme sommerdagene til å trene hunden i å bli tatt på? Alle hunder har godt av å få en ordentlig sjekk av pels, poter, ører, tenner, øyne osv. Så om det begrenser seg med turer nå i sommervarmen, skaper det samarbeid og tillit mellom hund og eier at man tar på og håndterer hunden sin ofte. En daglig undersøkelse vil også føre til at man raskere oppdager små sår, flått eller andre ting som kan plage hunden. Tren også på at hunden kan stå rolig på et bord. Både hunden og veterinæren vil takke deg!

Lære nye triks

Vi har samlet 9 øvelser som du kan lære hunden din. Ellers flommer Internett over at triks og øvelser. Og mange av øvelsene er rolige øvelser man også kan trene på innendørs. Eksempler er balanseøvelser, apportering, «bli»-kommando, «spill død», target-trening osv. Listen kan bli veldig lang og det er bare fantasien som setter begrensninger!

Alle hunder trenger å få mental stimulering. Så selv om du ikke trener til å bli lydighets- eller agilitychampion, vil hunden takke deg for at du gir den små og meningsfylte oppgaver i hverdagen.

Hund balanserer godbit på snuten

Å lære hunden å balansere en godbit på snuten er et fint triks

God trening i sommervarmen!