Kastrering katt

Kastrering av katt er en rutineoperasjon som veterinærer utfører daglig. Å kastrere katten sin har mange fordeler, blant annet hjelper det til å redusere antall uønsked kattunger. 

Kastrering av hunnkatt

I tillegg til å unngå uønskede kattunger gir kastrering av hunnkatter også andre effekter. En kastrert hunnkatt kan ikke få livmorbetennelse eller cyster på eggstokkene. Om man gjør inngrepet til rett tid minimerer man også risikoen for jursvulster. Kastrering er en vanlig rutineoperasjon som innebærer at veterinæren går inn i buken og og fjerner eggstokkene (ovarieektomi). Noen ganger fjernes også livmoren. Inngrepet utføres gjennom et snitt i buken på nivå med navlen eller gjennom et snitt på hver side, såkalt flankesnitt

Pass gjerne på å ID-merke og vaksinere katten samtidig med kastrering dersom dette ikke allerede er gjort.

En gravid katt

I tillegg til å unngå uønskede kattunger er det flere fordeler med å kastrere hunnkatten sin.

Når skal man kastrere?

Katter kan kastreres tidligst når de er 4 måneder gamle. Med fordel når de er rundt 5-6 måneder. Tenk på at katten kan bli drektig tidlig, allerede når den er et par måneder gammel.

Før besøket

For å minimere risikoen for brekninger ved narkose, skal katten ikke spise fra midnatt kvelden før operasjon. Men den drikke vann inntil morgenen for operasjonen. Du bør derfor holde katten inne fra kvelden før det planlagte veterinærbesøket.

Slik går det til

Ved ankomst til dyreklinikken tar veterinæren imot katten og undersøker den for å kunne bedømme at hun er i god nok form for å legges i narkose og opereres. Veterinæren fjerner eggstokker (og evt livmor), og syr igjen såret i buken, Når siste stinget er sydd og operasjonsdukene fjernet, får katten våkne våkne langsomt i buret sitt under overvåking av dyrepleier. Ved behov får hun ytterligere en smertestillende injeksjon. Det er først når katten er helt våken og operasjonssåret kontrollert at hun kan reise hjem.

Etterbehandling

Du får både muntlig og skriftlige råd ved hjemsendelse som du bør følge nøye for å få en optimal helbredelse. For å opprettholde smertelindring de nærmeste dagene etter operasjonen, får du med en resept som du må hente på apoteket. Katten bør holde seg innendørs i dagene etter operasjonen så den får hentet seg inn.

Det er viktig at katten ikke får slikke på såret. Bruk derfor krage på katten når du forlater henne uten tilsyn. Du kan også kjøpe en body som dekker til og beskytter såret. Du bør kontrollere såret daglig. Såret skal leges uten at det hovner opp, blir rødlig, oppstår blødninger, væskeutredninger eller at det blir påtagelig ømt. Om du er usikker på om såret leges slik det skal, kontakter du din dyreklinikk for råd og eventuelt etterkontroll. Som regel trenger man ikke å få fjernet stingene da disse forsvinner av seg selv. Normalt gror såret innen 10-12 dager.

Kjemisk kastrering, p-piller

Hormonpreparat i form av p-piller eller injeksjoner er et alternativ om hunnkatten skal brukes i avl i fremtiden. P-piller gir du til din katt en gang i uken. Det finnes alltid en usikkerhet rundt om katten får i seg pillen. Den kan kaste opp eller spytte ut pillen når du ikke ser det. Det kan også øke risikoen for cyster på jurene og livmorbetennelse når katten blir eldre. P-piller kan derfor gis i kortere perioder, men anbefales ikke som en permanent løsning.

