Veterinæren tipser om hvordan du gjennomfører en ukentlig sjekk av hud og ører på din hund

Ukentlig helsesjekk av hund - avsnitt 1

Slik undersøker du hundens hud og ører

IVC Evidensia
Vi anbefaler alle hundeeiere å innarbeide en god rutine for en ukentlig helsesjekk av egen hund. Men hva innebærer en ukentlig helsesjekk? I fire avsnitt får du tips av veterinæren om hva du bør se etter.

Hud og ører

Christophe; hvorfor er det viktig å følge med på hundens hud og ører?

Hvis hunden viser tegn til kløe i hud, ører eller på potene er det som regel et reellt problem og noe du som dyreeier ikke bør ta lett på. Hudforandringer kan være forårsaket av en rekke ulike årsaker som parasitter (lus, pelsmidd og skabb), infeksjoner og allergi. Noen ganger kan også svulster være underliggende årsak til en hudforandring.

Huden er hundens såkalte reaksjonsorgan ved allergi og overfølsomhet. Ettersom pelsen, potene og ørene utgjør en del av hudorganet, er det viktig å følge med på disse. 

En del hudforandringer vil ikke nødvendigvis gi kløe, men bør likevel undersøkes.

 

Hvilke type problemer og sykdommer kan oppstå i hud og ører?

Kløe er det mest vanlige symptomet på et hudproblem, og kan enten være begrenset til et spesifikt område (feks ører, poter, lyske eller nakke), eller affisere hele kroppen.  

Kløen kan være kraftig og oppstå plutselig ved infeksjoner eller parasittangrep, eller den kan  være moderat og konstant; denne formen for kløe ses ofte ved allergi og overfølsomhet.

Utslett, byller, pelsavfall eller illeluktende lokale infeksjoner kan også være uttrykk for en hudsykdom. 

Hormonelle forstyrrelser kan også forårsake ulike former for hudforandringer. Dette vil ikke alltid gi kløe, men kan vise seg som tynn og matt pels, pigmentforandringer eller fortykkelse i huden.

Om hunden rammes av gjentagende ørebetennelser kan dette være et symptom på et underliggende hudproblem.

Hvordan skal en frisk hud og friske ører se ut?

Pelsen skal være tykk, glansfull og fri for flass. Den skal ha en nøytral lukt. Huden skal være lys rosa. Noe pigmentering kan forekomme naturlig, men ettersom pigmentering også kan oppstå ved kroniske hudinfeksjoner er det viktig å følge med på eventuelle forandringer i huden.

Innsiden av ørene skal være rosa, fri for pels og lukte nøytralt. Det er ikke normalt med brunt sekret i ørene og det skal ikke lukte surt.


Hva skal man som hundeeier være oppmerksom på?

Det er viktig å være oppmerksom på alle former for kløe. Kløe fra tid til annen er selvfølgelig normalt, men hvis hunden klør seg mange ganger i døgnet er dette et tydelig tegn på kløe utover det normale.

Røyting er helt normalt hos mange raser, men tynn pels og hårløse flekker skal ikke forekomme.

Endret lukt, rødhet, utslett eller sekret er unormalt og kan tyde på infeksjon eller betennelse.

En hund som rister på hodet eller har skjev hodeholdning har nesten alltid et øreproblem, selv om dyreeier ikke alltid kan se andre åpenbare symptomer. Hunden kan også være uvillig til å få på seg halsbåndet og bli berørt ved ørene.

Når bør man oppsøke veterinær?

Alt som avviker fra det normale, kan være tegn på et hudrelatert problem og/eller sykdom og bør undersøkes.

Fordi mange hudtilstander gir lignende symptomer, vil veterinæren nesten alltid gjøre en såkalt hudutredning for å komme frem til diagnose og passende behandling.

En hudutredning kan være tidkrevende og omfatter som regel flere besøk og tester før veterinæren kommer frem til diagnosen.

Oppsummering:

  • Venn hunden din til håndtering og gjør det til en rutine å undersøke hunden hver uke
  • Vær oppmerksom på alle typer hudforandringer
  • Rådfør alltid veterinær hvis du oppdager noe som er annerledes eller ser ut til å plage hunden din. 

Ukentlig helsesjekk

Vår veterinær viser deg hvordan du kan gjøre en ukentlig sjekk av hundens hud og ører.

IVC Evidensia

I neste avsnitt: Hundens poter og klør

Hunden er avhengig av alle potene sine når den går, løper og er aktiv. Smerter, kløe eller sykdom i en eller flere poter blir derfor raskt problematisk for hunden.

Dyrehelseguiden

Flere artikler, tips og gode råd om hundens helse finner du i vår dyrehelseguide.
Søk i vårt arkiv