CT (computertomografi)

CT er en forkortelse for computertomografi. Prinsippet for undersøkelsen er at det tas en rekke (vanligvis flere hundre) tverrsnittbilder av kroppen. Det benyttes røntgenstråler som ved tradisjonell røntgen, men ved en CT-undersøkelse får man frem både skjelett- og bløtvevstrukturer på en mye bedre måte. Ved tradisjonell røntgen, sendes strålene fra en bestemt vinkel gjennom kroppen, mens ved CT sendes det fra mange ulike vinkler. Dermed ser man ting som vanlig røntgen ikke kan vise.

Bildene som lages omdannes til et todimensjonalt bilde på PC’en. Bildene kan også gjøres om så man kan se tredimensjonelle bilder, som gjør at veterinæren kan rotere og vri bildene for å få en bedre avlesning.

CT-undersøkelse er spesielt nyttig ved sykdommer i nervesystemet, skjelettet, ved leddlidelser, frakturer (beinbrudd), nese- og bihuler og sykdommer i bukhulen (abdomen) og brysthulen (thorax).

CT undersøkelse

Ved en CT-undersøkelse er det veldig viktig at pasienten ligger helt stille. Hunder og katter legges derfor i narkose før undersøkelsen. Selve undersøkelsen tar alt fra 10 min til 1 time avhengig av hvilke kroppsdeler som skal undersøkes. Pasientene overvåkes kontinuerlig av en dyrepleier.

Ofte er det nødvendig å tilføre kontrastvæske. Dette gis intravenøst (inn i en blodåre) på pasientens frambein. Kontrastmiddel benyttes for bedre å få bedre detaljer av kroppens organer og skille mellom normalt og unormalt vev.

Når undersøkelsen er ferdig, sendes bildene til radiolog som studere bildene nøye og lager en sluttrapport. Ettersom avlesing av alle tverrsnittbilder må gjøres nøye er det derfor ikke alltid mulig å undersøke og ferdigbehandle pasienten på samme dag.

Forberedelser før CT

Det er viktig at pasienten kommer fastende, grunnet narkose. Det vil si at de ikke skal ha noe mat på morgningen før undersøkelsen, men kan få vann hele tiden.

Hos pasienter over 9 år kan det være lurt med en blodprøve i forkant. Dette avgjøres av ansvarlig veterinær før undersøkelsen.

Forsikringsselskap

Agria Dyreforsikring krever forhåndsgodkjenning før CT. Det vil si at sykehistorien til pasienten må sendes inn til Agria. Det tar ca. 1-3 dager før man får svar om Agria dekker CT ’en.

Andre forsikringsselskap krever ikke forhåndsgodkjenning.

Risiko for komplikasjoner

Komplikasjoner forkommer sjeldent, men det vil alltid være en risiko ved bedøvelse og anestesi.

Kontrastvæsken (Omnipaque) som injiseres i blodåren gir sjelden bivirkninger.

Ved mistanke om nedsatt nyrefunksjon tas blodprøver på forhånd.

 

 

Dyreklinikker som tilbyr denne tjenesten

Vennligst vent mens vi laster inn våre dyreklinikker