Rehabilitering og fysioterapi for hund og katt er en viktig del av den veterinærmedisinske behandlingen for kjæledyr som er skadet ortopedisk eller nevrologisk. Fagfeltet er stadig voksende innenfor veterinærmedisinen, og i mange tilfeller essensielt for en god prognose etter alvorlig skade. Hovedformålet med rehabilitering er å lindre smerte og raskere gjenopprette normal funksjon etter skade eller sykdom i bevegelsesapparatet.
Vanntredemølle er en tredemølle nedsenket i vann der pasienten kan bevege seg i ønskelig tempo med passende mengde vann. Fordelen med vanntredemølle er at vannet gir oppdrift som avlaster ledd, samt at motstanden det er å gå i høyt vann bidrar til å bygge muskulatur på en svært effektiv måte.
Slik fungerer fysioterapi for hunder og katter
Innen fysioterapi på dyr jobber vi med undersøkelse, behandling og forebygging av smerte i ledd, muskler og nerver hos hunder og katter. Etter en funksjonsanalyse og kompletterende undersøkelser, opprettes det en behandlingsplan. Behandlingen kan bestå av smertelindring, bevegelsesøkende og stabiliserende tiltak. Eksempler på slike behandlinger er trening i vanntredemølle, laserbehandling, akupunktur og individuelt sammensatte treningsprogram som utføres hjemme. Du kan lese om de ulike behandlingsmetodene lenger ned på siden.
Når anbefales rehabilitering?
Rehabilitering anbefales ofte etter:
- Prolaps eller prolapsliknende tilstander
- Korsbåndsoperasjoner
- Kneskåloperasjoner (Patellaluksasjon)
- Frakturer (brudd)
- Forkalkninger (Arthroser)
- Seneskader
- Nevrologiske lidelser
I tillegg kan rehabilitering være nyttig
- Før operasjon for å styrke spesifikke muskelgrupper
- Som en del av vektreduksjon
- Trening av aktive hunder (jakthunder, sportshunder)
- Som en del av smertelindring på eldre/stive hunder
Pasientgrupper for rehabilitering
Etter en operasjon eller skade er rehabilitering viktig for å gjenetablere et normalt bevegelsesmønster raskest mulig. Dette er viktig for å forebygge kompensatoriske skader som følge av uriktig belastning. Hunden bærer normalt ca 60% av vekten sin på fremparten og 40% på bakparten. Ved en skade vil hunden flytte vekten mot det uskadede området og dermed ofte ende opp med problemer i andre deler av kroppen enn det som først var problemet.
Rehabilitering kan også bidra til økt livskvalitet for eldre hunder med stive ledd, stram muskulatur, forkalkninger, eller yngre hunder med HD/AD problemer. Mange av disse pasientene kan på sikt redusere bruken av smertestillende medisiner ved hjelp av skreddersydd treningsprogram og jevnlig oppfølging av rehabiliteringsterapeut.
Behandlingsmetoder
I et rehabiliteringsopplegg bruker vi flere metoder, ofte i kombinasjon med hjemmetreningsprogram.
Vanntredemølle
Et vanlig og for mange velkjent hjelpemiddel er vanntredemøllen. Vanntredemølle er en tredemølle nedsenket i vann der pasienten kan bevege seg i ønskelig tempo med passende mengde vann. Fordelen med vanntredemølle er at vannet gir oppdrift som avlaster ledd, samt at motstanden det er å gå i høyt vann bidrar til å bygge muskulatur på en svært effektiv måte. De fleste hunder liker å trene i vanntredemølle selv om de ikke liker å svømme. Dette er fordi de hele tiden har kontakt med underlaget og får masse motivasjon og godbiter underveis. Ved behov kan man også være i vanntredemøllen sammen med pasienten. Vanntredemøllen kan også brukes som tillegg til normal trening av friske hunder for økt kondisjon og styrke. Særlig arbeidshunder, jakthunder og agilityhunder vil kunne ha nytte av trening i vann.
Les mer om vanntredemølle
Laserbehandling
En annen vanlig modalitet vi benytter oss av er laserbehandling. Behandlingen er smertefri og gjøres når dyret er våkent. Man ser ofte bedring etter én laserbehandling, men de fleste dyr har behov for flere behandlinger for optimal effekt. Det infrarøde lyset til laseren virker nede på cellenivå og fører til økt blodsirkulasjon og kan bidra til raskere healing ved å stimulere celledelingen. Laser kan virke smertelindrende ved leddproblemer samt oppløsende og smertelindrende ved muskelspenninger.
