Kloklipp på hund, katt og smågnagere

Regelmessig kloklipp på hund, katt og andre smådyr er nødvendig hos de fleste for å opprettholde sunne og friske poter.
 

Veterinær klipper klør på hund

 

Hundens klør

Hunden har normalt 5 klør på forbeina og 4 på bakbeina. Det er viktig at du ikke glemmer ulvekloen når du klipper. Noen hunder har hvite klør, andre har sorte og noen kan ha en kombinasjon av begge farger. 

Friske klør er korte, rene og ikke flisete. 

Lange klør er ofte meget smertefullt og hunden løper en mye større risiko for å henge seg fast med klørne i diverse ting og det er ikke uvanlig at dette leder til klokapselbrudd.

Hvor ofte bør du klippe klør?

Det kan være individuelt hvor ofte man bør klippe klørne til hunden sin. For noen holder det en gang i måneden, mens andre bør tar ca hver 14. dag. Om du hører klørne til hunden mot gulvet i stua er det på tide med en kloklipp. 

Kloklipp på hund

Ikke alle hunder liker å bli holdt fast og dette kan gjøre kloklipping mer ubehagelig og vanskelig. La derfor hunden stå på et bord mens du løfter opp poten. Klipp litt av gangen og sjekk mellom hver klipp. Da er det enklere å unngå å klippe for langt inn. Kjenn etter med fingeren om området ytterst på kloen blir mykt. Pass på at du ikke klipper tvers av slik at det sitter igjen skarpe kanter som kan skape sår om hunden klør seg. Bruk masse godbiter og tilpass deg hunden slik at dette blir en positiv opplevelse.

Valp

Med en gang du får valpen hjem er det viktig å lære den å bli håndtert. Dette er både nyttig for at du selv skal kunne klippe klør, men også at veterinærbesøk ikke blir så skummelt. Begynn med å kjenne og klappe på potene daglig - også mellom tærne. Klipp gjerne bare en klo av gangen og belønn masse. På den måten opparbeider du at kloklipp ikke er skummelt.  
 

Se video om kloklipp av hund 

Kloklipp på katt

Det anbefales ikke å klippe klørne til utekatter. De trenger dem for å klatre, jakte og forsvare seg. Gi de heller et klorebrett slik at de kan kvesse klørne sine.

For innekatter kan det være aktuelt med kloklipp. Det holder å klippe de en gang per måned. Fremgangsmåten er stort sett den samme som til hund. Gå gradvis frem med å venne katten til kloklipping. Belønn med godbiter og ikke klipp for langt. 

Kloklipp på kaniner og andre gnagere

Både kaniner og andre gnagere kan trenge kloklipp på lik linje med hunder og katter. Du kan bruke en vanlig klosaks til dette. Det finnes også mange tips til at kaniner og gnagere selv kan slipe klørne på naturlig måte.

Mattilsynet har for eksempel samlet mange gode råd.

Pris for kloklipp av hund og katt

Våre dyreklinikker tilbyr kloklipp av hund og katt. Om dette kan gjøres uten narkose (sedasjon) kan du enkelt bestille time via vår online booking. Pris for kloklipp varierer fra klinikk til klinikk, men alle tilbyr klippekort der hver 5. kloklipp er gratis. Egne priser og betingelser gjelder der dyret må legges i narkose for kloklipp. Ta kontakt med din nærmeste dyreklinikk. 

Dyreklinikker som tilbyr denne tjenesten

Vennligst vent mens vi laster inn våre dyreklinikker