Tren hunden din til nyttårsaften

mandag 10. desember 2018
Hund redd for fyrverkeri

Hunder kan ofte finne ro og trygghet ved å gjemme seg når det smeller av fyrverkeri på nyttårsaften

Nyttårsaften nærmer seg med stormskritt, men det er det ikke alle som gleder seg til… Lydfobi er den vanligste fobien hos hund, og mange hunder er redde for smell fra raketter på nyttårsaften og dagene rundt. Graden av angst varier fra de som bare er litt mer vaktsomme enn normalt, til de som virkelig har høy grad av fobi og ikke fungerer normalt flere dager før og etter nyttårsaften. For mange hunder er dette dessuten et problem som blir større for hvert år, og etter hvert kan angsten generaliseres til å gjelde andre høye lyder også, noe som kan gi problemer for hunden hele året.

Hvordan kan jeg se at hunden eller katten min er stresset?

Hunder vandrer gjerne rundt, blir rastløse og klarer ikke å finne roen. De kan skjelve, slutte å spise og vil ikke ha godbiter. Se også etter de små, dempende signalene hos din hund som for eksempel at den slikker seg på nesen. Mange hunder vil også pipe, bjeffe eller ule.

Katter viser ofte ikke like tydelig at den er stresset. De gjemmer seg ofte, kanskje legger ørene flat/bakover. De kan også begynne å tisse inne eller tisse utenfor kassen sin.

Tips på hvordan du kan hjelpe hunden din

Før nyttårsaften:

 • Tren på å tilvenne hunden gradvis til høyere lyder som skudd, torden og fyrverkeri. Det er en fordel at samtidig som dere hører på slike lyder, også utfører aktiviteter som hunden synes er gøy. Det kan være å leke med favorittleken eller trene på øvelser hunden kan så den ikke fokuserer på lyden. Du får kjøpt CD med lydspor ved de fleste dyreklinikker. Du kan også finne gode lydfilmer på YouTube – for eksempel denne: https://www.youtube.com/watch?v=5eLcHJLDlI8 , eller spille av https://open.spotify.com/album/4poJuTsjg1r7l7QAUNnseh på Spotify. Koble opp mot lydanlegg om du har mulighet, da lyden på PC eller iPad ofte ikke simulerer denne godt nok.
 • Lag et «gjemmested» til hunden på et kjent sted hvor den føler seg trygg. Hunder føler seg ofte tryggere om den kan trekke seg tilbake når den blir redd. Bruk gjerne et rom som så godt som mulig er avskjermet fra lyd og lys utenfra. Tren på at hunden blir vant til stedet og forbinder dette med ro og trygghet i forkant av nyttårsaften.
 • Adaptil er et produkt som utskiller beroligende feromoner som vil hjelpe hunden til å føle seg mer avslappet og trygg. Adaptil finnes som halsbånd, spray og diffuser til å sette i stikkontakten.  Produktet bør tas i bruk et par uker før nyttår, og hvis man bruker diffuser settes den i en stikkontakt i nærheten av hundens «gjemmested» eller soveplass. Adaptil-produktene inneholder et luktløst signalstoff som verken er sløvende eller har noen bedøvende effekt. En genser med eierens lukt vil også være med på å gi trygghetsfølelse.

På nyttårsaften:

 • Luft hunden i god tid for fyrverkeriene starter. Gå gjerne i omgivelser der dere ikke kan overraskes av tidlige raketter, men pass på å bruke bånd slik at hunden ikke kan stikke av om den plutselig blir skremt
 • Når fyrverkeriet begynner følger du hunden til gjemmestedet sitt, og oppmuntrer den til å bli der
 • Lukk vinduer og dører for å maskere lyden best mulig. Vær sammen med hunden din mens det smeller som mest
 • Lek gjerne med hunden og hold den i «godt humør» om mulig. Sørg for at den har noe å leke med og gi et godt måltid på forhånd
 • Høye lyder utenfra kan til dels maskeres ved å sette på musikk med ikke alt for høy lyd
 • Man kan lage ørepropper av bomull, men pass på at de ikke kommer for langt inn i ørene
 • Ikke bli sint eller irritert på hunden din hvis den blir engstelig, det vil bare gjøre den reddere
 • La hunden være sammen med en annen hund som ikke er redd, dersom dette er mulig
 • Det er viktig at du også ignorerer lydene å opptrer som normalt

Ikke glem katten! La gjerne katten være inne når rakettene begynner å smelle.
Det finnes tilsvarende feromon-produkter til katt som kanskje ikke har det største problemet med lydfobi, men heller med julestress.

Les også vår artikkel om 7 tips til forberedelse til jul og nyttår

Godt nytt år til alle firbente!