Rehabilitering og fysioterapi

Rehabilitering og fysioterapi er et stadig voksende fagfelt innenfor veterinærmedisinen, og i mange tilfeller essensielt for en god prognose etter alvorlig skade. Hovedformålet med rehabilitering er å lindre smerte og raskere gjenopprette normal funksjon etter skade eller sykdom i bevegelsesapparatet.

Rehabilitering anbefales ofte etter:

 • Prolaps eller prolapsliknende tilstander
 • Korsbåndsoperasjoner
 • Kneskåloperasjoner (Patellaluksasjon)
 • Frakturer
 • Forkalkninger (Arthroser)
 • Seneskader
 • Nevrologiske lidelser
Hund som går i vanntredemølle som ledd i rehabilitering

Vanntredemølle er en tredemølle nedsenket i vann der pasienten kan bevege seg i ønskelig tempo med passende mengde vann. Fordelen med vanntredemølle er at vannet gir oppdrift som avlaster ledd, samt at motstanden det er å gå i høyt vann bidrar til å bygge muskulatur på en svært effektiv måte.

I tillegg kan rehabilitering være nyttig

 • Før operasjon for å styrke spesifikke muskelgrupper
 • Som en del av vektreduksjon
 • Trening av aktive hunder (jakthunder, sportshunder)
 • Som en del av smertelindring på eldre/stive hunder

Pasientgrupper for rehabilitering

Etter en operasjon eller skade er rehabilitering viktig for å gjenetablere et normalt bevegelsesmønster raskest mulig. Dette er viktig for å forebygge kompensatoriske skader som følge av uriktig belastning. Hunden bærer normalt ca 60% av vekten sin på fremparten og 40% på bakparten. Ved en skade vil hunden flytte vekten mot det uskadede området og dermed ofte ende opp med problemer i andre deler av kroppen enn det som initiellt var problemet.

Rehabilitering kan også bidra til økt livskvalitet for eldre hunder med stive ledd, stram muskulatur, forkalkninger, eller yngre hunder med HD/AD problemer. Mange av disse pasientene kan på sikt redusere bruken av smertestillende medisiner ved hjelp av skreddersydd treningsprogram og  jevnlig oppfølging av rehabiliteringsterapeut.

Behandlingsmetoder

I et rehabiliteringsopplegg bruker vi flere modaliteter ofte i kombinasjon med hjemmetreningsprogram. Et vanlig og for mange velkjent hjelpemiddel er vanntredemøllen. Vanntredemølle er en tredemølle nedsenket i vann der pasienten kan bevege seg i ønskelig tempo med passende mengde vann. Fordelen med vanntredemølle er at vannet gir oppdrift som avlaster ledd, samt at motstanden det er å gå i høyt vann bidrar til å bygge muskulatur på en svært effektiv måte. De fleste hunder liker å trene i vanntredemølle selv om de ikke liker å svømme. Dette er fordi de hele tiden har kontakt med underlaget og får masse motivasjon og godbiter underveis. Ved behov kan man også være i vanntredemøllen sammen med pasienten. Vanntredemøllen kan også brukes som tillegg til normal trening av friske hunder for økt kondisjon og styrke. Særlig arbeidshunder, jakthunder og agilityhunder vil kunne ha nytte av trening i vann.

En annen vanlig modalitet vi benytter oss av er laserbehandling. Behandlingen er smertefri og gjøres når dyret er våkent. Man ser ofte bedring etter én laserbehandling, men de fleste dyr har behov for flere behandlinger for optimal effekt. Det infrarøde lyset til laseren virker nede på cellenivå og fører til økt blodsirkulasjon og kan bidra til raskere healing ved å stimulere celledelingen.  Laser kan virke smertelindrende ved leddproblemer samt oppløsende og smertelindrende ved muskelspenninger.

Larerbehandling kan blant annet benyttes på:

 • muskel og seneskader
 • leddproblemer
 • blodutredelser og hevelser
 • tannkjøtt
 • ikke-infiserte sårskader
 • enkelte hudlidelser

Rehabiliteringsprogram

I tillegg til det vi gjør på klinikken er den vel så viktige delen opptreningen som foregår hjemme hos hver enkelt familie. Vi skreddersyr programmer for hjemmetrening til hver enkelt hund og familie. Vi vet at tiden etter operasjon eller skade er krevende for både pasient og eiere. For mange er det da en trygghet å ha et treningsprogram å følge og en person å forholde seg til også i ukene etter en stor operasjon. Rehabilitering skal være lystbetont og vi jobber utelukkende motivasjonsbasert, både på klinikken og med hjemmetrening. På denne måten får vi best mulige forutsetninger for et vellykket utfall for både pasient, eier og veterinær.

Priser kan variere mellom våre dyreklinikker, finn din lokale prisoversikt her:

Finn prisliste

Klinikker som tilbyr denne tjenesten