9 tips til aktivisering av hund

Mosjon er viktig for både kropp og sjel. Å lære hunden din triks gjør også dyret mentalt sliten samtidig som det styrker samarbeidet. Her får du 9 enkle øvelser du også kan trene på inne!

Hund som sitter bamse

Boksen

Boksen øver hunden på bakpartskontroll. Mange hunder vet nemlig ikke at de har bakbein og denne øvelsen hjelper de til å bli klar over akkurat det.

Finn fram en boks, en tykk bok eller noe annet med litt høyde (jo høyere, jo tydeligere for hunden).

Steg 1

Få hunden til å sette frambeina på boksen. Har du en hund som er vant til å finne ut av ting selv, venter du bare og belønner all interesse for boksen til hunden gradvis nærmer seg å sette labbene på boksen. Om du ønsker å hjelpe hunden, guider du den med en godbit du har i hånden til den har satt en eller begge labbene på boksen.

Steg 2

Belønn at hunden går på boksen frivillig og står der - den skal ha forstått at å sette forlabbene på boksen gir belønning.

Steg 3

Få hunden til å bevege bakbeina sidelengs. Påvirk hunden med at du beveger deg mot klokka. I starten belønner du den minste bevegelse med bakbeina.

Steg 4

Når hunden har forstått at den skal bevege bakbeina og gjør dette automatisk etter din bevegelse, kan du forsøke gradvis å få hunden til å komme inn på din venstre side. Da har du samtidig øvd inn utgangsstilling som blir brukt i mange hundesporter.


Husk: Skynd deg sakte - det betyr at du bruker tid på hvert steg, men allikevel hele tiden forsøker å gå et skritt lenger.

Sikk-sakk (slalom mellom beina)

Dette er en morsom øvelse som er veldig enkel å få til!

Steg 1

Start med å ha noen godbiter i hver hånd. Få hunden inn på din venstre side og ta et skritt fram med høyre bein. Ta den høyre hånden ned langs siden slik at du kan lokke hunden mellom beina dine med hjelp av godbiten. Når hunden har gått gjennom, gjør du det samme med motsatt bein og arm.

Steg 2

Når hunden begynner å forstå at den får belønning for å gå mellom beina dine, kan du gradvis hjelpe mindre med hånden. Etterhvert fjerner du også godbiten fra hånden (lar den ligge i lommen). Du kommer saktere, men sikkert i oppreist posisjon.

Steg 3

Når hunden går mellom beina dine uten påvirkning, begynner du å belønne variert. Noen ganger kommer godbiten ved første passering mellom beina, andre ganger må hunden gå noen ganger frem og tilbake. At hunden aldri helt vet når godbiten kommer, skaper utholdenhet og forventninger i øvelsen. Mange hunder synes dette er kjempegøy og det gir et godt samarbeid mellom hund og fører.

HUSK: Begynn med å sette motsatt bein frem av der hvor hunden er (hund på høyre side, venstre ben frem og motsatt). Ellers risikerer du å sparke til hunden i det du skal flytte det bakerste beinet fremover.

Ta i mot

Vi skal rett og slett lære hundene å ta i mot godbiter i luften og dermed styrke koordinasjonen.

Steg 1

Få oppmerksomheten til hunden ved å vise godbitene du har i hånden.

Steg 2

Kast godbiten mot hunden - øv deg på å kaste den så nærme snuten til hunden som mulig.

Steg 3

Øv masse!

Mange hunder vil i starten ikke forstå at det kommer en godbit flyvende gjennom luften (se helt til sist i videoen 😆). Så det kan være du må repetere dette mange ganger 😅 Kan dette bli den nye måten å servere middagen på? Husk - desto lenger fôringstid, jo større metthetsfølelse hos hunden = mindre sannsynlighet for overvekt. Og så blir hunden også mentalt sliten!

Gå rundt

Bryt opp den kjedelige turen ved å lære hunden å gå rundt trær, lyktestolper eller andre gjenstander dere møter på tur!

Steg 1

Finn fram noen godbiter og få hundens oppmerksomhet

Steg 2

Still deg opp rett ved gjenstanden hunden skal gå rundt og sperr med beinet for å tydelig vise hvilken retning hunden skal gå i. Led med høyre hånd som holder en godbit.

Steg 3

Når hunden har kommet helt rundt gjenstanden, belønner du mens du rygger bakover

Steg 4

Gjenta dette til hunden begynner å forstå at den skal gå rundt gjenstanden. Forsøk å bruke mindre håndbevegelser etterhvert som hunden lykkes med oppgaven.

Steg 5

Når hunden går rundt gjenstanden nesten automatisk øker du gradvis avstanden. Dette gjør du ved å rygge litt bakover mens du belønner og så sende hunden fra det stedet den sist fikk belønning (ikke for langt bakover av gangen!)

Steg 6

Legg på kommando først når hunden kan øvelsen uten håndbevegelse og på avstand. Da går du tilbake til steg 2 og sier kommandoen før du igjen gjør håndbevegelsen.

Steg 7

Gradvis fjerner du håndbevegelsen og øker avstanden etterhvert som hunden forstår kommandoen

Sitte bamse

Dette trikset styrker ryggmusklene og trener opp balansen. Også er jo hundene ganske søte når det får det til også!

Steg 1

Finn fram noen godbiter og få hunden til å sitte foran deg

Steg 2

Hold godbiten rett over snuten og løft hånden litt opp (trenger ikke så stor bevegelse oppover)

Steg 3

Belønn nå hunden løfter en eller begge forlabbene. Gjenta dette til hunden forstår bevegelsen.

Steg 4

Gradvis belønn at hunden løfter forbeina høyere og høyere fram til den sitter kun på baklabbene.

