Berømmer Evidensia Sørlandet Dyresykehus: – Nytenkende og moderne

mandag 23. august 2021
Sertifisert veterinær rehabiliteringsterapeut Barbara Esteve Ratsch

Sertifisert veterinær rehabiliteringsterapeut Barbara Esteve Ratsch brenner for å spre kunnskap om mulighetene som ligger i fysikalsk medisin, rehabilitering og sportsmedisin.

Sertifisert veterinær rehabiliteringsterapeut Barbara Esteve Ratsch har siden april i år ledet arbeidet med fysikalsk medisin, rehabilitering og sportsmedisin ved Evidensia Sørlandet Dyresykehus. Hun brenner for å spre kunnskap om mulighetene som ligger i fysikalsk medisin.

Evidensia Sørlandet Dyresykehus passer min profil som hånd i hanske. Sykehuset er nytenkende og moderne, et sted som setter dyret i sentrum. Lagfølelsen på sykehuset skaper fantastiske resultater nettopp for dyrene, sier veterinær Barbara Esteve Ratsch.

Esteve Ratsch er svært fornøyd med sine første måneder på sykehuset. I over 15 år har hun fordypet seg i fysikalsk medisin og rehabilitering, som innebærer utredning og behandling av ulike lidelser i musklene og skjelettet.

På Evidensia Sørlandet Dyresykehus får hun mulighet til å bruke kunnskapen sin i møte med dyrene, og dele den med både kollegaer og dyreeiere.

– Jeg kom til Evidensia fordi det er en internasjonal veterinærkjede med høy medisinsk og faglig kvalitet. Menneskene jeg møter her er svært interesserte i å lære mer om fysikalsk medisin – både om diagnostisering og det siste innen behandlingsmetoder. Med toppmoderne utstyr som vanntredemølle, laserbehandling, elektroterapi, ultralydterapi og vippebrett, kan vi sammen gi dyrene behandling i verdensklasse, sier hun.

Det er viktig å bruke ulik vannmengde og fart på vanntredemøllen for å dra nytte av vannets fysiske egenskaper inn i behandlingen.

Sekken full av erfaring

Barbara Esteve Ratsch vokste opp i Spania, i et hjem der de snakket både spansk og tysk. Som 20-åring valgte hun å flytte til Østerrike for å fortsette veterinærstudiene som hun startet på i hjemlandet. Hun begynte med å jobbe innen akutt- og intensivmedisin, men skjønte fort at smertebehandling og rehabilitering var hennes største interesse.

Esteve Ratsch var blant annet med på å starte Center for Animal Mobility ved Ludwig Maximilian University i München. Hun har etterutdannet seg til Certified Canine Rehabilitation Practitioner (CCRP) ved University of Tennessee.

Hun er nå bosatt i Kristiansand etter å ha giftet seg med en nordmann. Bakgrunnen og erfaringen fra flere ulike land har gitt henne en åpen og nysgjerrig tilnærming.

– Selv om jeg allerede har 20 års arbeidserfaring, må jeg kunne tilpasse og bruke den seneste forskningen i alt jeg gjør. Derfor er jeg alltid interessert i å lære mer. Hos pasientene jeg behandler ligger det ofte en dypere, bakenforliggende årsak til lidelsen. Dermed må jeg bruke både min generelle kompetanse som veterinær og min spesialisering i fysikalsk medisin når jeg evaluerer en pasient, sier hun.

Lytter til dyrene

Esteve Ratsch utdanner seg for tiden til å bli europeisk veterinærspesialist (diplomat) innen fysikalsk medisin. Hun regner med å fullføre i løpet av 2022. Parallelt tar hun imot pasienter to dager i uken på Evidensia Sørlandet Dyresykehus. Esteve Ratsch forteller at hun er svært aktiv i behandlingen selv. Hun er gjerne nede på gulvet sammen med dyret, eller i vannet når vanntredemøllen skal i bruk.

– Jeg er opptatt av å lytte til dyret, de gir små kommunikasjonstegn hele tiden. Jeg observerer dem, kjenner på vevet og føler meg frem slik at jeg ikke trenger fremkalle skarp smerte. Hvis et dyr gir tegn til å mislike en behandling, må jeg lynraskt finne frem til andre metoder, sier hun.

Cavaletter kan brukes for å se hvilken grad av patellalukasjon (kne ut av ledd) en hund har.

Brenner for faget

Esteve Ratsch understreker at fysikalsk medisin ikke bare brukes til å behandle lidelser i muskel og skjelett, men til et vidt spekter av diagnoser. Blant annet kan fysikalsk medisin brukes i behandlingen av luftveislidelser hos brachycephale hunder.

Esteve Ratsch mener at fysikalsk medisin bør forbli i hendene til veterinærer, utdannede dyrepleiere, samt spesialiserte og akkrediterte fysioterapeuter for mennesker. I motsetning til i flere europeiske land, kan man i Norge utføre disse behandlingene uten nevnte utdannelse.

– Man må ha god kjennskap til blant annet fysiologi, anatomi, ortopedi, indremedisin og nevrologi for å kunne identifisere bakenforliggende årsaker, stille riktig diagnose og behandle smerten mest mulig effektivt. Fysikalsk medisin er en relativt ny spesialisering innenfor veterinærstudiet, som mange veterinærer og dyrepleiere ikke kjenner godt til. Hvis flere hadde visst om kompleksiteten som ligger i å sette riktig diagnose, hadde nok bestemmelsene for å kunne utføre disse behandlingene vært strengere, avslutter hun.

Klassisk laserterapi på hund.