Potepleie for hunden i vinter

tirsdag 6. februar 2018
aktiv hund

Lykkelig hund med potesokker for beskyttelse

Kulde, salt, is, snø, skare, regn og grus – er alle elementer som gjør at vi må ta potepleie på alvor. Våre firbeinte venners poter må stå ut med store belastninger under vinterhalvåret. Selv om hundenes poter er skapt for å klare mye så tåler de ikke hva som helst. Vi anbefaler alle hundeeiere til å ta en daglig sjekk av alle potene for å tidlig oppdage problemer som sprekker, tørre tredeputer, såre/røde poter eller snøklumper mellom tærne. 

Risiko for sprekker i tredeputene

Snø og is mellom tredeputene kan forårsake ubehag samtidig som lave temperaturer og fukt gjør potene ekstra følsomme og tørre, noe som fører til at de har ekstra lett for å sprekke opp. I sprekkene samler det seg fort smuss og bakterier noe som kan føre til stygge infeksjoner samtidig som veisalt i sprekkene vil svi og lage ubehag for hunden.

Vask alltid potene når dere har vært ute på veier som har blitt strødd med salt. NB! Pass på at du ikke bruker for varmt vann når hundens poter er kalde, dette kan ødelegge blodkar i potene. Tørk potene godt etterpå.

Hvis hunden din har mye pels på bein og poter kan det være lurt å klippe denne for å unngå snøklumper og fukt som fort fryser. Det samme gjelder om hunden sliter med snøklumper på lår, mage eller bryst. Alternativt kan man bruke en heldekkende utedress for at pelsen ikke skal komme i kontakt med snø og fukt.

Potesalve

Potesalve er fint å bruke både som forebyggende potepleie for å holde potene myke og fine, og behandlende for poter som allerede er tørre eller sprukne. Lag dere en rutine at alltid smøre potene før dere for eksempel legger dere på kvelden og igjen rett før dere drar ut på tur. Smør på et passe tykt og jevn lag over hele poten, ta det med ro sånn at hunden venner seg til at du håndterer potene.

Hvis det er vått ute eller dere er ute lenge kan det være lurt å ha med potesalve i sekken for å kunne smøre på et nytt lag ved behov.
Når du velger potesalve må du huske på å bruke en type som ikke inneholder vann! Hvis potesalven inneholder vann vil den fryse når dere kommer ut i kulden og lage mer skade enn hva den vil hjelpe.

Potesokker

Potesokker er praktiske for å beskytte poter mot kulde, salt, fukt og skarpt underlag. Hvis hunden din er ekstra følsom på potene sine gjennom vinteren eller dere går lange turer på snø eller når det blir sikkelig kaldt ute, vil vi anbefale deg å investere i noen gode potesokker til din firbeinte venn.

En bra potesokk skal sitte godt uten å lage ubehag for hunden, pass på at sokken ikke slutter rett over/under ulvekloen da denne kan bli skadet/irritert.

Finn potesokker hos din klinikk

Andre tips for vinteren

Det er nå forbudt å binde hunder utenfor butikken mens man handler. Hunden risikerer å bli stjålet eller på andre måter bli skadet (for eksempel av andre hunder) men akkurat på vinteren er det kulden som er hundens største fare. En hund som står rolig blir fort kald og skal aldri bli satt igjen alene, verken utenfor butikken eller andre plasser.

Du bør heller aldri la hunden bli igjen i en kald bil, det blir fort kaldere enn hva du tror. Gå heller en tur med hunden å la den være igjen hjemme hvis du har ærend.

Bruk dekken eller andre hundeklær hvis det blir kaldt! Hvor godt din hund klarer kulden er individuelt og kommer an på rase, størrelse, pelstykkelse og fettlag. Kroppsdeler som bør beskyttes ekstra er ører, poter og kjønnsorgan da disse stikker ut fra kroppen og fort kan bli frosne. Andre sensitive deler er den tynne huden på brystkassen og under magen.

For å unngå frostskader bør du ta på hunden et dekken, genser eller heldekkende dress og heller gå flere korte turer i løpet av en dag istedenfor få lange.

Husk på at dagene på vinteren blir mørkere og for sikrere turer anbefaler vi deg å ta på hunden refleksvest og eller halsbånd/bånd med lys. Da syns hunden din mye bedre når mørket faller.

Psst…husk refleks til deg selv og!