Steg 5

Legg på kommando først når hunden kan øvelsen med hjelp av håndbevegelse. Da sier du kommandoen før du gjør håndbevegelsen.

Steg 6

Gradvis fjerner du håndbevegelsen etterhvert som hunden forstår kommandoen.

Spill død - rull rundt

Triks både for hund og katt! Her kreves det mye tålmodighet, tid og gode godbiter.

Spill død

Pek på pusen med fingrene og si f.eks. "pang". Legg pusen ned og ros mye! Gjenta til pusen gjør dette av seg selv.

Rulle rundt

Samme prosedyre - vis tegnet og si kommandoen f.eks. "rull rundt". Rull pusen rundt og ros masse med kos og godbiter.

Snurre rundt

Morsom øvelse som er enkel å få til! Dette trikset er også en øvelse i rallylydighet - der skal hunden snurre rundt mens dere går. Enkelt eller avansert - ditt valg!

Steg 1

Finn fram noen godbiter og få hundens oppmerksomhet

Steg 2

Belønn at hunden følger etter hånda med godbiten (trenger ikke snurre helt rundt i starten)

Steg 3

Når hunden har forstått at den skal følge etter godbiten, får du den til å følge hånden hele runden

Steg 4

Gradvis skal du gjøre mindre og mindre håndbevegelse lenger unna hodet til hunden

Steg 5

Legg på kommando først når hunden kan øvelsen med hjelp av en liten håndbevegelse. Da sier du kommandoen før du gjør håndbevegelsen.

Steg 6

Gradvis fjerner du håndbevegelsen etterhvert som hunden forstår kommandoen (om du vil)

Rygge

Hunder vet ofte ikke at de har noen bakbein de bevisst kan bruke til å flytte på seg. Derfor er det lurt å lære hunden å rygge slik at den mer effektivt kan forflytte seg til alle kanter. Du kan lære inn rygging både ved at hunden rygger bort fra deg og ved at hunden rygger sammen med deg (ved din side). Her forklarer vi stegene for å rygge bort fra deg.

Steg 1

Finn et sted hvor du har sperringer på begge sider av hunden (mellom sofa og stuebord f.eks.). Det er også mulig å sette opp kompostgrinder. 

Steg 2

Hold en godbit på siden av hundens hode slik at den må flytte beina bakover for å få tak i godbiten. Alternativt kan du legge kroppsvekten fremover - eller ta et kort skritt mot hunden - for å se om hunden naturlig rygger litt bakover av det.

Du kan også teste å legge en planke eller lignende på bakken bak hunden. Mange hunder vil naturlig ville gå over hindringen. Pass på at det er såpass smalt at det ikke er naturlig for hunden å snu seg. Men det må heller ikke være for trangt slik at det blir skummelt. Når hunden da rygger vil den nå også løfte beina høyere og bli enda mer oppmerksom på at det er bakbeina den må styre.   

Alle hjelpemidler skal etterhvert fjernes. Jo mindre påvirkning du bruker jo lettere er det å fjerne påvirkningen senere.

Steg 3

Når hunden flytter seg bakover hver gang du gjør påvirkningen som beskrevet over, kan du begynne å kaste belønningen bak hunden. Dette gir fokus på at belønningen kommer bakfra og ikke fra deg som står foran hunden.

Steg 4

Når hunden rygger ganske automatisk, kan du legge på kommando. Da sier du kommandoen før du gjør påvirkningen.

PS: Husk at hver gang hunden er ferdig med oppgaven, løser vi den ut bakover. Det er fordi vi tydelig skal vise hvor hunden skal ha fokus i denne øvelsen.


 

Holde fast (apportering)

Apportering er det mange hunder som synes er veldig gøy, og flere raser er avlet fram nettopp for å kunne hente ting og levere det til oss. Dette er en fin oppgave å gi hunden når dere går på tur 😉 Her går vi gjennom de første stegene i innlæringen. Finn gjerne frem ulike videoer om temaet om du ønsker å bli skikkelig god på dette!

Steg 1

Finn fram den tingen du vil at hunden skal apportere. Det kan være lurt å starte med en gjenstand av plast som ikke er for tung (f.eks. en bit av en vannslange). Belønn at hunden er interessert i gjenstanden (snuser på den)

Steg 2

Ha is i magen og se om hunden åpner munnen over gjenstanden og etterhvert også griper den. Si bra eller bruker klikker og gi belønning. Gjenta til hunden gjør dette hver gang.

Steg 3

Når hunden griper rundt gjenstanden slipper du den, sier bra og kaster godbiten ned på bakken foran hunden. Det er viktig at godbiten kommer mens hunden holder gjenstanden i munnen. Da belønner vi nemlig at de holder og ikke at de slipper som jo vil skje om godbiten kommer for sent.

Steg 4

Når hunden har forstått at den skal holde kan vi gradvis vente litt med belønning for å trene inn at hunden skal holde gjenstanden over lenger tid. For noen hunder kan det hjelpe om vi da beveger oss litt bakover samtidig som hunden holder. Bevegelse hindrer også i stor grad tygging på gjenstanden som vi ønsker å unngå.

Nå er du på god vei til å ha lært hunden å plukke opp ting og avlevere for en godbit. Sakte, men sikkert, kan du få hunden til å holde/bære gjenstanden over lenger tid. Du kan også lære hunden å hente mange ulike gjenstander. Bare fantasien setter grenser for hva dette trikset kan brukes til! Hva får du din hund til å hente for deg?Det er mange triks og øvelser du kan lære hunden din. Et raskt søk på Google eller YouTube vil gi deg flere forslag. 

Få flere tips til mental aktivisering av hund og 5 tips til trening i sommervarmen.

LYKKE TIL!