Dyrepleier undersøker hund på bordet

Evidensia Son Dyreklinikk

Førsteklasses behandling for ditt kjæledyr

I dag: 09:00 - 17:00

Akuttvakt

Lørdager er det kun butikken som er åpent for salg fra kl 10-12.

Reproduksjon

Fødsel og keisersnitt

De aller fleste tisper og hunnkatter klarer seg fint selv under drektighet og fødsel. Det viktigste du som eier må passe på er at tispa eller hunnkatten har et egnet sted å føde og å oppholde seg med ungene sine. Et slikt egnet sted er tørt og varm/trekkfritt, og gjerne en kasse (e.l.) med høye kanter, slik at det er lettere å holde ungene samlet på ett sted.

Det hender likevel at det oppstår komplikasjoner under fødsel, slik at valpene/kattungene må tas ut med keisersnitt. Her på klinikken har vi god erfaring med slike inngrep, og vi er også tilgjengelige for veiledning i fødselsforløpet.

Fødselen deles inn i 3 faser:

 • blokkingsstadiet
 • utpressingsstadiet
 • etterbyrdstadiet

Blokkeringsstadiet

I blokkingen vil fødselsveiene utvides og blokkes opp, slik at de er åpne og store nok til at valper eller kattunger kan presses ut. Dette stadiet varer vanligvis i 4-12 timer, og tispa/hunnkatten vil være urolig og tisse ofte. I denne fasen har de også et temperaturfall, slik at man som eier kan forutse når fødselen vil begynne. Temperaturen kan synke til 36˚C hos tisper. De aller fleste får da sin første unge et døgn innen dette temperaturfallet. Temperaturen stiger igjen før selve utpressingen begynner.

Utpressingsstadiet

Utpressingsstadiet er tiden da moren får pressveer og valpene og kattungene blir født. Temperturen vil ha steget til normalt nivå, og fostervannet har gått. Perioden varer vanligvis i 3-12 timer, men dette er avhengig av hvor mange fostre det er. Man regner at det kan gå 5 min-2 timer mellom hver valp, og 5 min-1 time mellom hver kattunge.

Etterbyrdstadiet

Etterbyrdstadiet er den fasen der alle etterbyrdene/morkakene kommer ut. Ofte kommer hver enkelt morkake ut sammen med valpen/kattungen, men de kan også komme sammen til slutt. Det anbefales å følge med på antall morkaker som kommer ut – de skal være like mange som antall unger født. Mora vil ofte være interessert i å spise morkakene, så det er lurt å følge godt med på dette. Det er omdiskutert om det er noe nytte i at mora spiser etterbyrdene, men den generelle anbefalingen er å la henne spise noen, før man tar vekk resten. Fjerning av etterbyrder bør gjøres mens mora er opptatt med noe annet, slik at hun ikke oppfatter dette som forstyrrende eller truende. Normalt vil tispa/hunnkatten ha flytninger fra skjeden og vulva i 10-14 dager etter fødsel.

Katter har gjerne en kortere fødsel enn hunder, og de er også mer selvstendige underveis. Ofte vil kattemoren gjemme seg bort, slik at det ikke er lett for eier å følge med. Vanligvis vil de være ferdige på 2-6 timer, selv med store kull. Det hender også at katter får en pause i fødselen, slik at fødselen ikke starter igjen før 12-24 timer etter. Dette kan være normalt hos katt, og trenger ikke å bety at noe er galt. Kattemoren vil da virke opplagt og i god form, hun har ikke veer lenger, og hun tar seg av ungene sine.

Når bør man være bekymret og ringe dyrlege?

 • Om det kommer grønnsvarte (hund) eller brunsvarte (katt) flytninger uten at det er født noen unge.
 • Om fostervannet gikk for mer enn 2-3 timer siden (uten at det har kommet noen unge)
 • Svake, uregelmessige pressveer uten resultat i 2-4 timer
 • Sterke, regelmessige pressveer i 20-30 min uten fødsel
 • Mer enn 4-5 timer siden siste valp/kattunge, når man vet det er flere igjen
 • Fødselen har vart i over 12 timer eller 1 døgn ved store kull
 • Om ikke alle etterbyrdene har kommet innen 6-8 timer etter siste valp/kattunge kom ut
 • Blødninger i fødselsveiene.
 • Illeluktende utflod
 • Påkjent allmenntilstand, virker slapp. Kan lett oppdages fordi valpene/kattungene blir urolige i kassa.

Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål rundt drektighet og fødsel!

Dette sier kundene

Fatima Sofia Mathiesen

4

Hjelpsomme og effektive. Både på telefon og i butikken

Kariann Venaas

5

Vår kjære Pepe føler seg alltid godt ivaretatt hos dem 🥰

Dan Richard Isdahl-Engh

5

Super service, veldig hyggelig og kunnskapsrik betjening.

Bjørn Espen Fagerheim

5

Kjøpte våtfor til katten min. Dyrematen virket å være rimelig priset. Kommer tilbake :)

Basert på vurderinger fra Google

Åpningstider ved Son Dyreklinikk

Lørdager er det kun butikken som er åpent for salg fra kl 10-12.

Åpningstider

 • Mandag
  09:00 - 17:00
 • Tirsdag
  09:00 - 17:00
 • Onsdag
  09:00 - 17:00
 • Torsdag
  09:00 - 19:00
 • Fredag
  09:00 - 17:00
 • Lørdag
  10:00 - 12:00
 • Søndag
  Stengt
 • Medarbeidere

  Veterinær Mai-Gret Jacobsen ved Evidensia Dyreklinikk

  Klinikkleder og veterinær

  Mai-Gret Jacobsen

  Mai-Gret var ferdig utdannet veterinær ved Norges Veterinærhøgskole våren 2004. Og har jobbet på ulike smådyrklinikker siden den gang. I 2007 gjennomførte hun den engelske graden Cert GP(SAP) (General Practioner Certificate in Small Animals) Dette er en omfattende tilleggsutdannelse i generell praksis på hund og katt. Mai-Gret har drevet mye med tannbehandling og forebyggende tannhelse på hund, katt og kanin. Hun har interesser innen flere felt og har tatt en rekke etterutdanningskurs. Spesielle interesseområder er ultralyd og kardiologi samt bløtvevskirurgi. Ferdigheter Cert GP(SAP) etterutdanning Etterutdanning innen ultralyd og cardiologi
  Les mer om Mai-Gret
  Paula Nordhuus

  Veterinær

  Paula Nordhuus

  Paula er veterinær utdannet ved Universitet Warmia og Mazury i Polen. Hun har jobbet som smådyrveterinær i Norge, siden hun var ferdig utdannet i 2014 og begynte hos oss i oktober 2021. Paula har hovedinteresse innen indremedisin og tannbehandlinger. Hun holder på med et etterutdanningsprogram innen tenner på hund og katt, og er en del av vårt tannteam ved klinikken. Vi er heldige som har fått Paula med på laget.  
  Les mer om Paula
  Veterinær Gro M Amundsen hos Evidensia Dyreklinikk

  Veterinær

  Gro M. Amundsen

  Gro tok sin veterinærutdannelse i Edinburgh og var ferdig utdannet i 2003. Hun jobbet som veterinær ved en større smådyrklinikk i Scotland før hun satt nesen hjemover til Norge. Her har hun jobbet som veterinær i Fredrikstad før hun begynte hos oss i Moss i 2009. Gro jobber nå faste dager på Moss dyreklinikk og Son Dyreklinikk. Hun har interesser innen kirurgi og opthalmologi, samt anestesi hos gnagere, hund og katt. Gro bryr seg veldig om de mindre dyrene som kanin og marsvin, og er godt oppdatert innen faget. Hun holder for tiden på å utdanne seg til øyelyser. Gro er en lun og varm person, godt likt av både to og firebente, og vi er veldig glad for at hun vil jobbe sammen med oss. Ferdigheter Øyelyseraspirant Kaninkyndig
  Les mer om Gro
  Siri Øiestad Klynderud

  Dyrepleier

  Siri Øiestad Klynderud

  Våre medarbeidere

  Innlegg fra Facebook