Larerbehandling kan blant annet benyttes på:
- muskel og seneskader
- leddproblemer
- blodutredelser og hevelser
- tannkjøtt
- ikke-infiserte sårskader
- enkelte hudlidelser
Les mer om laserbehandling
I dag er akupunktur anerkjent som smertebehandling. Med nålestikkene aktiverer man kroppens produksjon av blant annet endorfiner. Målet er å blokkere smerteimpulser og aktivere kroppens selvhelbredende prosess.
Kjente effekter av akupunktur:
- Endorfiner frigjøres – kroppens eget smertestillende stoff
- Oksytocin frigjøres – kroppens eget «velbehags-hormon»
- Kroppens kortisonnivå øker og har en antiinflammatorisk effekt
- Serotonin og noradrenalin øker, som er viktige transmittorsubstanser i hjernen
- Immunforsvaret forbedres
- Bedre næringstilførsel i brusk og ledd
- Blodsirkulasjonen i spente muskler øker
På hund brukes akupunktur til behandling av smerter i bevegelsesapparatet som:
- Muskelsmerter
- Artrose
- Ryggproblem
Akupunktur blir ofte brukt til smertebehandling. Nålene hjelper til å frigjøre kroppens egne stoffer for å dempe smerter og gi økt velbehag.
Leddmobilisering er en passiv teknikk hvor behandlingen utføres av rehabiliteringsterapeuten. Teknikken benyttes for å få tilbake normal bevegelighet i stive ledd, og benyttes også som smertelindring. Vanlige lidelser som hofteleddsdysplasi (HD) og ryggproblemer kan med fordel behandles med leddmobilisering.
Hundemassasje og kattemassasje
Massasje øker blodsirkulasjonen og gjør musklene mykere, noe som gjør restitusjonen lettere. Massasje frigjør også beroligende hormoner, noe som hjelper en skadet eller stresset hund til å slappe av.
Les mer om massasje
Massasje virker beroligende på hunder og katter og frigjør kroppens egne stoffer for smertelindring og økt velbehag.
Muligheten til å selv bestemme sin egen kropps stilling, er en del av kroppsoppfatningen. Det er nødvendig for å opprettholde balansen. Både små og store muskler trenger å trenes med ulike stabiliseringsøvelser.
Et eksempel på stabiliseringsøvelser kan være at hunden eller katten står på gulvet. Deretter løftes en eller to føtter fra bakken og holdes oppe i 5-10 sekunder. Dyret stabiliserer så kroppen med bena som står igjen. En annen måte å praktisere stabiliteten kan være ved bruk av balanseplate eller balanse ball. Råd for andre øvelser gis ved klinikken eller dyresykehuset.
Stretching (tøying) kan redusere smerte om musklene er stive i for eksempel nakke, bein eller rygg. Før stretching må man myke opp muskulaturen for å forbedre blodsirkulasjonen. Dette kan gjøres gjennom aktive øvelser som en rask tur, svømming, eller gjennom massasje. Deretter tøyes muskulaturen forsiktig av rehabiliteringsterapeuten. Som dyreeier får du også lære deg øvelser slik at du kan tøye ut hundens eller kattens muskulatur på egen hånd. Stretching er ofte en del av et helt treningsprogram, for eksempel ved hofteleddsdysplasi eller andre leddproblemer.
Rehabiliteringsprogram
I tillegg til det vi gjør på klinikken er den vel så viktige delen opptreningen som foregår hjemme hos hver enkelt familie. Vi skreddersyr programmer for hjemmetrening til hver enkelt hund og familie. Vi vet at tiden etter operasjon eller skade er krevende for både pasient og eiere. For mange er det da en trygghet å ha et treningsprogram å følge og en person å forholde seg til også i ukene etter en stor operasjon. Rehabilitering skal være lystbetont og vi jobber utelukkende motivasjonsbasert, både på klinikken og med hjemmetrening. På denne måten får vi best mulige forutsetninger for et vellykket utfall for både pasient, eier og veterinær.
Pris på fysioterapi for hund og katt
Da hvert rehabiliteringsprogram kan være veldig ulikt og må tilpasses dyrets behov, vil prisen variere fra hvert tilfelle. Under ser du en oversikt over alle klinikker som tilbyr rehabilitering og fysioterapi. Ta kontakt med din favoritt for å diskutere et behandlingsløp videre.