Kastrering av hannkatt

De fleste katter i Norge kastreres. Passende tidspunkt for å kastrere en hannkatt er når han er 4-6 måneder gammel. Kastrering av hankatt er et relativt enkelt inngrep. Det innebærer at testiklene opereres bort ved to små snitt i pungen. Blodforsyningen til testiklene kuttes av. Snittet i pungen trenger ingen sting, da det er best at det gror åpent. Normalt restituerer katten seg raskt etter operasjonen. Katten din våkner rolig i sitt eget bur under oppsikt av dyrepleier. Ved behov får han ytterligere en sprøyte med smertestillende. Det er først når katten er helt våken og at operasjonssåret er kontrollert at han kan reise hjem.

Kastrering av katt er noe dyreklinikkene gjør nesten hver dag

Å kastrere hankatten sin kan gi flere helsefordeler.

Pass gjerne på å ID-merke og vaksinere katten samtidig med kastrering dersom dette ikke allerede er gjort.

Når man kastrerer forsvinner hankattens seksualdrift og atferder som har hørt sammen med denne opphører. En kastrert hankatt er ofte roligere, holder seg nærmere hjemmet og havner ofte ikke i slagsmål slik som andre katter. Du slipper også en katt som «dusjer» urin både inne og ute for å markere sitt revir. Dessuten bidrar du ikke til flere uønskede kattunger.

Ulempen med kastrering er risikoen for overvekt, som kan være en fare for kattens helse. Men det finnes spesialfôr du kan gi og du kan også aktivisere katten mer

Før operasjon

Før kastrering skal katten være så ren som mulig. De fleste katter passer på dette selv, men det kan være et problem hos katter med lang pels. Pass derfor på at katten er inne kvelden før operasjonen. For å minimere risikoen for brekninger ved narkose skal katten ikke få mat fra midnatt kvelden før operasjonen. Men den kan ha tilgang til vann å drikke frem til samme morgen som operasjonen skal finne sted.

Etter kastrering av hannkatt

Etter narkosen og den smertestillende medisinen, er det mange katter som blir trøtte og vinglete når de kommer hjem. La katten få være i fred og ro i et mørkt og stille rom. Legg gjerne et teppe over katten for å hindre at den fryser. Gi han mat og vann først når han er helt våken og stødig på beina. De første porsjonene skal være små. For at såret skal leges bra bør hankatten holde seg innendørs minst de to til tre første dagene etter operasjonen. Han trenger smertestillende medisin i noen dager. Du får hjelp av din veterinær. Nylig kastrerte hannkatter slikker seg normalt ikke på såret, men om han skulle gjøre det trenger han en krage. Dette for å unngå at det hovner opp. Kontroller såret daglig. Såret skal gro uten at det hovner opp, blir rødlig, oppstår blødninger, væskeutredninger og/eller at det blir påtagelig ømt. Om du er usikker, kontakter du oss for råd og eventuelt oppfølging. Det finnes ingen sting som må tas bort.

Forskjellen på kastrering og sterilisering

Man slurver ofte med bruken av kastrering og sterilisering i hverdagen. Kirurgisk kastrering innebærer at man fjerner testikler eller eggstokker, i motsetning til sterilisering der man gjør dyret ufruktbart. Sterilisering er noe som nesten aldri blir utført. Les mer om forskjellen mellom kastrering og sterilisering.

Finnes det komplikasjoner ved kastrering eller sterilisering av katt?

Den eneste konkrete ulempen med å kastrere katt, være seg hannkatt eller hunnkatt, er vektøkning. Da er det viktig at man som dyreeier er nøye med å kontrollere matinntaket og vekt hos katten for å forhindre at den blir overvektig. Fedme hos katt kan føre til ulike helseproblemer i likhet med de vi finner hos oss mennesker.  

Hva koster det å kastrere eller sterilisere katt?

Prisen på kastrering av hann- eller hunnkatt finner du i prislisten til våre dyreklinikker. Finn din nærmeste klinikk i oversikten under og sjekk prisen. Du kan bestille kastrering via online booking. 

Dyreklinikker som tilbyr denne tjenesten

Vennligst vent mens vi laster inn våre dyreklinikker